Hoppa till huvudinnehållet

Fansen har börjat köa inför Håkan Hellström: ”Som en religiös upplevelse”

Publicerad:
Utanför Mariebergsskogen befinner sig Isak Fridlund och Anton Andersson som börjat köa inför morgondagens Håkan Hellström-konsert.
Utanför Mariebergsskogen befinner sig Isak Fridlund och Anton Andersson som börjat köa inför morgondagens Håkan Hellström-konsert. Foto: Linnéa Tammerås

Imorgon är det dags för Håkan Hellström att inta scenen på Mariebergsskogen.

Under torsdag förmiddag samlades de första fansen för att köa.

– Jag kommer att gå på alla Håkans spelningar under sommaren, säger Anton Andersson.

Utanför Mariebergsskogen sitter två glada och förväntansfulla fans som har påbörjat köandet inför Håkan Hellströms konsert.

De kommer att spendera natten i sina tält utanför området.

– Det bästa med Håkan är hans spelningar och stämningen, man måste uppleva det live för att förstå, säger Anton Andersson.

Uppståndelsen kring Håkan Hellströms konserter är stor. Hans följarskara har tagit köandet i egna händer för att styra upp det så bra som möjligt.

– Det är flera som åker runt på konserterna för att styra upp kön. Vi har en bra kontakt och ett bra samarbete med arrangörer och vakter som vi kontaktar när vi är på plats. Håkan själv har också begärt att det till exempel ska finnas bajamajor.

För att få ett säkrare insläpp numreras alla som köar.

De 100 första eskorteras sedan in, för att nypa de bästa platserna.

– Det motverkar spring och trängsel, vi vill ju att det ska va en bra upplevelse för alla och att ingen ska må dåligt, säger Anton Andersson.

”Håkan har valt väldigt bra spelningsplatser i sommar, här kan vi kolla på kor, spela minigolf eller bada medan vi väntar” säger Anton Andersson, som sitter till vänster.
”Håkan har valt väldigt bra spelningsplatser i sommar, här kan vi kolla på kor, spela minigolf eller bada medan vi väntar” säger Anton Andersson, som sitter till vänster. Foto: Linnéa Tammerås

”En stor gemenskap”

Isak Fridlund och Anton Andersson träffades för en månad sen, när de köade till Håkan Hellströms konsert i Lysekil.

– Det är ju gemenskapen som driver mycket i det. Det är som att åka och campa, man träffar jättemycket nya härliga människor, säger Isak Fridlund.

Under konserterna och köandet inför, har de båda fansen lärt känna många personer.

– Det är kul för att ibland när man står där framme så känner man hälften, säger Anton Andersson.

Vad har ni med er när ni ska köa?

– Det är tält, liggunderlag, madrass, sovsäck, vattenflaska, solkräm, en pall att sitta på och en högtalare. Det är ungefär 30 kilo man bär omkring på, säger Anton Andersson och fortsätter:

– Det är ofta folk här så man kan lämna av sig grejerna innan konserten. Jag kommer att gå till mitt hotell imorgon för att lämna tältet. Alla samarbetar för att det inte ska bli jobbigt för någon.

”Hur ser ni ut imorgon när Håkan intar scenen?”
”Hur ser ni ut imorgon när Håkan intar scenen?” Foto: Linnéa Tammerås

”Folk undrar vad vi håller på med”

Isak Fridlund är på sin femte Håkan Hellström-konsert och beskriver spelningarna som en upplevelse utöver det vanliga.

– Min pappa frågade mig vad jag håller på med och om det verkligen är så kul. Det är det, det blir som en alternativ verklighet, säger Isak och tillägger:

– Det är som en religiös upplevelse.

När konserten drar igång på fredagskvällen har fansen köat i totalt 35 timmar.

Artikeltaggar

Håkan HellströmHåkan Hellström i KarlstadKarlstadKonserterMariebergsskogenMusikSpelningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.