Ett tvåårigt barn i Kristianstad har avlidit till följd av sepsis orsakad av streptokocker grupp A.
Smittskyddsläkare i Värmland rapporterar att 22 personer i år smittats av invasiv infektion, varav fem har dött.
– Alla är vuxna som har avlidit och majoriteten är över 70 år, säger Anna Skogstam.
Under tisdagen rapporterade Expressen om ett tvåårigt barn i Kristianstad som avlidit av sepsis orsakad av streptokocker grupp A. Hans bror som är tre år, är allvarligt sjuk efter att ha smittats av samma bakterie och kämpar för sitt liv på Karolinska universitetssjukhuset.
Enligt Anna Skogstam, som arbetar som verksamhetschef och smittskyddsläkare, har hittills 22 stycken i Värmland i år insjuknat i en invasiv infektion och fem stycken har avlidit.
– Det är inga barn som har avlidit eller insjuknat i invasiv infektion i Värmland. Alla är vuxna som har avlidit och majoriteten är över 70 år, säger Anna Skogstam och fortsätter:
– Den statistik vi har är på de som har en invasiv infektion. Där bakterien går i blodet. Det är den som är anmälningspliktig. Sen kan man insjukna av bakterien med olika symtombilder. Det vanligaste är halsfluss och sårinfektioner, och under våren har vi också fått rapporter om ökat antal barn med scharlakansfeber.
Smittskyddsläkaren berättar att de inte har sett en ökning av antalet invasiva fall i Värmland jämfört med åren innan pandemin.
2019 hade Värmland totalt 30 fall av invasiva infektioner orsakade av streptokocker grupp A, jämfört med årets 22 fall.
– Däremot ser vi att det ökar i övriga Sverige och i andra europeiska länder, säger Anna Skogstam och påpekar att vem som helst kan bli drabbad och att det inte finns någon specifik riskgrupp.
– Har du hög feber, frossa och kraftig allmänpåverkan ska du söka akut vård.
Sjukdomsinformation
Betahemolyserande streptokocker grupp A – Streptococcus pyogenes – är den streptokockart som orsakar flest infektioner och de allvarligaste infektionerna hos människa.
Det är den vanligaste bakteriella orsaken till halsfluss (tonsillit), men infektionen kan orsaka ett flertal andra sjukdomstillstånd av varierande svårighetsgrad från självläkande till livshotande, exempelvis barnsjukdomen scharlakansfeber, hudsjukdomarna rosfeber och svinkoppor (impetigo) samt blodförgiftning och allvarliga mjukdelsinfektioner.
Källa: Folkhälsomyndigheten