Hoppa till huvudinnehållet

Vad kan man egentligen göra på ett bibliotek?

Publicerad:
Vad kan man egentligen göra på biblioteket?
Vad kan man egentligen göra på biblioteket? Foto: Tindra Helgman

Visste du att man kunde plugga gratis körkortsteori på biblioteket? Nej, förmodligen inte. Det här är en av väldigt många saker man kan göra på ett bibliotek. Fler saker får du reda på i den här artikeln!

Varje år får ett antal ungdomar chansen att prova på sitt drömjobb under sommaren genom projektet Drömsommarjobbet med stöd från Region Värmland. Syftet med Drömsommarjobbet är att ungdomar ska få möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet. I sommar har vi på NWT Kultur/Nöje fått äran att publicera en rad artiklar från de ungdomar som är intresserade av skrivande. Vi på redaktionen tackar våra skribenter för fina bidrag!

Den 7 juli 2023 intervjuade jag Rose Eriksson. Hon jobbar som bibliotekssamordnare och ungdomsbibliotekarie på Grums bibliotek. Som bibliotekssamordnare så håller hon koll på att biblioteket följer sina verksamhetsplaner, samt går på möten med andra biblioteksföreståndare som bibliotekschefer.

Som ungdomsbibliotekarie jobbar hon med barn från 9 år. Hon jobbar mycket med läsfrämjande, framförallt mot skolan. De skapar mycket ungdomsaktiviteter. En aktivitet på Grums bibliotek är det resterande tisdagspysslet. På sportlovet och höstlovet kan du dock hitta ännu fler aktiviteter. Föregående aktiviteter har varit saker såsom workshop med spelutvecklare och teatrar.

Jag frågade Rose vad hon tycker är det viktigaste projektet de har på biblioteket. Hon tycker att alla läsfrämjande arbeten är viktigast. Ett projekt de haft tidigare är högläsningsprojektet med läsande förebilder. Projektet har haft en paus ett tag men de ska dra igång det igen i höst. Projektet är mellan de i årskurs 8 och årskurs 5, men biblioteket vill också få in en yngre årskull. Projektet går ut på att de unga läser för varandra och projektet är till för att bibehålla läsintresset.

Men vad är det då som många inte vet om bibliotek? Jo, om du har ett bibliotekskort så behöver du inte ens gå in på ett bibliotek för att låna saker. Via en app kan du låna e-böcker, ljudböcker, streama film och läsa tidningar.

– Så ja, vi lånar ut en massa saker. Men det är inte bara böcker, säger Rose Eriksson.

”Att de finns”. Det var svaret på frågan “Vad tycker du är det viktigaste biblioteket gör?”.

– I dagens samhälle finns det inte så många platser där du kan komma och gå som du vill utan kostnad, säger Rose.

På biblioteket kan man bara hänga om man vill, det finns inga krav om att låna böcker för att vara där, inte heller krav på att ha ett bibliotekskort.

I Grums finns det ett spelskåp om man skulle vilja spela. På biblioteket kan man få hjälp med det mesta, även om det inte är deras område då de oftast vet vem du ska fråga så de kan ge dig en hjälp på vägen.

Tindra Helgman

Artikeltaggar

BibliotekBöckerGrumsLitteraturNöje/KulturRegion Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.