Hoppa till huvudinnehållet

Sari är stort fan – fick grattishälsning av Håkan: ”Många låtar som hjälpt mig”

Publicerad:
Sari Savinen Andersson såg Håkan Hellström live första gången 2001. Inte visste hon då att det var han som skulle bli hennes favoritartist.
Sari Savinen Andersson såg Håkan Hellström live första gången 2001. Inte visste hon då att det var han som skulle bli hennes favoritartist. Foto: Eva Häggdahl

Från att lyssna på honom av en slump till att ha rest till flera olika platser i landet för att få ta del av hans konserter.

Sari Savinen Andersson, 33, har verkligen blivit ett av Håkan Hellströms största fans.

– Många gånger känns det som att han pratar med mig.

Att Håkan Hellström är omåttligt populär är vida känt. Hans konserter lockar storpublik och många har honom som sin mest spelade artist på Spotify när året sammanfattas.

En av dem är Sari Savinen Andersson, 33, från Karlskoga som numera bor i Karlstad sedan åtta år tillbaka.

Det hela började för 22 år sedan när hon befann sig i Stockholm. Under en av kvällarna var det Allsång på Skansen och utan att ha planerat det drog hon dit.

Sari hade inte koll på vem som skulle spela men fick sedan höra att Håkan Hellström var en av dem.

– Då var det en liten hajp för han hade precis slagit igenom och jag hade hört någon låt men den hade inte fastnat direkt. Och när han kom upp på scen med sjömanskostymen på sig så tänkte jag ”vad är det här”.

– Men när han väl började spela så kändes det som han fick igång publiken direkt. Jag kunde inte stå still och blev med i dansen. Så minns jag att det var en man bakom mig som knackade mig på axeln och sa: ”du kan väl hoppa på dina egna fötter istället”.

Sara bor numera i Haga i Karlstad och ska gå på konserten i Mariebergsskogen på fredag.
Sara bor numera i Haga i Karlstad och ska gå på konserten i Mariebergsskogen på fredag. Foto: Eva Häggdahl

Efter kvällen på Skansen började Sari lyssna mer och mer på göteborgaren. Men det skulle ta några år innan hon fick se honom igen.

Typiskt nog var även det på Allsång på Skansen – men denna gången med syftet att se just Håkan.

– Dock är hans framträdande där två till tre låtar bara och inte så mycket mer. Så jag kände då att det måste bli mer av det här och bara med honom. Då blev första egna konserten med bara honom Putte i Parken, 2008.

Vad var det som fick dig att fastna?

– Jag tycker att hans texter är väldigt talande. Många gånger känns det som att han pratar med mig, vilket många andra fans också känner. Och sedan på sättet han framför texterna. För det är så mycket känsla bakom och inte bara ord eller en låt.

Vad får du för känslor när du lyssnar på hans låtar?

– Vissa låtar är sådana man lyssnar på för att peppa igång och bli glad. Medan vissa vill man lyssna på när man är lite nere och känner att man vill behålla den känslan lite, innan man går vidare. Så det är en blandning av igenkänning, med kärlek och ibland kanske utanförskap där man känner att han på vissa textrader har prickat helt rätt.

”Ja, hej. Det är Håkan”

På hennes 20-årsdag åkte familjen ner till Göteborg. Mest för att fira födelsedagen.

På vägen ner höll Saris mamma på med sin mobil väldigt mycket, vilket hon reagerade på.

– Plötsligt sa hon: ”vi måste stanna nu”, och jag sa ”nej men vi kör på” men hon insisterade. Då ringer det i hennes telefon. Hon säger att jag ska svara vilket jag gör lite tveksamt. Och i andra änden hör jag ”Ja, hej. Det är Håkan”. ”Va?” hinner jag tänka, vilken Håkan liksom?

– Men sedan började jag sakta inse att det var han som ringer. ”Grattis på födelsedagen” säger han sen och jag får fram ett tack och är väldigt förvirrad. Men det var det mamma hade suttit och fixat med.

Telefonen som användes av Håkan var Saris systers som hade gått på hans skivsignering nere i Göteborg. Från signeringen fick också Sari en tygväska, som hon har än idag.

Den tygpåse Sari fick av sin syster med detaljen att Håkan råkade stava fel på hennes namn.
Den tygpåse Sari fick av sin syster med detaljen att Håkan råkade stava fel på hennes namn. Foto: Eva Häggdahl

– Efter detta så blev mamma mer att ”nu får du berätta vad som är speciellt med honom och varför ska vi lyssna på det här?”. Så när vi fortsatte åka lyssnade vi på en av hans skivor och bland annat så var det en låt ”Vid protesfabrikens stängsel” som fastnade för mamma väldigt mycket.

Men ett år senare hände det tragiska och ofattbara. Saris mamma gick bort väldigt hastigt efter att ha drabbats av en hjärnblödning.

– Då var det lite jobbigt precis efter det att lyssna på Håkan för det väckte mycket minnen. Men då finns det låtar som säger att man ska fortsätta. Och textrader som ”du har en ängel på din axel” som får en att känna att hon sitter där. Så det är många låtar som man känner har hjälpt mig.

Tre Håkan Hellström-låtar som sticker ut för Sari:

”Klubbland”

– Vi hörde den när vi var på Allsång på Skansen för andra gången. Den är väldigt ”dansig” och härlig och får i gång en som den kvällen.

”Du är snart där”

– Det är en låt som får en att vilja fortsätta. Och han brukar avsluta med den vilket blir så oerhört pampigt och när han framför den live så är det så mycket känsla bakom. Den är väldigt bra.

”Vid protesfabrikens stängsel”

– Mycket för att mamma tyckte om den och minnena som är kopplade till henne med den låten. Sen att det sticker ut lite att hon tyckte om just den här och inte en av de ”vanligare” som fler har koll på.

”Hoppas det blir lite Håkan-feber”

Genom åren har det blivit konserter med Håkan i bland annat Borås, Örebro och Borlänge. I lägenheten finns det en hel del prylar med Håkan-koppling och två av hennes tatueringar refererar till låtar. Dels en textrad för mamman som lyder ”Det gör inte ont så länge du är med mig” samt ett motiv som symboliserar ”Vill du ha en idiot, lägg din hand i min”.

En av Saris tatueringar som syftar på låttexten: ”Vill du ha en idiot, lägg din hand i min”.
En av Saris tatueringar som syftar på låttexten: ”Vill du ha en idiot, lägg din hand i min”. Foto: Eva Häggdahl

Skulle du säga att du är ett stort fan?

– Ja det skulle jag ändå säga. Det är ingen som är förvånad att jag går på hans spelningar längre. Sen är det lite kul i skolan, där jag jobbar med svenska för nyanlända, att jag försöker få in en låt på något sätt. Hur kan vi jobba med den här texten eller om de ska skriva om en stor svensk artist så föreslår jag Håkan. Så på något sätt får jag in honom där med.

Hennes favoritkonsert med Håkan är hans första spelning på Ullevi 2014. Det återstår att se om fredagen i Mariebergsskogen lever upp till samma betyg.

– Jag hoppas det blir lite Håkan-feber i stan. Det börjar pirra till lite hos mig nu när det närmar sig så det ska bli jättekul.

Artikeltaggar

AllsångGöteborgHåkan HellströmHåkan Hellström i KarlstadKarlstadKonserterMusikSkansenSpelningarTatueringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.