Hoppa till huvudinnehållet

Platsbrist i fängelset – då närmar sig anstalten i Värmland: ”Stor chans”

Publicerad:
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna från Hagfors, kommer jobba vidare för en anstalt i Råda efter de nya beskeden.
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna från Hagfors, kommer jobba vidare för en anstalt i Råda efter de nya beskeden. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

De svenska fängelserna har stor platsbrist – något som spås öka ytterligare.

Det gynnar de aktörer som vill se en ny anstalt i Råda.

– Det vore märkligt om den här regeringen tycker annat när vi krattat manegen, säger riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S).

Behovet av nya fängelseplatser i Sverige har diskuterats länge och behoven har ökat de senaste åren.

Både Hagfors och Munkfors kommun har tillsammans länge visat intresse för att etablera en ny anstalt i Råda, en satsning som fått stöd av bland annat riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S), landshövdingen Georg Andrén och regionen.

När TV4 under måndagen avslöjade att platsbristen ser ut att vara ännu större än tidigare beräknat, enligt nya beräkningar kommer det 2030 behövas 18 000 fängelseplatser i stället för de 13 000 som man tidigare trott, var det ett positivt besked för den värmländska etableringen.

– Även om samhällsutvecklingen inte är bra med tanke på behovet, så är det här bra för att vi ska kunna få till en anstalt i Råda, säger Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot för S.

Platsbehoven på svenska anstalter kommer öka i framtiden, och ökningen kommer bli större än beräknat. Arkivbild.
Platsbehoven på svenska anstalter kommer öka i framtiden, och ökningen kommer bli större än beräknat. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Samtal med kriminalvården

Han berättar att planerna är långt gångna på flera sätt, bland annat har samtal förts med kriminalvården och en detaljplan har tagits fram.

– Det som är positivt med intresset från Hagfors och Munkfors är att många står bakom förslaget. På andra håll har det varit mer stökigt när man velat etablera, säger Dahlqvist som också tror att förslaget skulle få ett brett stöd politiskt.

– Jag har gjort och kommer göra det jag kan i riksdagen. Där diskuterar jag med andra värmländska riksdagsledamöter för att få stöd och jag kommer under hösten via en moderat ledamot boka in ett möte med justitieministern.

”Krattat manegen”

Förslaget om att etablera en ny anstalt i Värmland hade enligt Dahlqvist stöd från den tidigare rödgröna regeringen, då den också skulle fylla ett hål geografiskt där inget fängelse finns i varken Värmlands eller Dalarnas län.

– Det vore märkligt om den här regeringen tycker annat när vi krattat manegen, så det finns nog stor chans att vi kan få en värmländsk anstalt. Behovet som finns förenklar såklart, nu gäller det bara att vi lägger i gasen i höst för att få till det, säger Dahlqvist.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDetaljplanerFängelseHagforsKriminalvårdMikael DahlqvistPolitikRådaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.