Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsekipaget nominerat till unghäst-VM – för andra året i rad

Publicerad:
Linnéa Holmgren och Buskhagas Ramayana fortsätter att imponera inom dressyrsporten. Duon stiger ständigt i graderna och har nu säkrat sin plats i VM för andra året i rad.
Linnéa Holmgren och Buskhagas Ramayana fortsätter att imponera inom dressyrsporten. Duon stiger ständigt i graderna och har nu säkrat sin plats i VM för andra året i rad. Foto: Privat

Linnéa Holmgren stiger i graderna inom dressyrsporten.

Tillsammans med hästen Buskhagas Ramayana är hon nominerad till unghäst-VM för andra året i rad.

– Jättekul, även om det gick lite blandat. Jag var nere med fyra hästar och det var ett jäkla projekt, säger Linnéa.

Under våren vann Karlstadsekipaget sexårsklassen i Swedish Warmblood Trophy inför storpublik i Gothenburg Horse Show, vilket gav hopp om en trevlig fortsättning. Det var duons första tävling på en så stor arena och inför så stor publik.

Under helgen begav sig Linnéa till Falsterbo Horse Show efter att ha kvalificerat sig med fyra av sina unghästar. Vid start hade hon tre av dem med sig i tävlingen.

– I kvalet gick det jättebra och vi kom trea, men det var tight i toppen. Det nära vinst i finalen, men det kunde gått bättre. Vi missade rätt mycket i programmet, men vi är jättenöjda ändå, säger ryttaren från Segerstad, som slutade på en nionde plats i konkurrens med tolv andra ryttare i klassen D21.

Årets mål för Linnéa var en repris på unghäst-VM i Ermelo i fjol, och helgens bravader i Falsterbo blev ett stort steg på vägen dit.

– Det känns fantastiskt att bli uttagen, dessutom för andra året i rad. Det är en helt fantastisk häst, säger hon.

Egen uppfödning

Med Buskhagas Ramayana som familjens egen uppfödning, känner Linnéa sin tävlingskamrat fullständigt. En tydlig röd tråd i deras framgång är betoningen på att aldrig sluta kämpa och sträva efter utveckling, även när motgångar står i vägen.

– Mycket handlar om att fortsätta kämpa, fortsätta träna och utvecklas. Bara fortsätta trots motgångar och lära sig själv. Sedan tror jag att ett bra upplägg med ett duktigt team bakom sig är A och O.

Deras ansträngningar har inte gått obemärkta förbi – domarna belönade duon med 71,8 procent och sjuor i snitt för både skritt, lösgjordhet och framtidsutsikter.

– Det krävs inte bara en bra ryttare utan man måste ha bra hästmaterial. Vi har inte riktigt tillgång till att köpa topphästar, utan vi får avla själva och det är jättehäftigt.

Och hästen funkade utmärkt i den atmosfär som råder i hästmeckat under Falsterbo Horse Show.

– Han älskar att träna och tävla, det är en väldigt härlig förmåga. Han är väldigt roligt att ha med, mjuk i kroppen och det ser väldigt lätt ut för honom. Man känner att han har mycket i sig, konstaterar Holmgren.

Hur är formen inför VM?

– Nu precis efter Falsterbo får han (Ramayana) vila lite och återhämta sig, sedan gäller det att träna på de passen som är kvar. Jag tror och hoppas att vi får till en bra runda där nere.

Dressyrtävlingarna hålls i nederländska Ermelo den 3 till 6 augusti, och det helvärmländska ekipaget går in direkt på första dagen.

– Det är otroligt roligt att förbundet tror på mig och min häst. Det ska bli kul att visa upp sig.

Vad är ditt mål?

– Målet med mig själv och våra hästar är att kunna komma upp i Grand Prix och lära hästarna. QC Sir Dennis närmar sig den nivån, vilket är jättekul.

Solstaden-ryttaren fortsätter:

– Sedan är det såklart en dröm att rida OS, men då gäller det att kämpa hårt till idolerna blir ens rivaler, avslutar Linnéa Holmgren med ett skratt.

Linnéa Holmgren ställde inte bara upp med en häst i Falsterbo. Här ser vi henne på QC Sir Dennis och i tyglarna håller teamets groom Moa Lundqvist.
Linnéa Holmgren ställde inte bara upp med en häst i Falsterbo. Här ser vi henne på QC Sir Dennis och i tyglarna håller teamets groom Moa Lundqvist. Foto: Privat

Artikeltaggar

FalsterboFalsterbo Horse ShowGrand PrixHästsportLinnéa Holmgren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.