Hoppa till huvudinnehållet

Ölbryggerierna har det tufft: ”Innan 2023 är slut har det skördat flera offer”

Publicerad:
Att vara ölbryggare sommaren 2023 är inte lätt. Priserna har stigit markant, lånen ökar och några mindre bryggerier har kastat in handduken redan. Men de värmländska bryggerierna ser ändå ljust på framtiden.
Att vara ölbryggare sommaren 2023 är inte lätt. Priserna har stigit markant, lånen ökar och några mindre bryggerier har kastat in handduken redan. Men de värmländska bryggerierna ser ändå ljust på framtiden. Foto: Janerik Henriksson/TT

Onsdagen den 19 juli är det ölets dag.

Men bryggerinäringen har fortsatt tuffa tider efter pandemin.

– Det är en långsamt puttrande kris, säger en bryggare medan en annan tror att flera kommer få kasta in handduken under året.

På Örsholmen i Karlstad huserar Ten Hands brewing. De har funnits sedan 2018, men under våren fick man klart sitt eget bryggeri. En vågad satsning kan tyckas, men:

– Det var ett beslut taget sedan länge, men tajmingen var inte fantastisk nu när vi vet hur 2023 ser ut, säger Robert Hedell, en av ägarna till bryggeriet.

När pandemin klingade av tog en inflation vid. Och Ryssland invaderade Ukraina.

– Det påverkade både privatpersoner och oss som företag, allt blev dyrare. Så skulle det plötsligt och magiskt upphöra skulle det vara positivt.

Robert Hedell, en av delägarna till Ten Hands brewing, hoppas på att den differentierade alkoholskatten blir verklighet. ”Det skulle göra stor skillnad.”
Robert Hedell, en av delägarna till Ten Hands brewing, hoppas på att den differentierade alkoholskatten blir verklighet. ”Det skulle göra stor skillnad.” Foto: Lisa Olaison/NWT Arkiv

När folk har mindre i plånboken är det premiumprodukter som ryker först från inköpslistan. Bland dessa finns hantverksöl.

I början av året bjöd man in ett par värmländska riksdagsledamöter för att lyfta frågan om differentierad alkoholskatt. Om det införs så kan bryggerierna, enkelt förklarat, få en lägre eller högre alkoholskatt utifrån storleken av årsproduktionsvolymen. Istället för att alla har samma avgift, som det är i dag.

Sänkt alkoholskatt ett måste: ”Skulle kunna rädda livet på många”

– Det skulle göra stor skillnad. Vi skulle inte kunna sänka priserna ut till konsument, utan pengarna skulle gå till nya satsningar eller att helt enkelt bara överleva.

De pengar som skulle ”försvinna” genom ändrade skatter skulle tas igen på andra ställen, menar Robert Hedell. Som bland annat färre konkurser.

– Men kruxet är att skatter är en väldigt svår sak att diskutera. Så fort du nämner skattesänkningar stänger många öronen. Då är det svårt att komma vidare, även om det visar sig vara självfinansierande och ingen ekonomisk börda.

Tror du att bryggerier kommer att behöva kasta in handduken?

– Ja, det är jag övertygad om. Man läser om att flera mikrobryggerier börjar sälja utrustning eller ber om tips om småförändringar.

Innan 2023 är slut har det skördat flera offer, tror Robert Hedell.

– Även de större bryggerierna som borde ha en stor kassa sparad har det tufft och har fått göra nedskärningar.

I och med läget som är, hur långt in i framtiden kan ni titta?

– Det är svårt att säga. Vi är i ett konstigt läge med ”nystart” där vi lagt in pengar, så vi är lite hårdare ansatta och har större utgifter. Försäljningen är cyklisk. Just nu är bästa perioden försäljningsmässigt. Det är en hårt ansatt bransch, men man vill inte gräva ner sig. Det är fortfarande väldigt kul.

”Tuffa tider”

”Långköraren” på den värmländska bryggerimarknaden hittar vi i Kristinehamn. Där har Hans och Christina Skan bryggt öl i tio år i bryggeriet Wermlands brygghus. Hans säger att käftsmällarna avlöst varandra.

– Marginalerna har sjunkit avsevärt. Det man får göra att skruva ner på kostnader och öka försäljningen, säger han med ett litet skratt.

– Så mycket mer går inte att göra. Det är tuffa tider.

Hans Skan på Wermlands Brygghus tror att samarbeten och sammanslagningar kommer att öka med tiden, för att på så sätt sänka kostnaderna.
Hans Skan på Wermlands Brygghus tror att samarbeten och sammanslagningar kommer att öka med tiden, för att på så sätt sänka kostnaderna. Foto: Privat

För ett år sedan var man 3,5 anställda, nu är det paret Skan som sköter allt i bryggeriet.

Han berättar att han känner till mindre bryggerier som redan gett upp. Att ta igen kostnader på priser ut mot konsument går inte.

Framtiden tror Hans Skan är att vi kommer att få se fler samarbeten och sammanslagningar för att bryggerierna ska kunna klara kostnaderna. Wermlands brygghus har i dagsläget en handfull bryggerier som brygger i lokalerna.

– Det gör att vi kan belägga produktionsapparaterna, vilket ger oss ett bättre likviditetsflöde och vi behöver inte ha lager.

Vad måste hända för att det ska bli ljusare för branschen?

– Om värdet på kronan ökar så ökar våra marginaler, säger Hans Skan och nämner även han differentierad alkoholskatt men även gårdsförsäljning som möjliga vägar för att öka omsättningen.

”En balansgång”

I ett gammalt skolkök i centrala Sunne brygger Kristian Thorén öl under märket Västra Ämterviks bryggeri. Också det ett litet familjeföretag.

Naturligtvis har de också märkt av ett mer ansträngt läge.

– Det är en långsamt puttrande kris. I och med det ökande ränteläget så är det många som har lån på sina verksamheter som tenderar att öka. Där är vi lyckligt lottade som har amorterat mycket under ”de goda åren”, men vi ser att råvarukostnaderna ökar och vi måste ta ett lite högre pris, vilket är en balansgång, säger Kristian Thorén.

Priset på spannmål har redan ökat med uppåt 40 procent, och det kan skjuta iväg ännu mer, tror han.

Kristian Thorén som driver Västra Ämterviks bryggeri tror att det går att utveckla branschen.
Kristian Thorén som driver Västra Ämterviks bryggeri tror att det går att utveckla branschen. Foto: Dan Enwall/FB Arkiv

På frågan om vad som skulle kunna förenkla blir de nu bekanta svaren differentierad alkoholskatt och gårdsförsäljning.

– Differentierad alkoholskatt tror jag skulle göra så att en del av oss räddas. Och gårdsförsäljning skulle kunna göra att vi säljer lite mer, men även öppna upp för turismen. Så att bryggerierna blir ett resmål i sig.

– Man skulle kunna satsa sig ur krisen genom att hitta nya marknader, men det kräver också kapital.

Men när läget är som det är, hur håller man glädjen uppe?

– Det gäller att se ljuset i tunneln. Jag tror att det kommer att krävas en del statliga åtgärder inom ett år eller två. Bryggeribranschen har hög belåningsgrad då många är nya i branschen, säger Kristian Thorén.

– Men jag tror att det går att utveckla branschen så att Sverige också blir stora på öl som andra länder och får en levande företagskultur. Det om något skulle göra oss gott.

Artikeltaggar

BryggerierChristina SkanHans SkanKarlstadKristian ThorénKristinehamnMat och dryckÖlTen Hands BrewingVästra ÄmtervikVästra Ämterviks BryggeriWermlands brygghus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.