Hoppa till huvudinnehållet

Får dispens att fälla 66 träd för att kunna bygga resecentrum

Publicerad:
Hamngatan ska minskas från fyra till två filer i samband med byggandet av resecentrum vid Karlstads central. Men projektet är försenat eftersom den nya detaljplanen är överklagad till mark- och miljööverdomstolen.
Hamngatan ska minskas från fyra till två filer i samband med byggandet av resecentrum vid Karlstads central. Men projektet är försenat eftersom den nya detaljplanen är överklagad till mark- och miljööverdomstolen. Foto: Tommy Andersson

I februari rev mark- och miljödomstolen upp nya detaljplanen för resecentrum vid Karlstads C. Detta för att kommunen saknade dispens för att fälla ett 60-tal träd.

– Nu har länsstyrelsen beviljat dispensen och vi hoppas att mark- och miljööverdomstolen godkänner planen.

Det säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i Tillväxtutskottet.

Mark- och miljödomstolen godkände detaljplanen bland annat för hur den påverkar centrumhandeln, bebyggelseutformningen och tekniska detaljer som trafik, buller och grundvatten.

Man höll därmed inte med de stora fastighetsägarna Balder, Wermlands invest, Lundbergs, Nyfosa, Stadsrum fastigheter och Berglöf & Velander som hade överklagat detaljplanen för resecentrum. De anser att tillgängligheten till centrum och deras fastigheter blir för dålig när Hamngatan minskas från fyra till två körfält.

Men domstolen sade ändå nej och rev därmed upp den nya detaljplanen som ska möjliggöra byggandet av resecentrum. Anledningen var att kommunen inte hade dispens för att fälla de 66 träd (träd som ska ersättas med nya när resecentrum är färdigbyggt) som behövs för att genomföra projektet. Träden har biotopskydd.

Överklagade domen

Karlstads kommun överklagade i mars domen till mark- och miljööverdomstolen och där ligger ärendet nu. Enligt domstolen är tanken att man preliminärt i slutet av augusti ska ta ställning till om det ska få prövningstillstånd.

– Det hoppas vi eftersom länsstyrelsen nu har beviljat oss dispens att fälla träden. Det beslutet tog man i juni. Vi tror och hoppas att domstolen går på länsstyrelsens linje och säger ja till planen. Det vore konstigt annars. Vi håller tummarna, säger Frida Pettersson.

Karlstads kommun hoppas att mark- och miljööverdomstolen godkänner den nya detaljplanen för resecentrum, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C).
Karlstads kommun hoppas att mark- och miljööverdomstolen godkänner den nya detaljplanen för resecentrum, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C). Foto: Tommy Pedersen

Ett års försening

Hanteringen av den nya detaljplanen i två domstolar gör att arbetet med ombyggnaden av Hamngatan har försenats liksom uppförandet av ett nytt kontors- och servicehus intill Karlstads central och det är inte troligt att projektet kan stå färdigt i mitten av 2026 som det var planerat.

– Nej, vi ligger nu cirka ett år efter tidplanen och därför är det viktigt med ett så snabbt beslut som möjligt om detaljplanen. Vi kommer att gå ut med en ordentlig uppdatering kring den i augusti eller september för att informera alla om vad som händer, säger Frida Pettersson.

Vill vinna tid

För att vinna lite tid genomför Karlstads kommun alla andra projekt relaterade till resecentrum under tiden. Därför drar man med start vecka 32 i gång en ombyggnad av Drottninggatans östra del som ska få ett bättre trafikflöde, bredare trottoarer, ett cykelstråk och mer grönska.

Och i korsningen med Östra Torggatan ska det dessutom byggas en mindre rondell. Projektet ska pågå i etapper under cirka ett år.

Ombyggnaden av spårområdet vid Karlstads central påverkas inte av överklagan till mark- och miljööverdomstolen eftersom det sker inom en annan detaljplan. Projektet omfattar bland annat byggande av en ny mittperrong, en gångbro som leder över spåren till Viken samt en ny och bredare passage under spåren mellan Tingvallastaden och Viken.

Artikeltaggar

BalderBerglöf & VelanderBostad och byggenCenterpartietDetaljplanerDomstolarFrida NilssonHamngatanKarlstadKarlstads kommunNyfosaÖverklagandenStadsrum fastigheterTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.