Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Helgen är späckad av alternativa festivaler – här är listan

Publicerad:
Hollow Ship spelar på Utmarksmusiken 22 juli. Med sin blandning av brittisk psyk-pop, afrikanska rytmer och ekvilibristiskt musicerande får de garanterat igång dansen i sommarnatten. Från vänster: Thomas Frank, Vincent Vensal, Mårten Magnefors och Donovan van Martens.
Hollow Ship spelar på Utmarksmusiken 22 juli. Med sin blandning av brittisk psyk-pop, afrikanska rytmer och ekvilibristiskt musicerande får de garanterat igång dansen i sommarnatten. Från vänster: Thomas Frank, Vincent Vensal, Mårten Magnefors och Donovan van Martens. Foto: Kerstin Ehrnlund

Obskyrt, folkligt och naturnära. Musiksommaren i Värmland är i full gång och det är konserter i var och varannan buske.

Helgen som kommer är särskilt händelserik och NWT erbjuder här en liten guide till några intressanta musiktillställningar för den som önskar något utanför de mer etablerade konsertprogrammen.

Från 60-talsnostalgi via jazz och folkmusik till rock och elektronisk musik. Utbudet på Värmlands scener i sommar är något utöver det vanliga. Ibland känns det nästa lite övermäktigt att navigera bland allt som händer. Länets ideella föreningar sliter på med arrangemang efter arrangemang och förtjänar sin plats i strålkastarljuset. Här nedan ser ni fyra av de mest intressanta tillställningarna nu under helgen.

Viksholmsfestivalen – 21-22 juli

En av Sveriges äldsta festivaler, vars första upplaga ägde rum redan 1971, har med några års uppehåll här och där hållit flaggan högt. Här är det värmländska artister som står i strålkastarljuset och genre-blandningen är stor.

– Vi fortsätter den här ”cirkusen” som pågått ute på ”hôlmen” i Arvika sedan sjuttiotalet. I år har vi två scener och allt från rock till hip-hop och elektronisk musik. Det är alkoholfritt så alla kan vara med, säger Jens Svensson en av arrangörerna.

Felicia Eklöf släppte sitt debutalbum Tid 2022. på fredag (21 juli) spelar hon på Viksholmsfestivalen i Arvika.
Felicia Eklöf släppte sitt debutalbum Tid 2022. på fredag (21 juli) spelar hon på Viksholmsfestivalen i Arvika. Foto: Emanuel Blom

Det är föreningen Ställwerket som står för organisationen och Jens Svensson berättar att festivalen kommer gästas av både Arvikapodden och Arvika Klätterklubb.

– Arvikapodden ska intervju banden som spelar och klätterklubben ställer ut en modul där man kan klättra, utan risk för skador. Dessutom kommer det finns en foodtruck och några knallare på plats, säger han.

Bland artisterna ser vi Arga Fuskbyggarna, Pända och MSQVT. Fredagen inleds av artisten Felicia Eklöf och sedan följer ett fullspäckat spelschema

– Totalt är det 23 band/akter spridda över en helg och det blir inte bara ”highway to hell” i två dagar! Mycket kultur för en billig peng, det är vårt dragplåster! säger Jens Svensson.

Medarrangörerna Jens Svensson och Kevin Karlsson är laddade för Viksholmsfestivalen till helgen.
Medarrangörerna Jens Svensson och Kevin Karlsson är laddade för Viksholmsfestivalen till helgen. Foto: Paulina Haglund

Musik i Molkom – 22 juli

Kan kanske inte kallas en regelrätt festival men Musik i Molkom är ett så bra initiativ att det får vara med ändå. Med en scen gjord av en container ställer man till med konserter tre gånger under sommaren vid Molkoms Folkhögskola. Då den första redan är avklarad blir det nu på lördag (22 juli) dags för den andra konserten som går i jazz-tema.

Och kvällen innehåller en rad namnkunniga artister. Under namnet Förnuft och Känsla har göteborgstrion Fabian Kallerdahl, piano, Alfred Lorinius, kontrabas och Johan Birgenius, trummor spelat in två kritikerhyllade album. Bandet beskrivs som en ”jazzlyssnares våta dröm” som lyckas med greppet att kombinera utmanande rytmer och lättillgängliga melodier med en medryckande energi.

Kristin Amparo framträder med bandet Förnuft och Känsla på Musik i Molkom den 22 juli.
Kristin Amparo framträder med bandet Förnuft och Känsla på Musik i Molkom den 22 juli. Foto: Linnea Frank

Bland gästartisterna under kvällen ser vi bland annat sångerska Kristin Amparo. Att hon jämförts med både Ella Fitzgerald och Amy Winehouse kanske säger en hel del om hennes artistiska omfång och i och med samarbeten med artister som Cleo och Daniel Adams-Ray har hon även nått ut till publiken bortom jazzbubblan.

Lokalt engagemang skapar musikscen i Molkom: "Ett väldigt varmt mottagande"

Senare i sommar, 19 augusti, anordnas även Synth i Molkom där sex band medverkar. Däribland Emmon, Kroppskontroll och tyska Zweite Jugend.

Nostalgigala på Folkparken i Sysslebäck – 22 juli

”Den största festen sedan ABBA spelade här 1973”, så uttrycker sig Kjell Olsson, en av arrangörerna till Nostalgigalan i Sysslebäck som går av stapeln den 22 juli.

Med inriktning på den äldre publiken blir det här en fest som till största del utspelar sig under dagtid med start redan klockan 12. Men det finns även barnaktiviteter som godisregn och karaoke. Bakom tillställningen står Lasses Svenska Pärlor som under vintern kan höras på Fryksdalsradion och artisterna som deltar är just gäster från nämnda radioprogram.

– Vi har pratat med våra radiogäster under året som gått och funderade på om vi skulle sätta ihop en gala länge. Det är det som nu har blivit verklighet, säger Kjell Olsson.

Programmet består bland annat av veteranen Little Gerhard och bandet Lill-Ingmars. Från Norge kommer Håkon Bankens band och det blir såklart en hel del värmländska artister också.

Little Gerhard framträder på Nostalgigalan i Sysslebäck 22 juli.
Little Gerhard framträder på Nostalgigalan i Sysslebäck 22 juli. Foto: privat

Ingvar Karlsson, före detta gitarrist i Sven-Ingvars, säger att han inte spelar mer än 50 år i ett band och kommer att spela med flera olika sättningar under dagen. I sättningen Ingvar Karlsson och Polare får han även tillskott av låtskrivarlegendaren Torleif Styffe, den så kallade ”sjunde polaren”. I sättningen Bengt Ingvars med Anders är också tv-profilen Bengt Alsterlind med.

– Det känns kul att göra något på sommaren, och vi vill göra något som ger mervärde också. Därför donerar vi allt överskott till Cancerfonden, säger Kjell Olsson

För de rockigare inslagen står banden The Response och the Moonshots och det blir även både bil- och affischutställning i retroanda.

Utmarksmusiken – 22 juli

Detta är festivalen för den mest äventyrslystne. Belägen utanför Ransby tar du dig cirka en mil in i skogen (och upp längs fjällsidan) från väg 62. Här på Ransbysätern har Utmarksmusiken huserat i olika former i mer än 25 år och de senaste årens upplagor har verkligen givit festivalen en ny glansperiod.

Med både en utomhusscen och en tältscen blir det trevligt festivalhäng oavsett väder på Utmarksmusiken. Bild från tidigare år.
Med både en utomhusscen och en tältscen blir det trevligt festivalhäng oavsett väder på Utmarksmusiken. Bild från tidigare år.

Här blandas musikstilarna och artisterna sömfritt, det är spelemän som gnider fiol ända till gryningen, psykedeliska (och vågar jag säga kreddiga?) rock- pop och jazzband, kulning, poesiläsning och experimentella akter. Allt inramat av den fantastiska platsen med anor från 1100-talet och med en häpnadsväckande utsikt över Klarälvsdalen.

Toppmusiker bytte Stockholm mot Karlstad: ”Vill bortanför ackord och refränger”

Årets upplaga gästas av bland annat kultbandet Träden (Träd, gräs och stenar), jazzlegendaren Christer Bothén och iranska folkmusikerna Maryam Javidmehr och Shekafeh Pariab. Från Göteborg kommer svängiga psykrockarna Hollow Ship och disco/performanceartisten Sara Lundén. Därtill spelar Svenska Folkjazzkvartetten, som tolkar fiollåtar i jazztappning, och riksspelemannen Maria Röjås.

Artikeltaggar

AbbaAmy WinehouseArvikaCancerfondenIngvar KarlssonJazzKjell OlssonKristin AmparoLill-IngmarsMolkomMusikPopRockSven-IngvarsSysslebäckUtmarksmusikenViksholmsfestivalen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.