Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt ovisst för kalkbrytningen i Persberg – har redan förlorat största kunden

Publicerad:
Svante Fielding, vd för SMA Mineral, är starkt kritisk till hur mark- och vattendomstolen har agerat. Han sätter nu sitt hopp till att överklagan tas upp.
Svante Fielding, vd för SMA Mineral, är starkt kritisk till hur mark- och vattendomstolen har agerat. Han sätter nu sitt hopp till att överklagan tas upp. Foto: HP Skoglund

Domstolsbeskedet i maj kom som en chock. SMA Mineral skulle omedelbart upphöra med att bryta kalksten i Persberg.

Nu har de förlorat sin största kund – och först i september får de veta om deras överklagan tas upp i nästa instans.

I drygt 170 år har det brutits kalksten i Gåsgruvan i Persberg. Den nuvarande ägaren SMA Mineral tog över verksamheten 1980. I slutet av maj i år kom plötsligt beskedet att företaget inte får sitt brytningstillstånd förlängt. En av orsakerna som angavs i beslutet från mark- och vattendomstolen var att vattnet som pumpas upp ur dagbrottet innehåller för mycket uran.

Varslade anställda

Företaget gjorde bedömningen att hur det än skulle gå med ett eventuellt överklagande så skulle processen ta minst ett halvår, kanske uppemot ett och ett halvt år. De valde då att varsla sina anställda om uppsägning.

– Vi har lagt varsel på upp till 20 personer. De förhandlingarna inleds efter semestern, i augusti, säger Svante Fielding, SMA Minerals vd.

Gåsgruvan där SMA Mineral fram till i maj bröt kalksten.
Gåsgruvan där SMA Mineral fram till i maj bröt kalksten. Foto: Göran Persson

Företaget valde sedan att överklaga domstolsbeslutet till nästa instans.

– Vi har fått svar från mark- och miljööverdomstolen att de ger besked i september om de tar upp vårt mål. Det känns jättetråkigt. Från det att vi måste stänga ner till det att de ger besked om de tar upp målet går det fem månader.

Förlorat sin största kund

Även om det skulle bli så att mark- och miljööverdomstolen upphäver stoppet har det redan fått stora konsekvenser. SMA Minerals största kund när det gäller kalksten från Persberg, Gåsgruvan Kalcit AB, kommer att upphöra med sin verksamhet i höst.

Efter chockbeskedet: 15 anställda får gå när Gåsgruvan Kalcit lägger ner

Fram till stoppet köpte de över hälften av all kalksten SMA Mineral bröt.

– Det går inte att sätta ett företag på paus i ett års tid och sedan dra igång igen. Om de nu tar upp det i överdomstolen och vi får ett positivt besked så har vi vid startögonblicket förmodligen tappat 65 procent av vår omsättning, bara till den här kunden. Det är bara tråkiga nyheter i det här, säger Svante Fielding.

Ansökt om dispens

Parallellt med överklagandet har SMA Mineral ansökt om att få fortsätta med delar av sin verksamhet. Bland annat har de kalksten i silor.

– Det måste vi få kunna skeppa ut. Annars blir det förstört och måste deponeras, säger han.

Läs mer:

Regionpolitiker agerar efter gruvstoppet: ”Det här är en viktig fråga ur många aspekter”

Artikeltaggar

Ebba BuschNäringslivÖverklagandenPersbergSMA MineralUppsägningarVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.