Hoppa till huvudinnehållet

Ingenting här, ingenting där

Publicerad:
Socialdemokraterna avslutade aldrig valrörelsen. Nu vill de trolla väljarna.
Socialdemokraterna avslutade aldrig valrörelsen. Nu vill de trolla väljarna. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När en trollkarl håller fram handen bör den som har för avsikt att avslöja tricket hålla blicken på den andra handen. När Socialdemokraterna nu låtsas som att det inte finns några konfliktytor rörande Nato, åtstramningen av migrationspolitiken eller kärnkraft så betyder inte det att man ändrat åsikt.

Det handlar om att gabardin-vimplarna ovanför Sveavägen 68 indikerar att de ståndpunkter S tidigare intog inte kommer kunna användas för att locka tillbaka väljare. Att påstå att Magdalena Andersson redan startat upp valrörelsen förutsätter att valrörelsen 2022 avslutades. Så är dock inte fallet.

Att tappa regeringsmakten gör att den socialdemokratiska maktapparaten tappar mycket av den fart som byggts upp sedan S tog makten 1932. Att hastigheten sänks betyder dock inte att Partiet blir utan inflytande.

En stor del av makten finns kvar. Var fjärde myndighetschef med politisk bakgrund som utsågs under regeringen Löfven har råkat vara socialdemokrat. Men lutningen är större än så. Justerar man för myndigheternas storlek har nio av tio myndighetsanställda som fått en generaldirektör med politisk bakgrund fått en sådan från just Stefan Löfvens parti.

De statsunderstödda mediekanaler som skulle gå under utan dessa pengar benämns dock som oberoende och all kritik mot dessa klassas som odemokratisk med en distinkt doft av trettiotalets början.

Att det är en sluttande spelplan som till alla pris skall behålla sin lutning är uppenbart. Det blir än tydligare när man ser reaktionerna på förslag till att utreda ämnen som skulle kunna riskera att ändra maktbalansen mot det neutrala. För den som är van vid att ha vinden i ryggen blir till och med vindstilla förhållanden upplevda som motvind.

Socialdemokraterna har nu accepterat stora delar av den borgerliga politik de gick till val på att stoppa och sedan utmålade som hot mot demokrati och säkerhet. Till viss del under komplett tystnad men också med försök till en magisk blandning av trollning och trolleri.

Trollning är ett lånord som på grund av misstolkning fått en annan innebörd på svenska än det trolling som utgör grunden för användningen. Nättroll finns. Men att illustrera företeelsen med John Bauer-inspirerade skogsvarelser gör att ordet tappar sin egentliga mening. Det bordet istället visualiseras med en lycklig man i en båt med lite för många fiskespön.

Hur många fiskespön Socialdemokraterna har på sin båt är svåranalyserat. Klart är dock att båten klarar av att peka fören åt ett håll samtidigt som den rör sig åt ett annat. De övergav en bergfast hållning rörande Nato för att undvika att det blev en valfråga.

Utåt försöker Magdalena Andersson sätta narrativet att den snabbaste ansökningsprocessen i Natos historia är ett misslyckande. S hade såklart hanterat Erdogan annorlunda. För att på så sätt skynda på Sveriges anslutning till den försvarsallians deras försvarsminister garanterat att vi aldrig skulle söka medlemskap i.

Det här skulle kunna tolkas som att det inte går att lita på det socialdemokratiska arbetarepartiet. Inget kunde vara längre från sanningen. Man kan alltid lita på att Socialdemokraterna inte tvekar en sekund att vända hundraåttio grader för att behålla, återta eller säkra makten. De som vill avslöja tricket bör hålla den andra handen under uppsikt.

Artikeltaggar

BåtarJohn BauerMagdalena AnderssonMyndigheterNatoPolitikRecep Tayyip ErdoganSocialdemokraternaStefan LöfvenVal 2022