Hoppa till huvudinnehållet

Efter chockbeskedet: 15 anställda får gå när Gåsgruvan Kalcit lägger ner

Publicerad:
Efter att brytningen av kalksten i Gåsgruvan stoppades har företaget Gåsgruvan Kalcit AB, som använder material från gruvan i sin produktion, varslat sina anställda om uppsägning. Verksamheten upphör i mitten av september.
Efter att brytningen av kalksten i Gåsgruvan stoppades har företaget Gåsgruvan Kalcit AB, som använder material från gruvan i sin produktion, varslat sina anställda om uppsägning. Verksamheten upphör i mitten av september. Foto: göran persson

Gåsgruvan Kalcit AB lägger ner verksamheten och har varslat sina 15 anställda om uppsägning.

Orsaken är domstolsbeslutet att SMA Mineral inte längre får bryta kalksten i Persberg.

Gåsgruvan Kalcit AB driver en fabrik i den gamla järnmalmsgruvan i Persberg. Där tillverkar de pappersfiller och bestrykningsmedel till pappersindustrin. En av de viktigaste råvarorna är kalksten som bryts i Gåsgruvan, en verksamhet som stoppades efter ett beslut i mark- och miljödomstolen i maj.

Företagets vd, Mattias Bäckström, berättar att domstolens beslut har fått företagsledningen att landa i att verksamheten är svår att driva vidare. De 15 anställda har varslats om uppsägning och på onsdag har företagets styrelse ett möte om framtiden.

Lägger ni ner helt eller kommer ni att pausa verksamheten?

– Det är väl egentligen det beslutet som kommer att tas på onsdag. Men det ser inte ut som att vi pausar, svarar Mattias Bäckström.

Kommer ni att erbjuda de anställda att flytta någon annanstans i koncernen?

– Det är för tidigt att säga och det finns begränsade möjligheter men vi ska göra allt vi kan för att hjälpa personalen. Det är vår intention.

Verksamheten i Persberg pågår fortfarande eftersom företaget tidigare i år förberedde sig på att det kunde bli ett smärre avbrott i leveranserna av kalksten i väntan på ett positivt besked från domstolen.

– Vi lagrade material så att vi skulle klara oss över den tiden. Så vi har material så att det räcker en bit in på hösten. Vi producerar efter behov av den sten som vi har lagrat, berättar Mattias Bäckström.

Vill veta när de ska sluta

Han räknar med att verksamheten upphör 15 september. Förhandlingarna kring uppsägningarna kommer att ske efter semestern och vd:n säger att det inte finns någon anledning att dra ut på beskedet. De anställda vill veta när de ska sluta.

Mattias Bäckström är kritisk till hur hanteringen av tillstånd fungerar.

– Det borde vara mer klart vad ett företag behöver göra för att få ett tillstånd. Det här bör staten ta på allvar. Det får inte vara så oförutsägbart som det är nu. Vi var helt övertygade om att de skulle få fortsatt täkttillstånd och så kom här lite som en blixt från klar himmel, säger han.

”Vi har jobbat stenhårt”

Kommunstyrelsens ordförande i Filipstads kommun, Christer Olsson (M), har informerats om att Gåsgruvan Kalcit AB kommer att upphöra med sin verksamhet.

– Det är naturligtvis tråkigt både för företaget och de anställda, och även för kommunen för vi tappar arbetstillfällen på det här sättet, säger han.

Han fortsätter:

– När det gäller SLA Mineral har vi jobbat stenhårt, både på regeringsnivå och på olika sätt genom länsstyrelsen och genom Regional utveckling på Region Värmland. De har också hjälpt till med att trycka på för att de eventuellt ska kunna få ett tillfälligt brytningstillstånd så att de kommer igång.

Läs mer:

Gåsgruvan får inte längre bryta kalk – 20-tal varslas: ”Katastrof”SMA kommer att överklaga: ”Vi kan inte stänga all gruvverksamhet i Sverige”

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstads kommunIndustrierModeraternaNäringslivPersbergSMA MineralUppsägningarVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.