Hoppa till huvudinnehållet

Bybornas missnöje med nya E45: ”Känner oss överkörda”

Publicerad:
E45:an genom Värmlandsbro ska byggas om. De boende rasar nu över konsekvenserna ombyggnationen får.
E45:an genom Värmlandsbro ska byggas om. De boende rasar nu över konsekvenserna ombyggnationen får. Foto: Eva Häggdahl

E45:an genom Värmlandsbro ska byggas om – något som spridit missnöje i samhället.

Nu rasar de boende över den bristfälliga informationen från Trafikverket.

– Vi känner oss överkörda.

Beskedet att E45:an genom Värmlandsbro ska byggas om har rört upp många känslor hos de boende. Bygget kommer att göras i tre etapper där den första beräknas starta 2025.

Bakom beslutet står Trafikverket som menar att ombyggnationen ska innebära en säkrare väg, jämfört med från den befintliga väg som i dag går genom samhället.

”Får vägen på uppfarten”

Staffan Marelius är en av de boende som påverkas av planerna när en bro ska byggas om i en av etapperna.

Det kommer då göras en provisorisk väg under ett år, för att trafiken ska kunna fortgå.

– När de bygger den provisoriska vägen kommer den att hamna precis utanför min uppfart. Det blir inget trevligt år, säger Staffan Marelius.

Ihop med flertalet boende i Värmlandsbro har Staffan Marelius försökt skapa en dialog med Trafikverket – utan framgång.

– Vi får inga svar på någonting, de säger att de inte kan svara. Vi vill att de ska prata med oss.

För att ge de boende en chans till dialog kallade Trafikverket till ett samrådsmöte.

– Det var ungefär 80 personer där. Men man hörde inte ens vad de sa och projektorn var jättedålig så man såg ingenting heller.

Han fortsätter:

– Vi sa att vi hade frågor och funderingar, men då skulle de ställas enskilt och inte framför hela gruppen. De frågor jag hade kunde de inte ens besvara.

Staffan Marelius kommer att få vägen precis utanför sin uppfart enligt Trafikverkets planer.
Staffan Marelius kommer att få vägen precis utanför sin uppfart enligt Trafikverkets planer. Foto: Eva Häggdahl

Ombyggnationen påverkar flera delar av sin omgivning.

Trafikverket vill bredda vägen och öka hastigheten på flera ställen genom Värmlandsbro. Exempelvis från 70 till 80 kilometer i timmen genom samhället.

De boende menar att de varit lovade gångtunnlar, mitträcken och planfria korsningar – men att Trafikverket har dragit in vad de lovat.

”Får hjärtat i halsgropen”

I Värmlandsbro bor även Ditte Wennström och hennes bror Christian Bäckström.

De har tre gårdar och arbetar i dag med lantbruk. Deras arbete innebär att de flera gånger per dag behöver bege sig ut på vägarna med stora ekipage.

Redan i dag är det svårt för dem att ta sig ut på vägarna.

Ditte Wennström och hennes bror Christian Bäckström har tre gårdar i Värmlandsbro. På en av gårdarna bor Dittes son Rickard Wennström som syns i mitten på bild.
Ditte Wennström och hennes bror Christian Bäckström har tre gårdar i Värmlandsbro. På en av gårdarna bor Dittes son Rickard Wennström som syns i mitten på bild. Foto: Eva Häggdahl

– Det kan väga 30 ton, och att ta sig ut med det i dag är inte lätt. Så det kommer aldrig gå när de bygger om vägen, säger Christian Bäckström.

I dag kan det ta lång tid innan de tar sig ut från gården – eller in igen.

– Ibland tar det jättelång tid att ta sig in, då kan man få ställa sig på en parkering och vänta till trafiken lugnat ner sig. När vi ska göra vänstersväng ut från gården kan vi också ibland behöva ta höger för att sedan vända längre ner, säger Ditte Wennström.

Tore Olssons hus kommer att rivas på grund av ombyggnationen av E45 i Värmlandsbro. ”Jag tänker inte flytta”.
Tore Olssons hus kommer att rivas på grund av ombyggnationen av E45 i Värmlandsbro. ”Jag tänker inte flytta”. Foto: Eva Häggdahl

”Kan inte bo i en hög med pengar”

Tore Olsson har bott i sitt hus i Oxåsen mellan Säffle och Värmlandsbro i 54 år – som nu ska rivas. Trafikverket har meddelat att huset ska lösas in för att vägen ska gå där.

När Tore fick beskedet ställdes han frågan om han hade något förslag på en summa för huset.

– Jag vill inte ha några pengar, jag kan inte bo i en hög med pengar. Jag tänker inte flytta.

”Inget beslut är taget”

Marie Olsson, projektledare på Trafikverket, menar att det enda beslut som är taget är i vilken sträckning ombyggnationen kommer att bli.

– Man har tidigare gjort en lokaliseringsutredning där man har tittat på alternativa sträckningar för E45:an och om man ska gå i ny väglinje eller ligga i befintlig. Där har man beslutat att man ska gå i befintlig sträckning.

Att vägen genom Värmlandsbro ska öka från 70 till 80 kilometer i timmen är något som rört upp ett missnöje hos invånarna – men nu kommer ett nytt förslag.

– Vi har fått godkänt att behålla 70 kilometer i timmen på sträckan genom Värmlandsbro. Sen innefattar det nya förslaget att det kommer att finnas mitträcken på E45:an genom Värmlandsbro.

Invånarna i Värmlandsbro har uttryckt att de saknat en dialog, varför har det inte funnits?

– Vi har speciella rutiner för hur vi ska föra dialog. Det är välarbetat och inarbetat i våra processer, så vi har ett visst antal tillfällen där vi måste föra dialog med allmänheten för att följa vägplansprocessen. Den är också styrd vi väglagen. De samråden är genomförda.

Marie Olsson menar att än så länge är det förslag som lagts fram och vill uppmana allmänheten att kontakta Trafikverket vid eventuella synpunkter och frågor.

– Det är inte meningen att man ska gå i ovisshet eller känna oro för detta, då är det bättre man hör av sig.

Artikeltaggar

E45Marie OlssonTrafikTrafikverketVärmlandsbroVärmlandsresan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.