Hoppa till huvudinnehållet

Så kan nybyggnationen på Klara bli: ”Attraktivt område”

Publicerad:
Klara förskola föreslås permanent, och nya byggrätter ska byggas på parkeringen bredvid enligt ett förslag från Albér Fastigheter.
Klara förskola föreslås permanent, och nya byggrätter ska byggas på parkeringen bredvid enligt ett förslag från Albér Fastigheter. Foto: Oskar Sandström

Fastighetsägaren Albér vill ändra detaljplanen för en parkeringsplats vid Klara förskola för att få bygga nytt.

Nu utvecklar man planerna.

– Troligen blir det bostadsrätter, med möjlighet till kontor eller kommersiell verksamhet i bottenplan, säger delägaren David Eriksson.

Det är vid den tillfälliga förskolan på Klara som Albér vill utveckla nya bostäder, varpå man nu har ställt frågan till kommunen om att ändra detaljplanen.

Ändringarna ska möjliggöra två nya byggrätter på den parkeringsyta som finns nu, samtidigt som den förskola som finns där ska gå från tillfällig till permanent även formellt.

– Klara är ett attraktivt område med nära till älven och centrum. Dessutom är det lummigt med parken bredvid och klassiska byggnader, säger David Eriksson, som är delägare i Albér Fastigheter.

”Många vill bo på Klara”

Området har länge stått orört, med undantag från några projekt på nuvarande byggnader, och företaget hoppas att de möjliga nya byggnaderna kan bli en injektion.

– Det är många som vill bo på Klara, så vi tänker oss helt klart någon typ av lägenhetshus, troligen bostadsrätter. Sedan finns det möjligheter till kontor och kommersiell verksamhet i bottenplan, säger Eriksson.

David Eriksson tillsammans med Filip Eriksson, båda delägare i Albér Fastigheter. Arkivbild.
David Eriksson tillsammans med Filip Eriksson, båda delägare i Albér Fastigheter. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen

Än så länge har man bara ställt frågan om en ändring av detaljplanen till plankontoret, och nu kommer man tillsammans sätta sig ner för att ta fram en ny plan.

Ordföranden i stadsbyggnadsnämnden Anders Tallgren (S), ställer sig positivt till förfrågan:

– Fastighetsägaren har kommit in med en begäran. Här såg vi positivt på det, utan att låsa fast oss vid något, sade han till NWT under torsdagen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterDavid ErikssonDetaljplanerFilip ErikssonFörskolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.