Hoppa till huvudinnehållet

Per Bäcker trio på Värmlandsturné: ”Bara att tacka och ta emot”

Publicerad:
Pär Bäcker, Johan Granström och Hans Delander kommer till Karlstad den 18 juli.
Pär Bäcker, Johan Granström och Hans Delander kommer till Karlstad den 18 juli.

Per Bäcker trio ger sig ut på vägarna igen och gör flera spelningar i Värmland i sommar. Karlstad Domkyrka står först på listan, en plats som Per Bäcker är glad att få återvända till.

Med 25 spelningar i sommar är Hagfors-sonen Per Bäckers trio en av landets mest bokade grupper. Det råder onekligen högsäsong för landets musiker och artister och för veteranen Per Bäcker råder inget undantag.

– Det är bara att tacka och ta emot! Det är roligt att den musikaliska blandningen som vi kör accepteras så bra av vår publik, säger han.

Trion består, förutom Per Bäcker på saxofon och klarinett, av Hans Delander på piano, som bland annat spelat med Svante Thuresson. På kontrabas ses som oftast Johan Granström som har ett förflutet i en rad namnkunniga sammanhang, däribland Allsång på Skansen.

I sommar blir det inte mindre än sex konserter på fem dagar i Värmland med start den 19 juli i Karlstad Domkyrka. Per Bäcker berättar att han är glad att få återvända till Domkyrkan då det var ett tag sedan han spelade där sist.

– Det var 25 år sedan, så det ska bli väldigt kul! Jag minns att jag fick en av de absolut finaste recensionerna någonsin efter konserten där. Skriven av kritiker Johnny ”Görsvår” Olsson.

Per Bäcker är tacksam för att få vara ute och spela så mycket som han gör.
Per Bäcker är tacksam för att få vara ute och spela så mycket som han gör. Foto: Mats Bäcker

Per Bäcker berättar hur denna ”Görsvår” själv var musiker och att han skrev för NWT förr i tiden. När Beatles spelade på Tingvalla i början på 60-talet var Johnny där och skrev ner det unga bandet från Liverpool totalt.

– Sen har den där recensionen spridit sig över världen, den har blivit världsberömd, skrattar Per Bäcker.

Den 20 juli står sedan trion på träscenen i Blinkenbergsparken i saxofonistens hemstad Hagfors. Tillåter inte vädret en stilla konsert under bar himmel flyttas allt till närliggande Blinkenbergskyrkan.

Nästa stopp görs sedan den 25 juli i Norra Ny kyrka.

Per Bäcker trio har genom åren gjort sig ett namn som en grupp med en bred repertoar. Den spänner över både jazz, visa och mer poppiga alster från artister som Joni Mitchell och Sting. I år blir det även nya alster från bland annat Stefan Nilsson som tragiskt nog gick bort tidigare i år. Till hans ära spelar man några av hans kompositioner till filmen Pelle Erövraren.

Pianisten Hans Delander bjuder också på några nya originalkompositioner i jazzton. Det blir även specialskriven musik från riksspelemannen Mats Edén som gav Per Bäcker en rad kompositioner under pandemi-åren.

– Där har jag fortfarande att ta ur! Vi kommer också spela Duvemåla hage från Kristina från Duvemåla, säger Per Bäcker.

Samtliga värmlandsspelningar för Per Bäcker trio

19 juli Karlstad Domkyrka

20 juli Blinkenbergsparken Hagfors

25 juli Norra Ny kyrka

19 augusti Big Hill Lodge, Filipstad (Jan-Olof Jonsson bas)

20 augusti Hammarö kyrka (kl.11) (Jan-Olof Jonsson bas)

20 augusti Ransäter kyrka (kl.18) (Jan-Olof Jonsson bas)

Artikeltaggar

BlinkenbergsparkenHagforsHammarö kyrkaJazzJoni MitchellKarlstadKonserterLiverpool FCMats EdénMusikPär BäckerSpelningarStefan NilssonSvante Thuresson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.