Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Göthe: Kriget blottar våra brister

Publicerad:
Ukrainska soldater utbildas på svenska stridsfordon 90.
Ukrainska soldater utbildas på svenska stridsfordon 90. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En mycket allvarlig brist tydliggjordes när MSB började kartlägga Sveriges totala beredskap. Det visade sig då att näringslivet inte längre är inkluderat i höjd beredskap och krig på samma nivå som förr, skriver Kjell Göthe.

Ukrainas motoffensiv har nu inletts, men anfallsstrid är alltid svårare än försvarsstrid. För att lyckas måste ukrainarna vara minst tre till fem gånger så starka som motståndaren, som ju grävt ner sig och förskansat sig på deras mark. Eldkraft och snabb rörlighet kommer att bli två avgörande faktorer om motoffensiven skall lyckas – och förstås fortsatt starkt stöd från väst.

I många år pågick Sveriges nedrustning. Den genomfördes av socialdemokrater under Göran Perssons ledning och av moderater under Fredrik Reinfeldts styre – med flera. Hur kunde det få ske trots tidvis rejält motstånd? Aningslösa politiker glömde läxan om hur snabbt fredstid kan slå om till orostider. Som krönikör lyfter jag den påminnelsen ofta på det att det aldrig må hända igen.

Rysslands förfärande krig i Ukraina mullrar numera hela tiden över Europa. Även andra krig pågår runt om i världen och avslöjar brister i svensk beredskap och försvar. Därför satsar vi nu i bred politisk enighet på att ta igen försummelser men även, och det är viktigt, att ta vara på ny teknik. Arbetet pågår intensivt i vår försvarsindustri, inom vårt militära och civila försvar och hos MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Drönare används allt oftare mot militära och civila mål då med förödande verkan. Titta på bilderna från Ukraina. Nu har BAE Systems Bofors i Karlskoga tagit fram ett nytt flexibelt vapen med stor potential, Bofors 40 MK4 L, som kan monteras på olika slags fordon och ytfartyg. Pjäsen och Bofors programmerbara ammunition är perfekta för att slå ut drönare.

Genom att kombinera olika innovationer kunde vi få bort tung hydraulik, sänka tyngdpunkten och tillverka pjäsen i kolfiber och kompositmaterial istället för stål, berättar vd Lena Gillström i en intervju med DI Weekend (7/7 2023). Nyheten har mött ett enormt intresse och är ett exempel på betydelsefull vapenförnyelse i försvarsindustrin.

Med stolthet noterar jag att Värmland har en viktig roll i planeringen och genomförandet av vår omfattande upprustning. Vår försvarsminister Pål Jonson (M) från Arvika sköter sig med den äran. Han är kunnig, lugn och sprider trygghet omkring sig. Det är viktigt i orostider. Det finns en person till intill honom som också gör det, Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. De två utgör ett radarpar. I Karlstad finns MSB vars generaldirektör är Charlotte Petri Gornitzka.

En mycket allvarlig brist tydliggjordes när MSB började kartlägga Sveriges totala beredskap. Det visade sig då att näringslivet inte längre är inkluderat i höjd beredskap och krig på samma nivå som förr. Vi äldre minns att kopplingen fanns i de så kallade K-företagen, spridda över landet.

I verkets tidning Tjugofyra 7 skriver Gornitzka: I kriser och krig behövs hela samhället och när vi agerar tillsammans byggs den styrka som krävs… Vi har många lärdomar att dra av kriget i Ukraina och dess medborgares starka motståndskraft, menar hon och fortsätter: Ett bra sätt är att sätta ljuset på hur viktiga de civila aktörerna är för samhällets kapacitet att stå emot allehanda hot.

När MSB skissade på vad det civila försvaret behöver fullt rustat under kommande försvarsperiod hamnade beloppet på 27 miljarder kronor per år från 2026. Det kan jämföras med den aktuella budgeten på 3,8 miljarder för 2023. Ja, nog kostar vår försumlighet. Vissa borde skämmas!

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Fotnot: K-företag stod för Krigs- och krigsviktigt företag. Dess varor eller tjänster bedömdes vara av stor vikt för totalförsvaret i kris och krig. De hade därför speciella avtal med staten.

Artikeltaggar

BAE SystemsBeredskapCarl-Oskar BohlinCharlotte Petri GornitzkaDagens IndustriDrönareFörsvarFredrik ReinfeldtGöran PerssonKrigLena GillströmMilitärModeraternaMSBPål JonsonPolitikRysslandUkrainaVärmlands län