Hoppa till huvudinnehållet

Kalle Moraeus spelar i Vitsands kyrka: ”Blir bara roligare och roligare”

Publicerad:
Calle Moreus från en tidigare spelning i Skövde.
Calle Moreus från en tidigare spelning i Skövde. Foto: Stig Dahlstrand

Ikväll spelar Kalle Moraeus med sin trio i Viksands kyrka utanför Torsby. Kalle, som är ute på en omfattande sommarturné säger att han älskar att vara ute på vägarna och spela igen.

– Man kastar runt de där tolv tonerna som en kortlek, det är skitkul, säger han.

Det blir väldigt många mil i bilen säger Kalle Moraeus om sommarsäsongen för en turnerande musiker. Sen hem och tvätta kläder, ”se så kåken står kvar” och ge sig ut igen. Men den folkkära artisten klagar inte, istället låter rösten genuint glad på andra sidan luren när vi hörs inför spelningen i Vitsands kyrka utanför Torsby ikväll 14 juli.

Det blir en mängd olika framträdanden i sommar och han har redan gästat Allsång på Skansen. Senare blir det även en spelning med Robert Wells men ikväll är det tillsammans med sin trio som han framträder. Spelglädjen är det inga bekymmer med.

– Det blir fan bara roligare och roligare. Jag vet inte riktigt vad som händer men efter pandemin tycker jag det är det roligaste som finns att spela igen, säger han.

Många stilar

Han säger att han var speltrött innan pandemin slog till men att tiden i karantän fick honom att längta tillbaka ut på vägarna igen. Han beskriver det som att han har hittat en annan infallsvinkel på hela tillvaron och att han känner sig ödmjuk inför att han får komma ut och spela så mycket.

– Det är otroligt att man får vara med om det här, spela och spela och spela. Jag känner mig väldigt glad faktiskt!

Trion som han spelar med består av Anders Lundquist på piano, Johan Löfcrantz Ramsay, trummor och Johan Granström på bas och repertoaren blir en mångskiftande historia.

– Man kan säga att det finns nog ingen stil vi inte spelar, nu blir det otroligt fritt fall! Det blir lite rock, lite folkmusik och lite visa. Jag är inte skapt att göra en och samma sak. Jag säger som bonden: Man måste odla olika grödor annars dör jorden. Det är min filosofi, säger Kalle Moraeus.

Nytt med BAO

Han berättar att även under sin tid hos Filharmonikerna var det andra musikgenrer som pockade på uppmärksamhet. Jazzen, bluesen och folkmusiken.

– Det finns ju bara tolv toner, och de kastar man runt som en jäkla kortlek! skrattar han.

Han förundras över hur de här tolv tonerna kan skapa så mycket olika sorters musik. Sen nämner han Benny Andersson som en ständig källa till förundran.

– Att han kan komponera så många fantastiska låtar, det är otroligt.

Kalle Moraeus berättar att han spenderat försommaren med att spela in ett nytt album med Benny Anderssons Orkester som kommer att bestå av bara nya originalkompositioner från nämnda Andersson.

– Skivan håller på att mixas nu, den bakas till kan man säga. Det var fruktansvärt roligt att gå in i studion igen! Benny är magiskt.

Artikeltaggar

Benny AnderssonBluesJazzKalle MoraeusMusikRobert WellsRockSkansenTorsbyVitsands kyrka

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.