Vi måste snabbt få fram mer försvarsmateriel. Något som kräver ökad produktion och höjd kapacitet inom den svenska försvarsindustrin. Något som också gäller för hela den europeiska försvarsindustrin, sa försvarsminister Pål Jonson (M), vid företagsdagen i Årjäng
– Det har varit stora leveranser till kriget i Ukraina. Det går ju inte att framöver skicka dit stridsvagnar och artilleri utan att samtidigt skicka med ammunition.
Pål Jonson kunde inte närvara personligen , men han talade och svarade på frågor via en videolänk.
– Lagren av försvarsmateriel sinar, men jag kan av olika skäl inte vara exakt på den punkten.
Garanti
Pål Jonson menade att lagren av försvarsmateriel är något av en garanti för att Sverige på bästa sätt kan försvara sig mot angrepp från främmande makt.
– Det gäller för försvaret att få tillgång till den materiel som behövs för att i tider av osäkerhet försvara Sverige.
Enligt Pål Jonson handlar det inte så mycket om pengar. Vad det handlar om är kapaciteten inom svensk försvarsindustri.
Han underströk också att Sverige framöver får räkna med rätt stora investeringar inom försvarssektorn, detta för att vidmakthålla säkerheten.
Han gick inte närmare in på hur den svenska försvarsindustrin ska göra för att öka leveranserna. NWT har talat med två kända försvarsindustrier och deras svar är inte helt överraskande. De vill inte framträda med namn, men produktionen går för fullt och ska den öka måste också arbetstiden öka kanske i form av nattskift, övertid och liknande åtgärder.
Det andra problemet är tillgången på arbetskraft.
Lärorika samtal
Pål Jonson fick också frågan om hur samtalen varit med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.
– Jag kan inte säga annat än att de varit lärorika.
Att det definitiva beskedet från Turkiet i Natofrågan kan komma först i oktober kommenterade han så här:
– Hoppas att det kan gå snabbare, men vi måste givetvis följa spelreglerna. Just nu händer allt oerhört snabbt och det är viktigt att vi kan öppna upp fullt upp i Nato.
Kritik
Nu var det inte bara krig och säkerhet som diskuterades vid företagsmötet i Årjäng. Tidigare utbildningsministern i S-regeringen, Anna Ekström, kritiserade den nuvarande regeringen för ”kort perspektiv” i utbildningsfrågan.
– Det här med utbildning och kompetensbrist är inte något som går över på ett år. Vi får leva med den problematiken i en lång följd av år. Därför måste regeringen agera och få fart på utbildning av alla de slag.
Bland annat ansåg hon att regioner och kommuner måste se till att få fart på utbildningen i folkhögskolorna.
– I Årjäng finns en av de viktiga folkhögskolorna. Hoppas att kommunen tillsammans med regionen ökar på utbildningen i det lärosätet.
Flera av företagen som deltog i mötet bekräftade detta med utbildningen.
– En överlevnadsfråga, menade Jonas Nilsson, vd i Nordmarkens Fasader.
Mindre i Kina
Veronica Svensson, säljdirektör i Hanza-koncernen, höll med Jonas Nilsson och fortsatte:
– Vi kan också se att svenska företagens produktion i Kina minskar och produktionen här hemma ökar. Bra för våra verkstäder, flera av dem finns i västra Värmland.
Anna Lundmark-Lundbergh, vd i Almi Värmland, konstaterade vid mötet att det här med riskanalyser och omvärldsbevakning ökat kraftigt i småföretagen.
– De har förstått att detta i tider av osäkerhet är en viktig fråga.