Hoppa till huvudinnehållet

Två kusiner i områdets två största klubbar: ”Sjukt egentligen – att man är här”

Publicerad:
Douglas Bergqvist, Degerfors IF:s senaste nyförvärv, och BIK Karlskogas Henrik Larsson njuter av att vara återförenade. Här ses kusinerna på Stora Vallas läktare efter torsdagens träning.
Douglas Bergqvist, Degerfors IF:s senaste nyförvärv, och BIK Karlskogas Henrik Larsson njuter av att vara återförenade. Här ses kusinerna på Stora Vallas läktare efter torsdagens träning. Foto: Dennis Pavlovic

Kusinerna Douglas Bergqvist och Henrik Larsson träffade nyligen varandra för första gången på drygt fem år.

– Jag känner honom som ”Henke” Larsson. Jag får börja kalla honom ”Kingen” jag med nu, säger Douglas med ett leende.

Douglas Bergqvist och Henrik Larsson, födda 1993 respektive 1994, träffades en hel del som barn.

– Vi har haft det roligt. Vi har haft några jular tillsammans. Vi har skjutit BB-guns, ”air-guns” och lite sånt. På pappa, kommer du ihåg det? frågar Douglas med ett leende.

Kusinen Henrik lyser upp och fortsätter:

– Jag tror vi var i Idre Fjäll och firade jul ihop. Min morbror, Douglas pappa, hade köpt en soft air-gun till Douglas. En k-pist, en värsting. Vi fick inte använda den innan han själv hade känt hur ett skott kändes.

– Min pappa drog i väg ett skott i ryggen och det var ett sånt jäkla tryck i den där. Han fick värsta blåmärket. Den fick ligga kvar i kartongen.

Spelade mycket hockey

Under en annan julafton bestämde sig plötsligt alla vuxna karlar för att raka av sig håret, berättar Douglas.

– Esa, min morbror, är framför allt jäkligt roligt. Det händer saker och ting hela tiden, tillägger Henrik.

Utöver soft air-guns och rakade skallar blev det, inte helt oväntat, en hel del idrott när kusinerna träffades i yngre år.

– Jag spelade inte fotboll på den här tiden, jag spelade hockey. Vi körde mest hockey. ”Henke” var alltid bättre även fast han var ett år yngre. Min stolthet gick lite där. Jag fick göra en övergång till fotboll i stället, säger Douglas med ett skratt.

Douglas familj flyttade från Stockholm till England när han var åtta år. Kusinerna träffades av naturliga skäl mindre efter det, men utvecklades i respektive land till elitidrottare i respektive idrott.

Douglas bröt sitt kontrakt med Riga FC i slutet av juni. Veckan därpå, i torsdags, blev Henrik rejält chockad.

– Jag satt nere på kusten med två polare och dom sa att det hade kommit uppgifter om att Degerfors hade värvat Douglas Bergqvist. ”Vad fan, vad sa du? Sa du Douglas Bergqvist? Det är min kusin!”.

Henrik hörde direkt av sig till Douglas, som ännu inte hade hunnit höra av sig men som skulle till Degerfors redan dagen därpå.

– Douglas har ju varit på Valla förut, men inte i rätt lag. Det var jäkligt häftigt. Jag var inte alls beredd på det. Nu har vi hängt ihop i några dagar och det har varit jäkligt kul.

Douglas och Henrik på Stora Valla. På bilden ses även Henriks ”bonusson” Sixten Bergius till höger och dennes kompis Alfred Jakobsen till vänster.
Douglas och Henrik på Stora Valla. På bilden ses även Henriks ”bonusson” Sixten Bergius till höger och dennes kompis Alfred Jakobsen till vänster. Foto: Dennis Pavlovic

Tidningen träffade de återförenade kusinerna på Stora Valla, efter torsdagens träning.

– Det blev fotboll för mig och hockey för ”Henke”. Det var nog tur ändå, eftersom vi flyttade till England så pass tidigt. Annars tror jag faktiskt att jag hade hållit ut med hockeyn och försökt med hockeyn.

– Du ser ju hur duktig ”Henke” har blivit. Jag hade definitivt tävlat med honom där någonstans, men det blev fotbollen i stället och nu är vi på samma ställe. Det är sjukt egentligen, att man är här, men det är riktigt kul.

Hade kopplingen till Karlskoga någon betydelse för ditt klubbval?

– Ja, en liten del faktiskt. Jag ska inte ljuga. Jag kände att jag hade haft det lite turbulent fotbollsmässigt det här året. Jag skulle sticka någonstans nu, men så blev det inte det.

– Jag kände bara... Att kunna komma till något som är lite mer bekvämt, lite mer familjärt liksom, och sen visste jag ju att familjen och kusinerna var här. Det var definitivt något jag tänkte på.

Stolt pappa

Douglas berättar att den nya klubbadressen är speciell även för pappa Esa Bergqvist, tidigare Esa Kurula.

Esa, Henriks mamma Arja-Leena och deras syster Minna flyttade på yngre dagar från Finland till Karlskoga för att börja jobba på Bofors.

Esa hamnade därefter i Stockholm, där Douglas föddes.

– Han kommer bli glad nu, när han får en liten ”shoutout”. Han vill vara en liten kändis här i stan. Han har redan hälsat på folk, borta mot BP. Det var några som kände igen honom. Han kommer vara här några gånger, definitivt, säger Douglas medan han blickar ut mot Stora Valla.

Från att inte ha träffats på drygt fem år kommer kusinerna inom kort att bo i samma område i Karlskoga.

De ser nu mycket fram emot att följa varandras matcher – med start hemma mot Sirius på lördagskvällen.

– Vi kommer gå ut och satsa på att vinna. Vi ska göra en bra match och sen tar vi det därifrån, säger Douglas.

Douglas Bergqvist, nye backen som gick rakt in i startelvan i förra lördagens match mot BP.
Douglas Bergqvist, nye backen som gick rakt in i startelvan i förra lördagens match mot BP. Foto: Dennis Pavlovic

Douglas Bergqvist om...

* Den korta tiden i ukrainska Tjornomorets Odessa 2022: ”Jag var i klubben i sex veckor. Fyra veckor i Turkiet och de två sista i Ukraina, innan kriget kom. Jag kände inte av något när jag kom dit, märkte inte av något. Det var mer snack utifrån och lite sånt. När kriget kom, då förändrades det. Vi var sex utlänningar. Vi stack samma dag och hittade nya klubbar efter det.

* Kusinens smeknamn ”Kingen”: ”Det är klass! Jag hade önskat samma för mig i Degerfors. Degerfors är lite mindre, men ’Kingen’ är ballt”.

* Chansen till ett uppföljningsreportage på Nobelhallens is: ”Det kanske är som att cykla lite... Att man hittar in i det rätt snabbt när man kommer på isen igen... Vi får ta det en dag under försäsongen, inte under säsong. Det vore kanske lite läskigt”.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagDegerfors IFDegerfors IF HerrDouglas BergqvistFotbollHenrik LarssonIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.