Ny teknik är på framfart med hjälp av Samuel Håkanssons forskning inom maskininlärning och datainsamling. Den har används främst i studier inom epilepsi men har nu planer för nya områden framöver.
Karlstadfödde Samuel Håkansson har under tre år doktorerat på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Akademin. Han har en bakgrund som ingenjör från Chalmers och har precis skrivit klart sin avhandling där fokus har varit på artificiell intelligens (AI).
– Under utbildningens gång blev jag mer och mer intresserad av algoritmer och maskininlärning, sen kom jag på att jag ville applicera det på medicin, säger han om studietiden.
Fungerat väldigt bra
Programmet som han byggt ska samla in stora mängder information och data från patientens sjukdomshistoria. Därefter utvecklas modeller som ska hjälpa läkare att ta fram den bästa lämpliga medicinering och dos mot anfall i anfallsrelaterade sjukdomar som t ex epilepsi baserat på personliga uppgifter, tidigare sjukdomar och trauma.
Han ser sitt arbete som en förmån och som ett sätt att binda ihop ett engagemang.
– Att den handlar om epilepsi är egentligen en slump, det projektet råkade finnas, säger han.
AI som har förmågan att lära sig saker av tidigare erfarenheter, planera en sekvens av handlingar och att generalisera har enligt Samuel Håkansson fungerat väldigt bra just i det här avseendet.
Runt 80 000 personer lider av epilepsi i Sverige. I dag behöver de drabbade stark medicinering för att motverka anfall. Oftast är det en experimenterande process med olika typer av läkemedel för en sjukdom svår att hitta rätt medicinering för. Därför menar Samuel att AI kan hjälpa till med en annars för både läkare och patienter tidskrävande och långdragen period, att snabbare och mer effektivt ge bättre personlig åtgärd och nå det som i medicinska termer kallas för anfallsfrihet.
– Eftersom det är en forskning så är det är ju inget som används än, säger han samtidigt som han hoppas på fler tester för att öka tillförlitligheten för metoden.
Fortsätter i Schweiz
Snart bär det av till Schweiz där han ska fortsätta jobba på ett sjukhus i minst två år och fortsätta med maskininlärning för neurologiska sjukdomar. Nu med en ny twist, det kommer framförallt handla om ryggradsskador. Anledningen att det blev just Schweiz är för att universitet är högt rankat och att han kan fortsätta med det han brinner för.
– Drömmen för mig är att göra saker som kommer till användning, förklarar han samtidigt som han fortsätter prata om sitt kommande uppdrag.
– Jag tycker det är väldigt spännande att applicera det jag lärt mig på sjukvård, säger han och fortsätter:
– Och faktiskt kunna hjälpa folk.