Hoppa till huvudinnehållet

Butikskedjan slängde oskadat porslin på återvinningen: ”Försökte stoppa dem”

Publicerad:
Myrorna slängde kartonger fulla med porslin.
Myrorna slängde kartonger fulla med porslin. Foto: Privat

Produkter från Myrorna som ljuslyktor och porslin har slängts på återvinningen utan att det varit något fel på dem.

Anledningen var att varorna inte blivit sålda i butiken på flera veckor.

– En del saker var trasiga men väldigt mycket var helt, säger Karin Eklund som såg porslinet slängas.

Karin Eklund räddade ljuslyktor, vaser och annat porslin från deponin på Djupdalen i Karlstad. En fullastad lastbil från secondhandföretaget Myrorna kom dit med produkter som slängdes i containrarna.

– Både jag och anställda försökte stoppa dem, folk stod och tittade när helt porslin gick sönder i containern. Det är hemskt, säger Karin Eklund.

Karin Eklund tycker att secondhandbutiken ska skänka bort till andra länder eller välgörenhetsorganisationer.
Karin Eklund tycker att secondhandbutiken ska skänka bort till andra länder eller välgörenhetsorganisationer. Foto: Privat

När personalen och Karin Eklund ifrågasatte varför föremål utan defekter slängdes fick de till svar att det var sådant som inte såldes i butiken, att föremålen varit där under flera veckors tid och ingen verkade intresserad av dem.

– Prislapparna var kvar på sakerna. Det är bättre att ge bort dem i stället för att slänga, säger hon.

Matilda Wester, insamlingsansvarig på Myrorna i Karlstad, säger att bara saker som bedöms som trasiga ska slängas:

– Det kan ha slunkit med något mer i processen av misstag. Vi är en ideell organisation som får gåvor från medborgarna, utan dem finns inte vi. Vi skulle aldrig ta det och bara kasta i soporna.

Från containern räddade Karin Eklund olika ljuslyktor och krukor.
Från containern räddade Karin Eklund olika ljuslyktor och krukor. Foto: Privat

Myrorna och andra typer av verksamheter som arbetar med återbruk har samarbete med Karlstads Energis återvinningscentraler, varav Djupdalen är en av dem.

Sådant som anses för bra för att slängas hänvisar personalen på återvinningscentralen kunderna till de olika aktörernas insamlingar på återvinningscentralen för att sakerna sedan kunna ges vidare till secondhandbutikerna.

– Sådant som Myrorna hämtar från återvinningscentralen kan komma tillbaka om det inte finns efterfrågan i butiken. Då kan det komma tillbaka till oss. Man kan inte göra mer med föremålen, säger Malin Pettersson, återvinningschef på Karlstad Energi.

Efterfrågan är en stor del av verksamheten.

– Det behöver finnas någon i den andra änden. Gemene man är positivt inställd till att lämna in till återbruk, men är inte lika benägen att köpa det, säger Malin Pettersson.

Artikeltaggar

ÅterbrukÅtervinningButikerHandelKarlstadMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.