Hoppa till huvudinnehållet

Arlas förpackningar får skruvkorkar från Säffle

Publicerad:
Lars Sandberg, vd för Blue Ocean Closures i Säffle, som ska tillverka fiberbaserade korkar till Arla Foods.
Lars Sandberg, vd för Blue Ocean Closures i Säffle, som ska tillverka fiberbaserade korkar till Arla Foods. Foto: Jonny Ohlsson

Säfflebaserade företaget Blue Ocean Closures har rott i hamn en riktig storaffär. Företagets fiberbaserade korkar kommer användas på Arlas förpackningar.

Tidigare har Arla använt sig av skruvkorkar av polyeten, en form av plast som utvinns från sockerrör. Men med den nya affären så ska Blue Ocean Closures och det österrikiska förpackningsföretaget Alpla ta fram en fiberbaserad kork, som kan återvinnas som papper i stället för plast.

– Vi har nått en teknisk och ekonomisk punkt där fiberbaserade skruvkorkar kan etablera sig på marknaden för dryckespaket, säger Blue Ocean Closures vd Lars Sandberg i ett pressmeddelande.

Företaget startade i Säffle i slutet av 2021 med huvudkontor vid Innovation Park i Karlstad. Den första stora kunden var Absolut Vodka och deras franska ägare. Nu förbereder sig företaget för en större expansion.

– Den internationella marknaden för skruvkorkar och skruvlock är gigantisk. Det handlar årligen om 2 500 miljarder enheter, sade Lars Sandberg när företaget etablerades.

Finansieringen från Arla innebär att en fullt utvecklad prototyp ska testas i början av nästa år.

Arla tar nytt steg på hållbarhetsresan – testar ny fiberbaserad kork på mjölkpaketen.
Arla tar nytt steg på hållbarhetsresan – testar ny fiberbaserad kork på mjölkpaketen. Foto: Patrik Fahlin
Säffleföretaget revolutionerar skruvkorkar – Absolut Vodka första storkunden

Artikeltaggar

AlplaArlaExpansionInnovationKarlstadLars SandbergMarknaderNöje/KulturParkerSäffleTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.