Hoppa till huvudinnehållet

Släpades 50 meter – sopåkare bröt fotleder och ben: Nu får företaget böta 300 000 kronor

Publicerad:
En sopåkare föll av sopbilen och släpades 50 meter efter bilen i oktober och är fortfarande sjukskriven. Genrebild.
En sopåkare föll av sopbilen och släpades 50 meter efter bilen i oktober och är fortfarande sjukskriven. Genrebild. Foto: Anna Warner

En nyanställd sopåkare föll av sopbilen och släpades 50 meter efter fordonet. Mannen bröt båda fotlederna och fick även frakturer på underbenen. Hans hud skrapades bort på flera ställen och det uppstod också underhudsblödningar.

Nu bötfälls Karlstads energi på 300 000 kronor.

– Sånt här ska ju inte behöva inträffa, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Olyckan inträdde den 14 oktober i Molkomstrakten. Den nyanställde mannen stod bak på bilens avläsningsplatta och föll ner medan bilen färdades. Han fastnade då i kärllyften och blev släpandes sedan bakom bilen, i ungefär 50 meter.

– Det finns inget ställe att stå på där, där får man inte stå, så han har ju gjort något som man inte bör göra. Men det är klart att vi behöver ta på oss att bli bättre på att informera om säkerhetsrutiner, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Han bröt båda benen och fotlederna, samtidigt som hans hud skrapades bort på flera ställen.

Mannen som var nyanställd hade inte blivit informerad om vilka säkerhetsregler som gällde och anses därmed inte ha haft tillräckligt med kunskap om arbetet och vilka risker det fanns.

Vad tänker du angående olyckan?

– Det var en allvarlig olycka som vi tar på största allvar och vi har gjort en ordentlig utredning efter olyckan och vidtagit en rad åtgärder för att se till att det inte inträffar igen. Vi jobbar alltid för att ha en så säker arbetsplats om möjligt, det är viktigt, säger Erik Kornfeld.

Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi har jobbat med att förbättra introduktionen för nyanställda. Framförallt har vi jobbat med att förbättra säkerhetskulturen, att vi måste tänka på säkerheten i allt vi gör. Vi har sett till att skyddsombuden har ännu mer tid att arbeta med riskobservationer. och våra arbetsledare lägger mer tid på att prata med arbetsgrupperna.

Hur ser du på boten?

– Ja, sånt här ska ju inte behöva inträffa, det är ju olyckligt att det har gått så långt. Men framförallt är det ju olyckligt för vår medarbetare som skadades. Och det förstår jag att Arbetsmiljöverket och poliserna tittat på, och vi accepterar att de tycker att det är något som ska genomföras med en företagsbot.

Hur mår mannen i dag?

– Han är fortfarande sjukskriven men mår betydligt bättre. Hans chef har haft en genomgående kontakt med honom hela sjukskrivningsperioden men han är på bättringsvägen. Och vi planerar för att han ska komma tillbaka till arbetsplatsen.

Sopåkare bröt båda fötterna – nu utreder Karlstads energi olyckanSophämtare bröt båda fötterna – stod bak på sopbilen: ”Inte bra”

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketÅtgärderErik KornfeldKarlstadOlyckorOlyckor och katastrofer

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.