Hoppa till huvudinnehållet

Man och kvinna lät bli att deklarera – får skatteböter på över 80 000 vardera

Publicerad:
Drygt 80 000 kronor vardera får mannen och kvinna betala i skattetillägg för att inte ha lämnat in korrekta uppgifter till Skatteverket.
Drygt 80 000 kronor vardera får mannen och kvinna betala i skattetillägg för att inte ha lämnat in korrekta uppgifter till Skatteverket. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skatteverket har beslutat att ett par personer, en man och en kvinna, skriva på samma adress i Kristinehamns kommun ska betala skatteböter. Enligt Skatteverket har de undanhållit betydande belopp från statskassan.

Kvinnan lämnade inte in några inkomstdeklarationer under åren 2020 och 2021. Enligt kontrolluppgifter som Skatteverket har tagit del av har kvinnan under den aktuella tidsrymden enbart haft inkomster från Försäkringskassan.

Mannen lämnade in en inkomstdeklaration för 2020, enligt den fick han under året drygt 30 000 kronor i lön från ett företag i vilket han satt som styrelseledamot. Utöver det fick han drygt 70 000 kronor från Försäkringskassan. 2021 kom inte någon deklaration in från mannen. Kontrolluppgifter visade dock att han även det året fick ersättning från Försäkringskassan, cirka 60 000 kronor.

Även kvinnan har varit engagerad i samma bolag som mannen, men i rollen som styrelsesuppleant. Styrelsen utgjordes av de båda. Bolaget försattes under hösten 2022 i konkurs.

Skatteverket har tagit del av bolagets kontoutdrag och av dem framgår det att mannen under 2020 fick drygt 500 000 kronor utbetalda från bolaget. 2021 fick han knappt 140 000 kronor från bolaget. Också kvinnan har fått pengar från bolaget. I hennes fall rör det sig om drygt 390 000 kronor respektive drygt 200 000 kronor under de båda åren.

Eftersom Skatteverket, trots påminnelser, inte har fått några inkomstdeklarationer har man skönstaxerat mannen och kvinnan enligt de uppgifter som kommit fram. Det innebär att de båda kommer att få skatta för de oredovisade inkomsterna, men inte bara det.

I och med att de har undanhållit uppgifterna ska de också betala ett skattetillägg, så kallade skatteböter, med 40 procent på skattebeloppet. Det rör sig i runda tal om tillägg på över 80 000 kronor vardera.

Beslutet kan överklagas.

Artikeltaggar

DeklarationEkonomiFörsäkringskassanInkomstKonkurserKristinehamnPrivatekonomiSkatterSkatteverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.