Hoppa till huvudinnehållet

Fredrik Apollo Asplund gästleder Värvet – berättar unik historia

Publicerad:
Fredrik Apollo Asplund och Steve Sjöquist (höger) är båda uppväxta i Värmland och delar många upplevelser av att vara ”annorlunda” i en lite bruksort.
Fredrik Apollo Asplund och Steve Sjöquist (höger) är båda uppväxta i Värmland och delar många upplevelser av att vara ”annorlunda” i en lite bruksort. Foto: Kultpr

I ett specialavsnitt av podden Värvet som sänds den 14 juli samtalar författaren och dansaren Fredrik Apollo Asplund med diakonen Steve Sjöquist om hur det är att ligga för döden och överleva.

Steve Sjöquist var den första i Sverige som överlevde aids tack vare en ny bromsmedicin och hade redan tagit farväl av sin anhöriga när han mirakulöst räddades.

– Han är en otrolig människa, säger Fredrik Apollo Asplund.

Podden Värvet grundades av Kristoffer Triumf 2012 och har sen dess gästats av bland andra Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustaf, Alicia Vikander, Ruben Östlund och Lykke Li.

Under sommaren sänds fyra specialavsnitt där Kristoffer Triumf för första gången lånar ut mikrofonen till så kallade ”sommarvikarier”, personer som han ser upp till och beundrar. Nu på fredag, 14 juli, sänds det andra avsnittet i sommarserien och programledare är då ingen mindre än skådespelaren och författaren, dansaren samt värmlänningen, Fredrik Apollo Asplund.

Fredrik Apollo Asplund växte upp i Gräsmark men flyttade redan som 12-åring till Stockholm för att gå på Kungliga Balettakademin. Han tog sig sedan till New York där dansen förde honom vidare ut i världen. Ett tag arbetade han även som mellanösternkorrespondent och gjorde bland annat reportage om den dolda gayvärlden i Syrien. 2019 släpptes hans självbiografi Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus som blev en stor succé.

Att carpa

När NWT når honom på telefon har han just avslutat en tv-serieinspelning och njuter av att ha lite semester i hemstaden Stockholm. Han är bra på att ”carpa” säger han, det vill säga att han just nu bara fångar dagen (carpe diem), ”floppar runt” och umgås med kompisar.

– Det är skönt att vara hemma när man är ledig, ingen stress, ingen deadline. Man kan bara gå runt och göra vad man känner för, läsa en bok eller så, säger han.

Att han blev tillfrågad att hålla i Värvet-avsnittet kom ifrån att han och Kristoffer Triumf är bekanta sedan många år tillbaka.

– Kristoffer såg en pjäs jag gjorde på Stadsteatern och blev väldigt förtjust i den. Idén att låna ut podden fick han från Jan Gradvall som brukar låna ut sin kolumn i Dagens Industri under sommaren till folk han vill ge en röst. Så han frågade mig helt enkelt. Det är första gången jag håller i ett podd-avsnitt själv. Annars har jag mer varit med som gäst.

Antiviral ”cocktail”

När det nu var dags för honom att välja en gäst till sitt avsnitt föll lotten på diakonen Steve Sjöquist. Han brukar beskrivas som den första i Sverige som överlevde aids och avsnittet handlar bland annat om hur det var för honom att trotsa döden och få ett nytt liv.

Med boken ”Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus” slog Fredrik Apollo Asplund igenom på bred front. Nu senast har han spelat in en tv-serie med ännu hemligt innehåll. Att gästa som programledare för Värvet tycker han både är kul och spännande.
Med boken ”Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus” slog Fredrik Apollo Asplund igenom på bred front. Nu senast har han spelat in en tv-serie med ännu hemligt innehåll. Att gästa som programledare för Värvet tycker han både är kul och spännande. Foto: Hugo Thambert

– Steve Sjöquist är ett stycke svensk medicinhistoria, en 67-åring som jobbar som diakon på S:t Görans sjukhus här i Stockholm. Han fick den första hiv-medicinen som funkade, hösten 1996, en antiviral ”cocktail” som gjorde att hiv-smittade slutade dö av aids.

– Då låg han för döden, hade planerat sin begravning, sagt farväl till alla. Och så flögs den här medicinen in från USA över pölen Atlanten i sista minuten och han var prio ett på listan, berättar Fredrik Apollo Asplund.

Han beskriver avsnittet som ett samtal om livet, döden och mänsklighet. Med ett förflutet som vårdbiträde delar Fredrik Apollo Asplund även med sig av sin erfarenhet av att ta hand om utsatta människor. Han använder uttrycket ”ärlig närvaro” och säger att han inte vill undvika saker som är jobbiga.

– Det är ett fint avsnitt, jag är väldigt nöjd. Att få intervjua Steve på en större plattform känns väldigt bra, han är en otrolig människa.

Värmlandssnack

Avsnittet innehåller trots ämnet en rejäl portion humor, ”vi är trots allt två gamla bögjävlar” säger Fredrik Apollo Asplund och skrattar. Och det snackas även om Värmland eftersom Steve Sjöquist också är uppväxt här. Steve Sjöquist sjöng bland annat i dansband i Karlstad på sjuttiotalet. De delar båda erfarenheter från att växa upp och på en liten bruksort och inte känna sig som alla andra.

– Vi har en liknande uppväxt jag och Steve. Vi hade samma roll i våra respektive orter och var båda de där ”konstiga pojkarna”, på värmländska ”schludig”. Men vi accepterades och hade båda väldigt fina uppväxter.

Fredrik Apollo Asplund kommer in på att mindre orter ofta har ett oförtjänt rykte om sig att vara exkluderande och menar att det även kan vara precis tvärtom.

– Ingen i Stockholm kan tänka sig att det är så men att ha ett avvikande beteende i en småort kan mötas med betydligt större acceptans än man tror. På något sätt hör alla ihop och det skapas ett öppnare rum för ”annorlunda-het”. Det kan funka att vara både en väldigt manhaftig kvinna eller feminin man.

Fredrik Apollo Asplund tyckte om sin uppväxt i Gräsmark, men behövde prova sin vingar när möjligheten att börja på Svenska Balettakademin i Stockholm kom.
Fredrik Apollo Asplund tyckte om sin uppväxt i Gräsmark, men behövde prova sin vingar när möjligheten att börja på Svenska Balettakademin i Stockholm kom. Foto: Hugo Thambert

Han tror att det beror på just sammanhållningen i en liten ort och menar att det inte alltid är så stor skillnad på landsbygden och storstaden. Han nämner hur hans pappa alltid var uppdaterad på vad som hände i omvärlden och att deras samtal inte skiljde sig nämnvärt från hur Apollo pratar med journalist- och kulturarbetarvänner i Stockholm.

– När flyktingvågen kom på 2010-talet föreläste pappa på flyktingförläggningen om allemansrätten och knivlagen. Han var ledare för jägarlaget och ett nav i Gräsmark och han tyckte det var självklart att lära ut det. ”De ska ju också ut i skogen nu” sa han.

Samtidigt vill Fredrik Apollo Asplund inte måla upp en alltför idyllisk bild av uppväxten. Det finns såklart trångsynthet, säger han, och det var inte alltid så lätt. Men det öppna och fina finns också menar han. Att han valde att flytta till storstaden säger han beror på just att han inte ville vara den där ”annorlunda” pojken hela sitt liv. Han sökte sig till ett större sammanhang.

– Men jag älskar att ha relationen till Värmland som jag har, att komma dit nu. Jag känner mig väldigt omtyckt och välkommen. Jag är inte en besökare, jag är en Värmlands-son, det är fantastiskt!

Podden Värvet och avsnittet med Fredrik Apollo Asplund och Steve Sjöquist finns på alla digitala plattformar från fredag 14 juli.

Artikeltaggar

Dagens IndustriFörfattareGräsmarkGustaf FrödingHistoriaHIVKristoffer TriumfLitteraturSkådespelareStockholmVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.