Hoppa till huvudinnehållet

Efter konkursen – så kan framtiden bli för skidbacken i Sunne: ”Krävs ett jäkla engagemang”

Publicerad:
Framtiden för skidbacken i Sunne är oviss.
Framtiden för skidbacken i Sunne är oviss. Foto: Daniel Olausson

Trots en nysatsning på cykelverksamhet för att gå mot året runt-öppet tvingades Ski Sunne under måndagen ansöka om konkurs.

Beskedet möttes av förvåning, bland annat av SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, som ändå tror att skidbacken har en framtid.

– Hemmabackar som i Sunne behövs, det är inte många som gör sina första åk på de största anläggningarna, säger SLAO:s vd Magnus Noppa.

Beskedet om att Ski Sunne ansöker om konkurs kom som en överraskning för många under måndagskvällen.

En av de som förvånades var SLAO:s vd Magnus Noppa, som inte hade hört något innan beskedet offentliggjordes.

– Jag pratade med personerna bakom Ski Sunne för bara några veckor sedan. Då skulle man precis dra igång för sommaren med cykelverksamheten som man satsat mycket på. Det är jättetråkigt att det inte fungerade, säger Noppa till NWT.

Magnus Noppa, vd på Svenska Skidanläggningars Organisation, hoppas att någon kan föra traditionen vidare i Sunne och Finnfallet.
Magnus Noppa, vd på Svenska Skidanläggningars Organisation, hoppas att någon kan föra traditionen vidare i Sunne och Finnfallet. Foto: Privat

Enligt SLAO har många anläggningar i södra Sverige haft en lite sämre vintersäsong, efter 2021-22 som var en riktigt bra vinter.

Dock har de allra flesta lyckats klara sig någorlunda.

– Om jag får spekulera har det att göra med ökade kostnader på el och drivmedel. De lite mindre anläggningarna är mer beroende av bra väder och kyla för att få bra förutsättningar. Är vädret dåligt kan man inte ha öppet, och då drabbas man hårdare av de ökade kostnaderna, säger Magnus Noppa.

Därför tvingas Ski Sunne i konkurs: ”Då gick det inte”

Konkurrenten: ”Jättetrist”

Även för Värmlands största skidanläggning, Branäs, kom beskedet om konkurs för Ski Sunne plötsligt.

– Det var jättetrist att höra. Vi vet att det är tufft att driva daganläggningar som Sunne hade, och speciellt på senare år när vintersäsongen blir allt mer osäker. Vi känner oss tryggare efter våra satsningar på snösystem, säger Mikael Elford som är kommersiell chef på Branäsgruppen.

Branäs har satsat stort på att säkerställa snötäcke under stora delar av vintern. Arkivbild.
Branäs har satsat stort på att säkerställa snötäcke under stora delar av vintern. Arkivbild. Foto: Fredrik Samuelson

Branäsgruppen, som driver Branäs och Kungsberget utanför Sandviken, har tidigare ägt flera mindre anläggningar i södra Sverige.

Vallåsen mellan Halland och Skåne var en, men företaget har på senare år sålt av backarna i södra Sverige.

Att man skulle köpa upp Ski Sunnes anläggning ser man därför inte hända.

– Vi satsar hårt på våra boendeanläggningar snarare än daganläggningar. För att det ska funka måste det finnas en eldsjäl på plats som kan driva det med rätt förutsättningar. Det krävs lokalt engagemang med bra kontaktnät, säger Elford.

Magnus Noppa på SLAO håller med.

– Det krävs ett jäkla engagemang för att driva en skidanläggning av den storleken. Förhoppningsvis kan det som byggts upp nu säljas vidare till en rimlig kostnad, för det är en anläggning i bra skick.

Backarna behövs

Han tror och hoppas att till exempel kommunen eller en lokal förening vill bära fanan vidare. Det menar han är viktigt för att skidintresset hos bland annat barnfamiljer ska öka.

– Alla stadsnära backar, eller hemmabackar som vi kallar dem, är jätteviktiga för intresset i stort. Det är inte många som gör sina första åk på de stora anläggningarna, intresset föds hemma i backar som den i Sunne, säger Noppa.

Efter konkursen – Ski Sunne önskar rekonstruktion: ”Skulder på cirka 25 miljoner”Skidprofilen om Ski Sunne: ”Förundrad över vad de håller på med”

Artikeltaggar

BranäsBranäsgruppenEkonomiKonkurserOrganisationerSki SunneSLAOSunneVinter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.