Hoppa till huvudinnehållet

Vi tar demokratin på allvar

Publicerad:
Vänsterpartiet tar inläggen på fullmäktigemötet på allvar, vilket betyder att argumenteringen betyder något, skriver Bengt Berg (bilden) och Hanni Andersson.
Vänsterpartiet tar inläggen på fullmäktigemötet på allvar, vilket betyder att argumenteringen betyder något, skriver Bengt Berg (bilden) och Hanni Andersson. Foto: Lena Richardson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som det nu verkar tycks kommunledningens recept mot dålig ekonomi att sälja ut det mesta av sin egendom, skriver Bengt Berg och Hanni Andersson.

Svar angående fastighetsförsäljningen i Sysslebäck

Vid Torsby kommunfullmäktige den 19 juni fanns ”försäljning av fastigheten Skyllbäck 1:440” på dagordningen, Samhalls gamla lokaler i Sysslebäck. Sedan tidigare fanns ännu en intressent som fått muntligt löfte om ett förvärv, men så hade en ny intressent kommit in i bilden. Två förslag till beslut ställdes mot varandra och eftersom en tredjedel av fullmäktige röstade för en återremiss så blev det så. Återremiss, inget beslut alltså! Det är inte första gången som tidsfaktorn blir ett argument/verktyg för att klubba igenom snabba beslut i Torsby kommunfullmäktige.

I alla fall har detta lett till att den utvalde intressenten, Multiloader AB, drar sig ur affären på grund av, som kommunalrådet Peter Jonsson refererar, dåligt bemötande. Debatten har förts på sociala medier och även i NWT (5/7) där de som röstat ja till köp (S, M, C och KD) ondgör sig över denna återremiss och anklagar oss för att vara kommunens dödgrävare.

Under debatten i fullmäktige var det glest mellan inläggen. Ett rejält meningsutbyte borde vara det gängse istället för lamentationer efteråt på Facebook och annat. I dessa inlägg lyser dessutom den första intressenten med sin frånvaro, vilket heller inte är särskilt hedervärt. Vänsterpartiet tar inläggen på fullmäktigemötet på allvar, vilket betyder att argumenteringen betyder något. Att allt går som på räls från tidigare beslut i mindre forum, som kommunstyrelsens arbetsutskott, tycker vi inte är att ta demokratin på allvar.

Så skriver du en debattartikel

För oss förtroendevalda innebär det ett stort ansvar att de entreprenörer som väljer vår kommun verkligen är seriösa och för framtiden positivt utvecklande. Som det nu verkar tycks kommunledningens recept mot dålig ekonomi att sälja ut det mesta av sin egendom. På vår fråga i fullmäktige vad som hänt med de sålda skolorna i Höljes, Transtrand och Stöllet kom noll svar.

På riksplanet ser vi den förödande effekten av att kommunerna sålt ut fastigheter till SBB (Samhällsbyggnadsbolaget!) och den blivande miljardären Batljan (f d socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn), lokaler som kommunerna sedan fått hyra (precis som i Transtrand på mikroplanet).

Som sagt, denna alltför ofta tillämpade tidspress i kombination med bristande beslutsunderlag och utebliven debatt i kommunfullmäktige, leder till den situation som Torsby kommun nu befinner sig i, vilket vi beklagar.

Med önskan om regn och sol, en fin sommar och en något hederligare debatt!

Bengt Berg

Hanni Andersson

Vänsterpartister i Torsby kommunfullmäktige

Artikeltaggar

Bengt BergBostad och byggenFacebookFastigheterFastighetsaffärerKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaPeter JonssonPolitikSamhallSysslebäckTorsbyTorsby kommunTranstrandVänsterpartiet