Hoppa till huvudinnehållet

Karina Johansson släpper första delen i bokserie: ”En ny utmaning för mig”

Publicerad:
Författaren Karina Johansson var länge tveksam till att göra en bokserie. ”Men när jag tänkte på min egen släkthistoria började det hända saker. Och nu känns det jätteinspirerande att tänka på ett nytt sätt”, säger hon.
Författaren Karina Johansson var länge tveksam till att göra en bokserie. ”Men när jag tänkte på min egen släkthistoria började det hända saker. Och nu känns det jätteinspirerande att tänka på ett nytt sätt”, säger hon. Foto: Fotograf Jeanette Dahlström

I juni kom Sunneförfattaren Karina Johanssons nya bok, en roman som samtidigt är början på något nytt för henne.

– Det blir första delen i en bokserie, något jag aldrig gjort tidigare, säger hon.

Den nya romanen Pensionatet bär dock författarens signum genom att det är en mysdeckare.

– Mord men inte så mycket blod, som jag brukar säga, förtydligar Karina som till vardags jobbar som reporter på Fryksdalsbygden.

I sitt jobb har hon bland annat besökt och skrivit om Ulvsby herrgård utanför Sunne, dit många turister och andra söker sig för boende och rekreation, inte minst sommartid.

– Idén till boken fick jag genom att se hur kreativ och uppfinningsrik herrgårdens ägare Marianne Krönsjö är. Speciellt under pandemin när ingen vågade ta in på hotell. Men hon kämpade på och var ännu mer kreativ och jag tänkte ”att hon orkar”. Det gav mig inspiration till bokens huvudkaraktär Alexa Vinder som driver ett pensionat, säger Karina och berättar vidare om handlingen:

– Hennes kökschef blir mördad. Det blir en massa skriverier och folk börjar avboka sina rum. Polisen utreder, men framför allt försöker Alexa själv ta reda på vad som händer.

Så långt om boken Pensionatet. Som faktiskt utspelar sig på just Ulvsby herrgård, dock under ett annat namn.

– Jag frågade Marianne om jag fick låna miljön och hon gav klartecken, berättar Karina.

Men när hon fick kontakt med förlaget Bokfabriken kom en annan fråga upp.

Nu är Sunneförfattaren Karina Johansson tillbaka med en ny roman. Den heter Pensionatet och blir första delen i serien om familjen Vinder.
Nu är Sunneförfattaren Karina Johansson tillbaka med en ny roman. Den heter Pensionatet och blir första delen i serien om familjen Vinder.

– De undrade om jag ville skriva en serie och jag svarade att jag helst inte ville det. Det där upprepades ett tag och till slut sa de; ”Men du kan väl fundera på det i alla fall”.

Och när Karina tog sig en rejäl funderare började det hända saker.

– Jag kom att tänka på min egen släkthistoria som jag och min kusin från Nya Zeeland - vi är båda väldigt roade av släktforskning - börjat nysta upp. Det satte i sin tur i gång tankar på en bokserie som kunde vara historien om en familj. Och efter ett tag bestämde jag mig för att så får det bli.

Därmed blir Pensionatet del ett i serien om familjen Vinder och följaktligen har Karina redan kontrakt på del två.

– Det ska bli väldigt spännande att jobba på det här sättet. Det blir en ny utmaning som känns väldigt rolig. Nu kan man placera lite ledtrådar i en bok som kanske får sin förklaring i en annan. Det ger väldigt mycket inspiration att behöva tänka på ett lite nytt sätt, säger Karina Johansson.

Artikeltaggar

FörfattareKarina JohanssonLitteraturMänskligtMarianne KrönsjöNya ZeelandSläktforskningSunneUlvsbyVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.