Hoppa till huvudinnehållet

EU:s klimatplaner har gått över styr

Publicerad:
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterar utredaren John Hassler, professor i nationalekonomi under pressträff om konsekvenserna av EU:s klimatpaket.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterar utredaren John Hassler, professor i nationalekonomi under pressträff om konsekvenserna av EU:s klimatpaket. Foto: Ali Lorestani/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

En politik som går ut på att neka folk möjligheten att tillgodose sina grundläggande mänskliga behov måste stoppas. Förhoppningsvis har Sveriges regering insett detta nu.

Regeringen ger nationalekonomen John Hassler uppdraget att snabbutreda Sveriges klimatpolitik mot bakgrund av EU:s klimatpaket Fit for 55. Tanken med paketet är att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 55 procent till år 2030 och att EU år 2050 skall bli världens första klimatneutrala kontinent. ”Fokus blir på vad som krävs för att vi ska komma ut ur Fit for 55 med huvudet upp och fötterna ner”, förklarar John Hassler för Svenska Dagbladet (30/6).

Många av de reaktioner regeringens besked väckte inger hopp. Flera gröna tyckare och politiker deklarerade att utnämningen var en ren katastrof. Från Centerpartiet hävdades det att regeringen ”krattar manegen för att slopa 2030-målen”.

Det är ingen hemlighet att Hassler, med rätta, haft synpunkter på miljömålen men får då han är en av få som granskat både klimat och ekonomi anses som en av de mer meriterade för uppdraget. Det är bara att hoppas att Hassler får ihop något bra på de ynka tre månader han fått på sig, att han orkar stå emot sina belackare samt att han orkar bromsa vansinnigheterna. Förhoppningsvis på EU-nivå. För EU:s klimatplaner har gått över styr.

I en rapport från European Climate Foundation beräknas den stipulerade utsläppshandeln år 2030 innebära 30 procent högre uppvärmningskostnader för bostäder som värms upp med gas och 16 procent högre drivmedelspriser. Samtidigt väntas utsläppshandeln på dessa områden inte leda till lägre utsläpp. Högre gaspriser på kontinenten smittar av sig på svenskt elpris.

Det är låginkomsttagare som kommer drabbas hårdast. Det har till om med varnats för att fattiga EU-medborgare kommer tvingas leva i ouppvärmda hem. I Fit for 55 finns förvisso en klausul om att sårbara hushåll skall kunna få ekonomiskt stöd för stigande kostnader men var skall gränsen för kompensation dras och hur direkta måste effekterna vara?

Räknas till exempel inflation driven av dyrare energi och mat in? För det världen sett efter Rysslands drygt ett år fullskaliga krig mot Ukraina bleknar jämfört med vad som följer av EU:s påhitt. Enligt den uppskattning EU-kommissionen beställt kommer EU:s jordbruksproduktion minska med upp mot en femtedel jämfört med 2018.

Även om det får anses som en otroligt försiktig uppskattning är det likväl 55 miljoner ton spannmål som försvinner. Det är i storlek med Ukrainas hela export år 2021. EU:s export av vete kommer i stort sett raderas. Och det är fattiga länder som får betala det yttersta priset för detta. Påhitten i Bryssel kommer inte bara gå ut över européerna, de kommer också öka den globala svälten radikalt.

Därför måste hela EU:s gröna giv granskas och bromsas. Inte bara Fit for 55. Att utse Hassler till utredare är förhoppningsvis ett första steg i en nödvändig tillnyktring. För en politik som går ut på att ta människors pengar, frihet och i vissa fall liv kommer aldrig bli legitim.

Artikeltaggar

BrysselCenterpartietEUEU-kommissionenExportJohn HasslerKlimatMiljöPolitikRysslandSvenska DagbladetUkrainaUtsläpp