Hoppa till huvudinnehållet

Sabetkar om första tiden i Thailand: ”Aldrig tränat så mycket och så hårt”

Publicerad:
Sean Sabetkar under en träning med sin nya klubb PT Prachuap FC.
Sean Sabetkar under en träning med sin nya klubb PT Prachuap FC. Foto: KATOBPHOTO/PT Prachuap FC

Sean Sabetkar har nu varit i Thailand i en dryg månad. Det blev inte någon mjukstart på stranden utan rena motsatsen.

– Jag har nog aldrig tränat så här mycket och så här hårt, säger den tidigare Degerforsbacken i en intervju med TuttoSvenskan.

Det har nu gått drygt 1,5 månad sedan ledargestalten Sean Sabetkar lämnade Degerfors IF efter lite mer än två år i klubben.

– Jag har ju pratat med er också tidigare, kring Asien. Ska jag vara helt ärlig så har jag fått massa... Jag har fått allting från hålor i Indien till Uzbekistan. I slutet fick jag från Singapore och lite andra kanske lite mer sköna länder, säger Sabetkar till podcasten TuttoSvenskan.

– När Thailand dök upp... Det finns ändå svenska spelare som har varit här och jag känner till lite grann. Det kändes som ett bättre alternativ än att kanske köra Uzbekistan eller Indien, som jag tackade nej till tidigare.

Sabetkar berättar att han fick 24 timmar på sig att lämna besked till sin nuvarande klubb – PT Prachuap FC.

– Då var det bara rodda med Werner och Degerfors kring det.

Sista kvällen på Valla

Backen tackades av inför storpublik på Stora Valla, 4 805 åskådare, innan 2–2-matchen mot Hammarby 25 maj.

Han säger så här om sista kvällen på Valla och hyllningen han fick:

– Den var speciell. Jag var inte alls beredd på det. Jag trodde en del tänkte att ”fan vad skönt – nu försvinner en lönepost”. Eller hur man vill se på det. Helt ärligt så blev jag chockad.

Sabetkar berättar att han även blev bombad med fina meddelanden efter matchen.

– Jag sa det någonstans i någon artikel – att som Stockholmare kommer man med vissa fördomar. Jag var väldigt trångsynt och dom fick mig att ändra på hela den biten.

– Att känna den kärleken och bara känna all uppskattning man har fått i Degerfors... Det är något alldeles extra. Det finns en anledning till att Daniel Sundgren, med den karriär han har gjort, fortfarande älskar Degerfors så mycket som han gör.

Nobbade Hua Hin

PT Prachuap FC spelar, som namnet förtäljer, sina hemmamatcher i staden Prachuap Khiri Khan.

Prachuap Khiri Khan ligger dryga timmen från den kända turistorten Hua Hin, som Sabetkar valde bort.

– Jag bor i Prachuap. Jag har pendlat i fem år. Jag orkar inte mer, säger den tidigare Degerforsbacken.

– Det är en lite mindre stad, men jag tänkte att det skulle vara mycket värre än det faktiskt är. Jag har kommit in i det bra. Det finns sköna kaféer, bra lunchställen och det är väldigt billigt.

Hårdträningen

Prachuap Khiri Khan ligger också längs kusten, men Sabetkar har som konstaterat inte hunnit med särskilt mycket sol och bad än så länge.

– Jag tänkte det jag också (att det skulle bli ett annat liv) tills Filip och Rebin varnade mig lite. ”Kom dit i hyfsad form, tro inte att du ska på semester”.

Filip Rogic och Rebin Sulaka lämnade thailändska mästarklubben Buriram United efter den gångna säsongen.

– Jäklar vad dom kör... Det är måndag till lördag och dubbelpass var och varannan dag på det. Jag har nog aldrig tränat så här mycket och så här hårt. Det finns ingenting som heter periodisering här inte. Man kör.

– Dom kommer också med lite oannonserade tester här och där. Häromdagen fick vi ett meddelande på kvällen: ”ses i morgon 7.30, ta med löparskor” och så sprang vi sex kilometer 7.30 på morgonen. Det är lite annorlunda. Det var jag inte förberedd på, om jag ska vara helt ärlig, men det är kul. Dagarna går.

Positivt överraskad

Sabetkar berättar att han hade låga förväntningar inför den långväga flytten.

– Jag skulle till en mindre klubb än Filip Rogic och Rebin, som har spelat i ”Thailands-Malmö”. Mahmoud Eid spelar i Bangkok United, som också är en värstingklubb här.

– Det har varit över förväntan, allting. Det är många anställda. Jag vet inte om det beror på billig arbetskraft, men det är typ 20 bara i staben. Vi har en extra ”mamma” och ”pappa” som tar hand om oss utländska spelare. Dom finns alltid nära till hands och det finns tolk. Saker bara rullar på. Det är mer professionellt än jag trodde.

Sabetkars PT Prachuap FC premiärspelar den 12 augusti. Laget slutade elva av 16 lag förra säsongen.

Sean Sabetkar om...

* Tidigare Prachuapspelaren Junior Gunnar Putera Eldstål: ”Han verkar ha någon svenskkoppling på något sätt, men han är inte kvar. Det är jättestor spelaromsättning. När jag kom hit hade jag en granne från Nigeria som bodde mittemot. ’Skönt med en lagkamrat som bor precis över gatan...’. Tredje träningen ringde jag honom på morgonen och frågade var han var. Då sa han att dom hade ringt vid tio kvällen innan och brutit kontraktet”.

* Löneökningen: ”För min del är det absolut en stor skillnad i och med att vi i Degerfors inte tjänar dom fetaste pengarna. Jag såg någon som skickade att Birro hade någon kommentar om hur man kan lämna mitt under säsong. Med tanke på vad dom är sponsrade av när dom gör sin podd... Man behöver tänka på pengarna. Det är inte konstigt. Det står jag för”.

* Degerfors höst: ”Jag tror man löser det i år igen. Om det blir kval eller inte, det får vi se”.

Artikeltaggar

Filip RogicFotbollPrachuap F.C.Prachuap Khiri KhanSportThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.