Hoppa till huvudinnehållet

Säfflesimmaren Tobias Klasson, 23, är åttafaldig svensk mästare

Publicerad:
Säffesimmaren Tobias Klasson är åttafaldig svensk mästare efter SM i Umeå. Arkivbild.
Säffesimmaren Tobias Klasson är åttafaldig svensk mästare efter SM i Umeå. Arkivbild. Foto: Nathalie Forsström

Åtta guld och ett silver blev skörden för simmaren Tobias Klasson från Säffle vid SM i simning i slutet av juni.

I slutet av juni ägde SM i simning rum i Umeå, där både parasimmare och frisksimmare tävlade. Tobias Klasson deltog i totalt nio grenar och lyckades att ta hem guld i åtta av dem. Det gör honom till åttafaldig svensk mästare år 2023.

– 50 meter fjäril kändes väldigt bra tidsmässigt. Sen tog jag ett nytt personligt rekord i 50 meter bröstsim, säger Tobias till Säffle-Tidningen.

Den enda grenen som Tobias inte kammade hem guldet i, var 200 meter medley – den gren där man simmar alla fyra simsätten.

"Fantastisk tränare"

Under SM tog Tobias inte bara hem en mängd guldmedaljer, han utsågs också till bästa manliga simmare och tilldelades simförbundets förtjänstmedalj. Det innebär att han från och med nu får tävla och simma gratis resten av sitt liv.

Tobias menar att relationen mellan honom och hans tränare Nils Liedberg delvis ligger bakom denna framgångssaga. De har fullt förtroende för varandra, och Nils har ett skarpt öga för detaljer som gör Tobias till en bättre simmare.

– Jag har en bra tränare som hjälper mig och som berättar vad jag ska tänka på när jag simmar. Det kan vara allt från hur man tar tag i vatten och drar sig framåt, till vändningar och starter, säger Tobias.

Tobias deltar härnäst i kortbane-SM för parasimmare, som arrangeras i Säffle den 27-29 oktober.

Artikeltaggar

SäffleSimningSimsportTobias KlassonUmeå

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.