Hoppa till huvudinnehållet

Så stöttar FBK spelarna: ”Det går ju inte att tvinga dem”

Publicerad:
I omgångar lyfter vi frågan om spelarnas utbildning under karriären. Frågan är komplex när det gäller korta kontrakt, men skrivs det längre kontrakt kan det underlätta att ta upp en diskussion, säger Stefan Larsson, vd i Färjestad BK.
I omgångar lyfter vi frågan om spelarnas utbildning under karriären. Frågan är komplex när det gäller korta kontrakt, men skrivs det längre kontrakt kan det underlätta att ta upp en diskussion, säger Stefan Larsson, vd i Färjestad BK. Foto: Lisa Olaison

Det är bra att frågan om utbildningen för idrottarna mer tydligt kommer upp på agendan. En dag tar karriären slut och utan utbildning kommer inte idrottarna särskilt långt i den andra karriären, den inom näringslivet.

Det säger Stefan Larsson, vd i Färjestad BK.

– I vår förening försöker vi med jämna mellanrum ta upp det här med utbildning under karriären. Jag vill inte påstå att vi är duktiga på området, men vi har ändå viljan att hjälpa till.

Alla spelare är inte motiverade att studera under sin karriär.

– Det går ju inte att tvinga dem att studera, men vi berättar om förutsättningarna. Sedan får spelarna själva tänka till och se om de utbildningar som finns på marknaden passar in under karriären.

Kan frågan om utbildning under karriären tas upp när FBK skriver kontrakt med spelarna?

– Det tror jag inte. Ofta handlar det om korta kontrakt, men skrivs det längre kontrakt kan det möjligtvis passa att diskutera formerna för utbildning.

Flera exempel

Lars Weman är klubbchef i Degerfors IF. Han menar att klubbarna har ett ansvar att stötta och försöka få spelarna att studera under sin aktiva tid i föreningen. Samtidigt håller han med Stefan Larsson om problemet att ta upp frågan i korta kontrakt.

– 2022 inledde vi ett samarbete med Karlstads universitet som innebär att spelarna parallellt med sitt idrottande kan studera. Vi har också ett samarbete med vuxenutbildningen i Karlskoga.

Enligt Lars Weman har det också startat en diskussion om spelare kan tänkas sänka sin lön i utbyte mot en rätt omfattande utbildning.

Idrottarna har flera vägar in till utbildningen. Riksidrottsförbundet erbjuder något som kallas för Riksuniversitetet , ett samarbete med flera av landets universitet och högskolor. Modellen innehåller bland annat individuellt anpassade studier och utvecklingsmiljö för elitidrottarna. I listan får Karlstads universitet beteckningen idrottsvänligt lärosäte.

Spel och dobbel

Även om spel och dobbel inte handlar om utbildning kan elitidrottarnas intresse för spelande till en del störa både karriären och utbildningen. I en ny rapport vid Lunds universitet, där psykoterapeut Karolina Defalva, Hammarö, är en av författarna, visar det sig att det finns en förhöjd risk för spelproblem bland manliga idrottare.

– Intresset kan övergå i problem som i sin tur leder till missbruk. Många manliga elitidrottare ägnar sig åt sportbetting, det vill säga att de i ganska stor omfattning spelar på matcher i fotboll, ishockey och sportevent av annat slag. Våra svarande pekar på rätt stora problem och lidande.

Det finns en förhöjd risk för spelproblem bland manliga idrottare. För kvinnorna är situationen helt annorlunda, säger psykoterapeuten Karolina Defalva , Hammarö, som tillsammans med en kollega gjort en akademisk fördjupning i ämnet vid Lunds universitet.
Det finns en förhöjd risk för spelproblem bland manliga idrottare. För kvinnorna är situationen helt annorlunda, säger psykoterapeuten Karolina Defalva , Hammarö, som tillsammans med en kollega gjort en akademisk fördjupning i ämnet vid Lunds universitet. Foto: Jonny Ohlsson

Så det handlar mest om att spela på matcher och sportevent och mindre om spel på travhästar och kasinon?

– Det stämmer.

När det gäller kvinnor i idrotten är situationen helt annorlunda. Forskning visar att spelandet inte alls är så utbrett bland kvinnorna.

Nu satsar Karolina Defalva och medförfattaren, Aliki Anderberg, i sina företag på terapeutisk långsiktig behandling av elitidrottare som hamnat snett med sitt spelande. Detta för att minska riskerna för lidande och missbruk.

Överdrifter

NWT har berättat om rapporten för flera elitidrottare i och utanför Värmland. De flesta menar att det finns överdrifter i rapporten. Spelandet är inte så utbrett som det görs gällande och riskerna för spelmissbruk är små, hävdar flera av dem.

– Det kan väl inte vara farligt att satsa 500 kronor på V 75 en gång i veckan eller att slänga in några kronor i spel på matcher och event av olika slag. Tror inte att detta behöver leda fram till ökat spelande eller missbruk.

Det det finns dock elitidrottare som relaterar till flera ödesmättade exempel där kompisar hamnat snett med spelandet. I flera fall har följden blivit alkoholmissbruk.

Personer i ledande befattningar i föreningarna säger till NWT att det finns en speciell kultur inom exempelvis fotboll och ishockey. Det kan handla om grupptryck för ett gäng med höga löner som inte drar sig för att satsa brett på spel och dobbel.

Läs mer:

FBK-stjärnorna satte sig i skolbänken – här är deras nya karriärer: ”Jag satsade hårt”

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFärjestad BK HerrHammaröIdrottKarlskogaKarlstads universitetKarriärLars WemanLunds universitetRiksidrottsförbundetSkola och utbildningStefan LarssonStudierUtbildningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.