Hoppa till huvudinnehållet

Onyansens sanna färger

Publicerad:
Mikail Yüksel har visat färgen.
Mikail Yüksel har visat färgen. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel har i turkisk media uppmanat landets president Erdogan att sätta ännu mer press på Sverige. Turkiet är som bekant den stora stoppklossen i den haltande Natoprocess som ser ut att dra ut allt mer på tiden.

Att en svensk partiledare, måhända för ett litet parti, aktivt försvårar processen kan bara bemötas på ett sätt. Genom tydlighet. Yüksel säger till Dagens Nyheter att Sverige måste lära sig att böja sig. Saker som böjs för mycket brister och den flexibilitet vi redan visat upp för att möta Turkiets krav har enbart resulterat i ytterligare sådana.

Det är lätt att vara efterklok men det är också viktigt att lära sig av sina misstag. Skulle vi böja oss ytterligare en gång och inskränka yttrandefrihet och äganderätt genom att förbjuda folk att tända eld på en bok de själva köpt är förmodligen bristningsgränsen nådd.

Utrikesdepartementet, UD, har tyvärr börjat böja sig. De beskriver den senaste koranbränningen som islamofobisk och rasistisk. Ord som är svåra att hitta stöd för i det inträffade. Manifestationen utfördes av en ex-muslim med irakiska rötter. Som öppen konvertit riskerar han döden om han återvänder till sitt hemland vilket gör hans rädsla allt annat än orimlig, en grundförutsättning för att kalla något fobi. Att hitta rasism där inte ens den mest hängivna frenologifanatiker skulle få för sig att leta skulle kunna vara komiskt om det inte hade en potentiellt stor inverkan på Sveriges säkerhetspolitiska läge.

Yttrandefrihet som inte ger frihet att yttra, eller göra, sådant som någon annan inte tycker om är inte yttrandefrihet. Det finns såklart grader även i det helvete vars infartsväg kantas av olika åsikter rörande detta. Men att kriminalisera handlingar på grund av att någon riskerar att bli kränkt är så långt in på fel planhalva att det inte ens kan betecknas som ett sluttande plan – det är ett stup rätt ner i mörkret.

Att visa sina sanna färger är ett flottistutryck och har sin bakgrund i att krigsskepp många gånger seglade under falsk, eller ingen, flagg. När det var dags för strid och det blev uppenbart att man inte var vänligt sinnad öppnades kanonportarna och flaggan som tydligt visade den aktuella skutans lojalitet hissades.

Yüksel har tydligt visat sina sanna färger. Han vill genom påtryckningar via Erdogan göra Sverige mindre fritt. Det värsta är att han verkar ha fått vatten på sin kränkta kvarn. Enligt Omni tycker en majoritet att det är en bra idé att förbjuda bränning av heliga skrifter. Hade frågan ställts för ett år sedan hade resultatet förmodligen blivit ett annat. Yüksel, Paludan och Erdogan är på väg att genom fult spel få önskat resultat. En farlig dörr att öppna.

Den svenska ryggraden, i den mån den fortfarande finns kvar, är tillräckligt böjd. Vi behöver räta på ryggen och förklara att den yttrandefrihet vi har står fast, oavsett hur ledsen någon blir över att en bok brunnit. Skulle vi vika oss ytterligare visar vi hela världen att vi är ett land som ändrar våra lagar baserat på ilskan hos stenkastande mobbar och uttalande från kränkta statschefer. Att böja sig på det sättet skulle få konsekvenser som går långt bortom Natoprocessen.

Artikeltaggar

ManifestationerNatoOmniRasmus PaludanRecep Tayyip ErdoganSamhälleTurkietUtrikesdepartementetYttrandefrihet