Hoppa till huvudinnehållet

Riskfylld korsning vid Moelven oroar anställda: ”Det är ju fan om någon ska behöva dö”

Publicerad:
Anställda på Moelven i Värmlandsbro är trötta på att göra den farliga vänstersvängen vid den norra infarten.
Anställda på Moelven i Värmlandsbro är trötta på att göra den farliga vänstersvängen vid den norra infarten.

En riskfylld korsning vid norra infarten till Moelven i Värmlandsbro, har gjort att anställda vid företaget nu vill ha en förändring. En anställd som hört av sig till ST, är rädd att en tragisk olycka ska ske om inget görs.

En anställd på Moelven i Värmlandsbro har fått nog. Han berättar om en trafikfarlig korsning där många som kommer från Säffle och ska svänga in vid Moelven, gör en vänstersväng. Samtidigt händer det att det då kommer bilar som kör om, vilket gör att det riskerar att bli en krock.

Mannen som ST pratar med berättar om en olycka som inträffade nyligen. Han vet att fler håller med om att det är en ohållbar situation och tycker att om en ombyggnad av vägen dröjer, kanske det går att lösa genom att till exempel sätta upp en skylt om att det är förbjudet att köra om på en viss sträcka.

– Det är ju fan om någon ska behöva dö innan det händer något, säger han.

Vill ha en trafiksäker lösning

VD på Moelven Byggmodul, Henrik Asp, delar bilden av att det inte är en trafiksäker korsning, men någon olycka känner han inte till.

– Jag känner inte till att det varit någon olycka, det är inget som rapporterats till oss. Det är definitivt ingen olycka med personskada för då hade vi känt till det.

Problemet med korsningen har dock varit känt under en längre tid, och när Trafikverkets planer på att bygga om 45:an tog fart, kontaktade företaget myndigheten för att få chansen att vara med och påverka den eventuella ombyggnationen.

– Vi presenterade vår verksamhet och vikten av att våra medarbetare på ett trafiksäkert sätt kan ta sig till och från arbetet. Vi ser ju att det i samband med en ombyggnad av vägen skulle gå att skapa en mer trafiksäker lösning.

Det som Moelven framför allt har fört fram till Trafikverket, är att det är många som kommer till- och åker från jobbet ungefär samtidigt, vilket kan skapa längre köer av bilar som ska svänga av på samma ställe.

”Det kan vara ett arbetsmiljöproblem”
VD Moelven Byggmodul AB

– Trafikverket å sin sida presenterade hur ombyggnaden skulle kunna se ut i framtiden, och skall titta över möjligheten att anpassa utifrån våra förutsättningar, säger Henrik.

Företaget har även tagit ärendet vidare via kommunen.

– I juni hade vi även besök av representanter från Säffle kommun, i samma ärende. Vi förklarade våra synpunkter för kommunen, som via sina kanaler också kommer att skicka in synpunkter till Trafikverket.

För både Trafikverket och kommunen har ledningen lyft förslaget att sänka hastigheten genom Värmlandsbro samt att sätta upp hastighetskameror på sträckan.

Kan den här trafikfarliga korsningen anses vara ett arbetsmiljöproblem?

– Ja, det kan vara ett arbetsmiljöproblem. Som arbetsgivare har vi ett ansvar även när vår personal färdas till och från arbetet. Detta är ju ett av skälen till att vi tagit kontakt med både Trafikverket och kommunen i detta ärende, för att försöka få till en bättre lösning på sikt, säger Henrik.

Att någon olycka nyligen ska ha inträffat, är inget som VD:n Henrik Asp känner till.
Att någon olycka nyligen ska ha inträffat, är inget som VD:n Henrik Asp känner till.

Vad tänker du om att det verkar finnas en stark oro bland anställda kring den här situationen och att den förmodligen inte kommer att förändras de närmaste åren?

– Våra kollegors säkerhet är alltid vår högsta prioritet. Det är också skälet till att vi valt att ta kontakt både med Trafikverket och kommunen. Sedan har vi ju förståelse för att det tar tid att ändra en trafiklösning, men nu ser vi att det är ett bra tillfälle att påverka då det projekteras för ombyggnaden. Man skulle också på kort sikt kunna sänka hastigheten, säger Henrik Asp, VD på Moelven Byggmodul AB.

”Äldre standard”

ST har även varit i kontakt med Marie Olsson, som är projektledare för ombyggnationen av 45:an mellan Säffle och Valnäs. Enligt Trafikverkets egna analyser kan hon bekräfta att korsningen, vid vissa tider på dygnet, är trafikerad och att det kan uppstå farliga situationer, eftersom det inte finns ett vänstersvängsfält.

– Kollegor till mig har även varit och träffat platsledningen vid Moelven och de har framfört att den är farlig. Vägen har ju en äldre standard de är just av den anledning som vi jobbar med processen att bygga om den, säger Marie.

”Som förslaget ser ut nu, kommer korsningen att förändras”
Marie Olsson, Trafikverket

Marie berättar också att när ombyggnationen är klar, kommer korsningen att se annorlunda ut.

– Som förslaget ser ut nu, kommer korsningen att förändras genom att det byggs ett vänstersvängsfält för trafikanter söderifrån, och för trafikanter som kommer norrifrån kommer det att anläggas ett parallellt körfält för de som ska svänga höger till Moelven, säger Marie.

– Planen är att göra ett utskick till hösten på hur förslaget ser ut, så att alla kan få ta del av det. Anledningen till att vi inte gör det nu är att vi är mitt inne i en semesterperiod och kanske inte hinner att besvara eventuella frågor. Därför väljer vi att vänta tills vi är tillbaka till full bemanning igen, fortsätter hon.

När kommer ombyggnationen av vägen att dra igång?

– Det vi gör just nu är att vi jobbar med att ta fram en vägplan. Och det är först när vi har en fastställt den samt fått den juridiskt prövad, som vi har rättigheter till marken och kan göra byggnationer, säger Marie.

Någon provisorisk lösning för att göra korsningen säkrare genom att till exempel införa omkörningsförbud, är inget som är aktuellt i nuläget.

– Vår bedömning är att omkörningsförbud och heldragen linje inte kommer att göra trafiksituationen säkrare. Märket för omkörningsförbud används där omkörning av fordon är olämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt, där dolda omständigheter till exempel svackor finns, som gör att de generella regler om omkörningsförbud som anges i 3 kap. 30-42 §§ Trafikförordningen inte är tillämpliga. Vid den aktuella platsen råder god sikt och inga dolda omständigheter finns, säger Trafikverkets trafikingenjör.

ST har sökt Trafikverket för vidare kommentarer om andra möjliga provisoriska lösningar samt statistik för antalet olyckor i den berörda korsningen. De svaren ska myndigheten återkomma med inom ett par dagar.

– Jag har ställt frågan vidare för att säkerställa att vi lämnar ett korrekt besked och ska söka information gällande olycksstatistiken, säger Marie Olsson.

Artikeltaggar

Marie OlssonMoelven Byggmodul ABOlyckorSäffleTrafikTrafikanterTrafikverketVägarbeteValnäsVärmlandsbro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.