Hoppa till huvudinnehållet

Drömstart för EM-rallyt: ”Många tycker att vi bör vara med i VM”

Publicerad:
EM-rallyts vd Glenn Olsson är mycket nöjd med första upplagan.
EM-rallyts vd Glenn Olsson är mycket nöjd med första upplagan. Foto: Olle Persson

Perfekta sträckor, mycket publik, fint väder, dubbla hemmasegrar och hopprekord.

– Vi kan inte få bättre start än såhär, säger EM-rallyts vd Glenn Olsson.

Premiärupplagan av Bauhaus Royal Rally of Scandinavia blev långt över förväntan.

– Vi har haft en jädrigt tight och tuff resa för att få till det här, säger Glenn Olsson, tidigare boss för Svenska rallyt.

Tiden blev knapp. Han kallar uppdraget mission impossible.

– Men tack vare att vi har sånt fantastiskt team med rutinerade människor, som varit med i ur och skur, med dåliga vintrar i Rally Sweden och flytt till Umeå, kände jag någonstans att vi borde klara av det här också. Vi har lyckats leverera på en fantastiskt hög nivå första året, så jag är jättenöjd.

Även Internationella bilsportförbundet, Fia, och promotorn är tillfreds.

– Vi har fått feedback från promotorn att vi gått in och blivit bäst i EM redan första året. Finns sju andra event i EM som tittar snett på oss nu.

En del går tydligen längre än så.

– Många pushar oss och tycker att vi bör vara med i VM om två år. Det har aldrig varit ens på kartan att vi skulle tänka den tanken. Vi har fokuserat på att starta ett EM-rally och göra det bra.

Funderar ni på VM?

– Nej, vi har aldrig siktat på det. Vi har inte ekonomin att gå in i ett VM. Det är så stora pengar i dag. Måste fram ofantligt mycket mer. Vi konkurrerar med länder som har statliga stöd. Men vi ska vara glada att vi kan leverera och vara med i EM.

Glenn Olsson ser en fördel med EM, att det går att få med fler lokala förare från Sverige, Norge och Finland.

– Nu har vi bra tid på oss att utveckla till nästa år och göra en helt ny nivå.

Än finns inga siffror på hur många som tittade på rallyt under fredag och lördag.

– Det tar ett tag innan vi får svart på vitt vart vi landar. Vi har inte vågat haft så stora förväntningar. Vi var inställda på att det tar tid att bygga och att vi behöver tre–fem år innan vi kan utvärdera om det blev bra eller dåligt.

Bland annat bilder från Colins Crest tyder på stort intresse.

– Alla känner att det här är på riktigt, hur bra som helst. Jag kunde inte drömma om att det skulle bli ett nytt Rally Sweden år ett. Men utifrån allas respons... Feedbacken vi fått är så mycket bättre än jag förväntat mig.

Glenn Olsson var själv på plats vid det berömda krönet.

Hur var upplevelsen på Colins Crest?

– Helt magiskt. Jag gick runt bland människorna där. Jag har fått så mycket lovord.

Egentligen fattas bara en sak – en sträcka närmare Karlstad.

– Det var planen från början att kunna ha en sträcka i stan. Någonstans har jag ändå inte släckt den drömmen. Jag hoppas att vi kan få en chans att titta på det, för Karlstadspublikens och folkfestens skull. Att köra en sträcka inne på I2 vore fantastiskt.

Solberg säkrade historisk seger: ”Otrolig lättnad”Reiersen vann juniorklassen: ”Jag är riktigt stolt”Visst blev det succé – saknar bara sträcka närmare KarlstadSolberg och två McRae bland 50 anmälda i Värmlands EM-rally: ”Jättebra fält”

Artikeltaggar

BauhausGlenn OlssonI2KarlstadNorgeRallyRally-EMRoyal Rally of ScandinaviaSportSvenska rallytUmeå

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.