Hoppa till huvudinnehållet

Risk för många TBE-fall i år – så många värmlänningar har drabbats hittills

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Under 2023 har totalt fem fall av TBE konstaterats i Värmland.
Under 2023 har totalt fem fall av TBE konstaterats i Värmland. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Förra året ökade TBE-fallen rejält i Värmland.

Nu finns det risk för att den höga nivån av smittade håller i sig även under 2023.

– Hela Värmland är ett riskområde, säger smittskyddsläkaren Andreas Harling.

Under 2022 bekräftades totalt 27 fall av den fästingburna sjukdomen TBE i Värmland. Det var en står ökning jämfört med 2021 då 19 fall konstaterades. Siffran för 2022 är även den högsta på flera år.

Risken finns att 2023 också blir ett år med ett högt antal TBE-fall, enligt Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Andreas Harling.

Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare i Värmland, flaggar för att det finns risker att även 2023 blir ett år med en hög nivå av TBE-smittade.
Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare i Värmland, flaggar för att det finns risker att även 2023 blir ett år med en hög nivå av TBE-smittade. Foto: Linnéa Tammeras

Hittills under 2023 har fem fall konstaterats. Under samma period 2022 hade sex värmlänningar bekräftats drabbade.

– Det är vanligare att fallen ökar under och efter sommarsäsongen då folk rört sig mer ute i skog och mark och då smittas, säger Andreas Harling och fortsätter:

– Håller samma trend i sig förväntar vi oss en liknande siffra 2023, som 2022. Men det är först i slutet på året vi vet exakt. Det kan också vara en tillfällighet att siffran är så nu.

TBE

TBE är en sjukdom orsakat av ett virus som sprids av fästingar. De flesta som smittas blir friska efter några dagar och får lindriga besvär. Upp till en tredjedel får däremot en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot sjukdomen.

Det tar oftast mellan fyra till tio dagar från att du smittas till dess att du blir sjuk. Men det kan också ta upp till en månad. Vanligast är att först få symtom som huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Kommer svårare symtom tillbaka efter de första försvunnit kan viruset ha sprids till hjärnan eller hjärnhinnorna.

Källa: 1177-vårdguiden

Årets hittills fem bekräftade fall spåras alla till heta riskområden i Värmland: Kristinehamnstrakten och runt Karlstad, Arvika och Kil.

Men samtidigt är hela Värmland att betrakta som ett riskområde, säger Andreas Harling.

– Alla värmlänningar som rör sig i skog och mark rekommenderas vaccinera sig mot TBE.

Så förebygger du fästingbett

Fästingar brukar trivas i gräs och buskar, framför allt där det är fuktigt. Fästingarna är aktiva under vår, sommar och höst. Fästingar tar ofta lång tid på att välja ett lämpligt ställa att bita dig, därför kan du tänka på följande saker för att minska risken att bli biten:

• Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

• Då dessa åtgärder inte utesluter att fästingar kommit innanför kläderna rekommenderas att man efter vistelse i fästingområde inspekterar hela sin kropp.

• Hos barn sätter sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Artikeltaggar

ArvikaFolkhälsomyndighetenFästingarKarlstadRegion VärmlandSmittorTBEVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.