Hoppa till huvudinnehållet

Lyckad återinvigning av Lungsunds camping – lockar besökare från hela Sverige: ”Fantastiskt”

Publicerad:
Lungsunds camping utanför Storfors har öppnat igen.
Lungsunds camping utanför Storfors har öppnat igen. Foto: Linnéa Tammeras

Under två års tid har Lungsunds camping utanför Storfors varit inaktivt och dött.

Nu har campingen återupplivats och börjat blomstra genom den lokala och ideella föreningen Levande Lungsund.

– Det är nästan värt att städa den gemensamma toan när man får sån feedback, säger Maria Holm.

Under de senaste två somrarna har en känsla av sorg och likgiltighet präglat platsen, och campingen har varit tyst och låst, bortglömd av glada äventyrslystna besökare.

Men sedan januari har campingen blivit övertagen av en ny ägare med öppna dörrar för dialog.

– Det var då vi såg vår chans och tog initiativet och frågade ifall vi kunde få driva campingen, säger Maria Holm, en av medlemmarna i Levande Lungsund.

Marlene Ström, Michael Johansson och Maria Holm.
Marlene Ström, Michael Johansson och Maria Holm. Foto: Linnéa Tammeras

I fredags förra veckan återvände campingen till livet och öppnade sina portar, och jublet hördes vida omkring.

Storfors kommun förkunnade den glada nyheten på sin Facebook-sida och fick en explosion av entusiasm i form av över 300 likes, vilket låg långt över de flesta andra inläggen.

Kommentarerna var som fyrverkerier av positiva ord: "Mycket bra jobbat!", "Stor glädje!", "Så roligt!", "Ni är hjältar!", "Världsklass!".

Varje kommentar sprudlade av glädje och skapade en feststämning i kommentarsfältet.

– Jag får gåshud när jag läser det. Det är nästan värt att städa den gemensamma toan när man får sån feedback, säger Maria Holm och utbrister i ett stort skratt.

 • En explosion av positivitet på sociala medier för Lungsunds camping.
  En explosion av positivitet på sociala medier för Lungsunds camping.
 • Lyckliga kommentarer sprider sig som eld på Lungsunds campings inlägg.
  Lyckliga kommentarer sprider sig som eld på Lungsunds campings inlägg.

För sex månader sedan klippte den ideella föreningen Levande Lungsund upp det första trådliknande bandet av gemenskap och samhörighet, med en glödande vision att få bygden att blomstra igen.

– Vi har några projekt som vi vill göra. Bland annat att bygga en vedeldad bastu och en brygga här nere vid campingen. Sen vill vi dra igång något som vi kommer kalla för ”Mitt i byn”, som kommer bli som ett parkområde med en boulebana och en grillkåta, säger Maria Holm.

En metod för att fylla på kassan och förverkliga sin vision är att dra in ekonomiska medel från campingen.

– Föreningen har just nu 50 stycken medlemmar där vi turas om att vara campingvärdar. Vi tar betalt av campinggästerna och alla pengar går till föreningen, men även en liten del till ägaren, säger Marlene Ström.

Var kommer er inspiration ifrån?

– Jag fick idén efter att ha besökt en ideellt driven camping i Värmlands Nysäter och inspirerades av deras enkla tillvägagångssätt för att driva campingen, säger Michael Johansson.

50 medlemmar i Levande Lungsund turas om som campingvärdar.
50 medlemmar i Levande Lungsund turas om som campingvärdar. Foto: Linnéa Tammeras

Trots att portarna varit låsta och den tysta campingen vilat i två års tid, har folk från när och fjärran hittat till Lungsund.

– Vi kommer från Västerås och det är första gången vi är här, säger Eva Morberg, en av de nya gästerna.

– Vi föredrar lite mindre campingplatser. Sen hade vi den otroliga turen att upptäcka att det pågår ett rally nu, med en sträcka som går här i närheten. Jag är väldigt intresserad av rally, så det kunde inte ha varit mer perfekt för oss, säger Bjarne Eriksson.

Som en lockande melodi som sprider sig över landet har nyheten om Lungsunds campings återuppståndelse funnit sin väg till öronen på äventyrssökare runt om i hela Sverige.

– Alla vi fyra bor nere i Skåne, två av oss är systrar som kommer från Kristinehamn från början. Vi var här för några år sen och trivs jättebra. På lördag ska vi ha lite fest då det är några kusiner som kommer hit, säger Sylvia Lindqvist.

– Vi var faktiskt de första gästerna som kom hit. Det är fantastiskt här och alla som jobbar på campingen gör ett underbart arbete. Vi ser fram emot att de fortsätter, säger Jörgen Lindqvist.

 • Bjarne Eriksson och Eva Morberg på besök från Västerås.
  Bjarne Eriksson och Eva Morberg på besök från Västerås. Foto: Linnéa Tammeras
 • Sylvia Lindqvist, Lisbeth Nilsson, Nisse Nilsson och Jörgen Lindqvist på besök från Skåne.
  Sylvia Lindqvist, Lisbeth Nilsson, Nisse Nilsson och Jörgen Lindqvist på besök från Skåne. Foto: Linnéa Tammeras

Campingen kommer att hålla öppet fram tills den 20 augusti och den ideella föreningen vill fortsätta på den inslagna vägen.

– Vi har fått en tuff läxa om vikten av ägandet här. Nu tror jag att vi kommer vara mer vaksamma och engagerade från början och genom hela processen, ifall ägaren skulle vilja sälja till någon annan, säger Marlene Ström.

– Vi kommer att vara med och ge råd för att säkerställa att det blir en positiv framtid. Dessutom kommer vi att göra vårt bästa för att hjälpa till med att hitta någon som verkligen brinner för att ta över, om det nu skulle bli så, säger Michael Johansson.

 • Menno Van Dort från Nederländerna är en stor tillgång i föreningen som bland annat hjälpt till att måla om byns anslagstavla och fixat till en grillplats. Han har även drivit campingplatser i Grekland och i Spanien.
  Menno Van Dort från Nederländerna är en stor tillgång i föreningen som bland annat hjälpt till att måla om byns anslagstavla och fixat till en grillplats. Han har även dr… Foto: Linnéa Tammeras
 • Lungsunds camping var först i Värmland med äventyrsgolf.
  Lungsunds camping var först i Värmland med äventyrsgolf. Foto: Linnéa Tammeras

Artikeltaggar

CampingJörgen LindqvistLungsundNäringslivSkåne länVästerås

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.