Hoppa till huvudinnehållet

William, 13, blev tv-kändis efter initiativet i byn: ”Alla ska få ha kul”

Publicerad:
William behövde åka fyra mil enkel väg för att ta sig till fotbollsträningen.
William behövde åka fyra mil enkel väg för att ta sig till fotbollsträningen. Foto: Erika Adolfsson Grund

Bollek och fotboll har startats i Stöllet i norra Värmland – nu har 13-årige initiativtagaren William Grund gjort tv-succé.

I princip alla barn i hela orten är med och deltar i aktiviteten.

Under torsdagen uppmärksammade SVT Värmland och Aktuellt 13-årige William Grund som startat en bollaktivitet i Stöllet. Tillsammans med sin mamma Erika Grund leker och spelar de fotboll med barn.

– Det känns kul att många har uppmärksammat det. En gång när jag var inne på en mack kom en person fram och sa att det jag gör är jättebra. Det känns kul att det är uppskattat, säger William Grund.

Det är fotboll som är det stora intresset och drömmarna finns om att bli fotbollsproffs. När William var yngre tillbringade han många timmar i bilen. Resor från och till träningar:

– När jag var liten fanns det inget sånt här i Stöllet. Jag fick åka fyra mil enkel resa för att komma till fotbollsträningen. Jag ville att alla här omkring skulle få ha kul.

Därför drog William i gång bolleken på fotbollsplanen i Stöllet. Barnen är mellan åldrarna fyra och elva år. På den senaste träningen var det 24 barn som var med och lekte:

– Det är i princip alla barn i hela Stöllet som är med.

Hur gör du för att få alla barn att lyssna?

– Jag brukar se till att alla sitter ner. Om de står upp är det lätt att alla börjar springa omkring.

”Jag ville att alla här omkring skulle få ha kul”, säger William Grund.
”Jag ville att alla här omkring skulle få ha kul”, säger William Grund. Foto: Erika Adolfsson Grund

Mamma Erika är med för att hålla koll på barnen. Det är även andra vuxna som är med på sidan om det är någon som skulle skada sig eller blir ledsen.

– Vi har kört träningen på tisdagar. Det är många barn som sagt att de önskar att det är tisdag varje dag, säger William.

Sommaruppehåll

Just nu är det uppehåll över sommaren för aktiviteten.

– Mamma säger att jag också behöver semester. Jag hoppas vi kan starta igen så snabbt som möjlig. Jag vill starta igång igen innan sommarlovet är slut, säger William.

Artikeltaggar

BarnFotbollMotion och hälsaStölletSVTVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.