En tredjedel av eleverna fick ingen examen i juni.
På Tingvallagymnasiet sjönk examensgraden detta läsår, där bland annat ekonomiprogrammets tapp sticker ut, enligt siffror som NWT tagit del av.
– Det måste vi analysera, säger skoldirektören Johan Kullander.
För cirka en månad sedan fick Karlstads sistaårsklasser på gymnasiet springa ut och fira att skolan var över.
Men så var det inte för alla. En hel del elever fick ställa in siktet på sommarskola för att klara av sin gymnasieexamen.
NWT har tagit del av statistik från Karlstads kommun över hur stor andel elever det var som fick gymnasieexamen i juni på de olika skolorna och de olika programmen – samt hur betygsfördelningen ser ut (se grafik längst ner i artikeln).
Något som sticker ut i statistiken är Tingvallagymnasiet.
På skolan – där det både finns yrkes- och högskoleförberedande program – hade 68 procent av alla elever tagit sin examen i juni. 19,7 procent har inte tagit examen och ytterligare 12,3 får antingen gå om eller gå sommarskola.
Det innebär att som max kan examensgraden för skolan landa på cirka 80 procent, vilket är en minskning med fem procentenheter från läsåret 2021/2022.
– Det är klart att vi hellre vill att det ska gå åt andra hållet, säger gymnasieförvaltningens skoldirektör Johan Kullander.
De andra kommunala gymnasieskolorna, Sundsta-Älvkullen och Nobel, har en klart högre nivå vad gäller examensnivå i juni. Enligt Johan Kullander kan det vara vanskligt att jämföra skolorna med varandra eftersom de har olika program och olika profiler.
– Men vi ser att Tingvalla har haft relativt svaga resultat och det måste vi analysera. Vi kan inte ha någon annan målsättning än att alla ska klara gymnasieexamen.
Ekonomiprogrammet på Tingvallagymnasiet fick summera dystra siffror i juni, där 33 procent av eleverna inte fick en examen. Det är 13 procentenheter mer än 2022 och den högsta siffran på flera år.
Johan Kullander säger att det handlar om att prioritera resurserna rätt för att komma åt problematiken.
– För att klara en examen krävs det betyg i vissa ämnen. Till exempel matematik. Där ser vi att det finns många som har problem. Många F i betygen generellt går att spåra dit. Då måste man sätta in extra åtgärder där. Sommarskola och så är bra, men helst skulle vi inte vilja behöva ha det alls.
Vård- och omsorgsprogrammet på samma skola hade också en negativ utveckling, sett till statistiken. Hälften av eleverna fick en examen i juni, vilket är den lägsta siffran på flera år.
– Traditionellt har vård- och omsorgsprogrammet haft ett lågt söktryck genom åren. Det innebär att flertalet elever har relativt låga meritvärden och en längre resa mot examen. Men oaktat det så är det vi som ska satsa och jobba tillsammans med eleven för att de ska klara en examen. Det är det som är vårt uppdrag och den tyngden ska inte ligga på elevernas axlar.
Här tog alla examen
Som helhet för de kommunala gymnasieskolorna ligger nivån på examensgrad 2023 på ungefär samma nivå som 2022.
På de högskoleförberedande programmen hade 88 procent en examen i juni (med ytterligare fem procent på sommarskola eller att få gå om). 83 procent hade en examen i juni på yrkesprogrammen (med en procent på sommarskola eller att få gå om).
Skola med bäst statistik i juni 2023 är Sundsta-Älvkullen där 93 procent hade en examen. I ett program fick alla elever gymnasieexamen i juni och det var VVS- och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet.