Hoppa till huvudinnehållet

Stölder i bilar ökar – största ökningen i Bergslagen

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Bilinbrott har ökat med 21 procent i polisregion Bergslagen sedan förra året när det gäller perioden januari till maj.
Bilinbrott har ökat med 21 procent i polisregion Bergslagen sedan förra året när det gäller perioden januari till maj. Foto: Rawel Flato/TT

Fräcka stölder ur bilar ökar i nästan hela Sverige – och den största ökningen står polisregion Bergslagen, där Värmland ingår, för.

Här har inbrotten i bilar ökat med 21 procent sedan förra året.

Fullpackade bilar med synliga värdesaker liggandes i framsätet kan vara lockande för tjuvar.

– Det allra bästa är att inte lämna värdesaker och packning i bilen utan uppsikt. Töm bilen själv! Låt inte tjuven göra det, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Stöldskyddsföreningen har sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet över hur inbrott i bilar sett ut under perioden januari-maj under 2022 och 2023. Trenden i Sverige är att stölderna ökat med 5 procent totalt i landet, och ungefär 135 bilägare om dagen utsätts för stöld.

Polisregion Bergslagen har haft den största ökningen i landet för perioden januari-maj. Här har stölderna ökat med 21 procent sedan förra året, från 1 175 bilinbrott till 1 419 bilinbrott under 2023.

Fakta

Tips från Stöldskyddsföreningen

• Töm bilen själv! Lämna aldrig egendom i bilen utan uppsikt.

• Välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det finns andra bilar och är upplyst.

• Lägg inte värdesaker synligt, varken i framsätet eller på instrumentbrädan.

• Tänk som en tjuv och lås alltid bilen även för kortare stunder.

• Komplettera bilen med en godkänd rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd och se till att den täcker krockkudden. Även bilar med key-less system bör kompletteras med godkänd rattkrycka, så att tjuven inte kan köra bilen vid elektronisk nyckelkopiering.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBrottsförebyggandeInbrottSSF StöldskyddsföreningenStölder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.