Hoppa till huvudinnehållet

Sepsis-drabbad patient fick vänta i timmar på antibiotika

Publicerad:
En patient med misstänkt sepsis fick vänta i flera timmar på antibiotika.
En patient med misstänkt sepsis fick vänta i flera timmar på antibiotika.

Patienten kom till akuten i Torsby med misstänkt sepsis. Men det dröjde flera timmar innan hen fick antibiotika.

Högt tryck och kommunikationsbrister kan ha bidragit.

Nu har Region Värmland lex Maria-anmält händelsen.

I början av januari i år kom en drygt 65-årig patient med ambulans till akuten på Torsby sjukhus sent på kvällen. Patienten misstänktes ha sepsis och man gjorde kontroller och satte in behandling enligt rutin, med ett undantag. Hen fick ingen antibiotika förrän efter fyra timmar när hen las in på intensivvårdsavdelningen.

Den här kvällen var det många dåliga patienter som behövde vård och dessutom fungerade inte kommunikationen mellan primärjour och bakjour, enligt regionen. Båda de här sakerna kan ha gjort att antibiotikan dröjde.

Patienten vårdades på intensiven i runt tio dagar efter händelsen.

Eftersom det som hänt har medfört en allvarlig vårdskada har Region Värmland nu gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Fotnot: Sepsis kallas ibland för blodförgiftning och det orsakas av att immunförsvaret reagerar på en infektion, enligt 1177. Tillståndet kan vara livshotande.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandsepsisTorsbyVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.