Hoppa till huvudinnehållet

Nya rallyt kan vara räddningen: ”Betyder jättemycket”

Publicerad:
Evelina Nilsson, ordförande i Mallbacken, är glad över EM-rallyt. Hon vill absolut inte att det stoppas, även om det ser ut så av skylten att döma. Den står vid målet av Colinssträckan, som föreningen ansvarar för.
Evelina Nilsson, ordförande i Mallbacken, är glad över EM-rallyt. Hon vill absolut inte att det stoppas, även om det ser ut så av skylten att döma. Den står vid målet av Colinssträckan, som föreningen ansvarar för. Foto: Olle Persson

När Svenska rallyt försvann var det ett hårt slag ekonomiskt för arrangörsklubbarna. Nya EM-rallyt kan vara räddningen.

– Det betyder jättemycket för Mallbacken, säger ordföranden Evelina Nilsson.

Mallbacken ansvarar återigen för sträckan som går vid Colins Crest. I Svenska rallyt hette den Vargåsen, nu kort och gott Colins.

Som en av arrangörsföreningarna får Mallbacken del av kakan i Royal Rally of Scandinavia.

– Vi gör det tillsammans med rallyt och engagerar oss. Vi bedriver ju damfotboll och det är en svår bransch. Alla pengar behöver in, säger Evelina Nilsson, 30, som är föreningens första kvinnliga ordföranden. Hon är inne på sin andra säsong i den rollen.

Mallbacken spelar i näst högsta serien, Elitettan.

Var det ett stort tapp när Svenska rallyt försvann?

– Det har det absolut varit. Vi letar alla möjligheter till att dra in pengar till vår lilla förening för att kunna fortsätta spela på elitnivå.

Mallbacken jobbade många år med VM-rallyt och hade det som en viktig inkomstkälla. 2021 ställdes tävlingen in på grund av pandemin och 2022 flyttade den till Umeå av klimatskäl. När det blev aktuellt med EM-deltävlingen tändes hoppet igen.

– Vi hoppas att vi kan få vara med, vi har inlett en dialog men inte skrivit något avtal än. Vi har gjort ett bra jobb där innan som jag förstått. Får vi möjlighet att delta på ett sånt evenemang är det jätteviktigt för oss, sade Evelina Nilsson i en intervju i mars.

Hon uttalade sig också om ekonomin:

– Vi börjar på att ta oss över vattenytan, men det har varit ett kämpigt år på det planet.

Det krävs förstås en hel del arbete att ha hand om en sträcka, dessutom den mest betydande när det kommer till uppmärksamhet och publik. Massor av funktionärer behövs när cirka en mil långa Colins körs två gånger under lördagen.

– Vi kommer vara runt 200 stycken. De flesta är från Mallbacken, men vi har hjälp av IK Fryken och Strandviks byalag.

Hur mycket publik hoppas ni på?

– Så mycket som möjligt. Vi hoppas på en publikfest och att det blir roligt för alla inblandade.

Max McRae, 19, efter att ha kört över Colins Crest: ”Känns overkligt”

Artikeltaggar

AvtalElitettanEvelina NilssonEvenemangFotbollIK FrykenMallbackenRallyRally-EMRoyal Rally of ScandinaviaStrandvikSvenska rallytUmeå

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.