Hoppa till huvudinnehållet

Från Ack Värmland till träffen med Johnny Depp: ”Jag höll fan på att dö”

Publicerad:
Madeleine Edling träffade Johnny Depp och de andra i The Hollywood Vampires (Aerosmiths Joe Perry och rockveteranen Alice Cooper)  inför en konsert i Paris nyligen. Hennes klänning skapade Jaana Fomin - den rymmer 20 år av Madeleine Edlings kärlek till filmstjärnan.
Madeleine Edling träffade Johnny Depp och de andra i The Hollywood Vampires (Aerosmiths Joe Perry och rockveteranen Alice Cooper) inför en konsert i Paris nyligen. Hennes klänning skapade Jaana Fomin - den rymmer 20 år av Madeleine Edlings kärlek till filmstjärnan. Foto: Kyler Clark

Jaana Fomin och Madeleine Edling är vänner sedan inspelningen av komedin ”Ack Värmland”.

När ett möte med filmstjärnan Johnny Depp väntade, bad Madeleine Edling Jaana Fomin om hjälp att sy en klänning som rymde 20 år av idoldyrkan.

Guldbaggebelönade Jaana Fomin har gjort film och tv tillsammans med maken Ulf Malmros sedan 90-talet. De har bland annat gjort filmer som ”Smala Sussie”, ”Mammas pojkar” och ”Bröllopsfotografen” och komediserien ”Ack Värmland”.

Under arbetet med ”Ack Värmland”, och tidigare med filmen ”Flykten från framtiden”, samarbetade de med Madeleine Edling som är statistansvarig och produktionskordinator. Hon och Jaana Fomin har med åren blivit goda vänner och när Madeleine Edling planerade inför en konsert med bandet The Hollywood Vampires – där bland andra Johnny Depp och Alice Cooper ingår – ville hon ha på sig något extra i klädväg. Innan konserten skulle hon få träffa sin tonårsidol Johnny Depp och hon ville göra ett gott intryck.

– Jag fick en galen idé, börjar Madeleine Edling.

– Under åren har jag samlat på mig en massa t-shirts som alla har anknytning till Johnny Depp på något sätt.

Hon beskriver Jaana Fomin som en fantastisk kostymör.

– Så jag frågade Jaana om hon kunde göra något av mina t-shirts, typ en kjol.

Jaana Fomin gladdes åt uppdraget och bad Madeleine samla ihop kläderna tillsammans med pins, tygmärken och andra samlarobjekt.

– Det blev en stor kasse som jag lämnade över till Jaana och hon skapade något snyggare och häftigare än jag hade vågat drömma om. En fantastisk kreation.

Att hon och Jaana hade ett gemensamt gott öga till Johnny Depp förstod Madeleine när Jaana Fomin la upp en bild på sociala medier där hon och Ulf Malmros träffar filmregissören Tim Burton. Burton har gjort många av Depps mest framgångsrika filmer – ”Edward Scissorhands”, ”Kalle och chokladfabriken” och ”Sweeney Todd” är några.

– Det var i vintras Madde hörde av sig och ville att jag skulle göra något av hennes t-shirts, berättar Jaana Fomin.

– Jag sydde in 20 år av kärlek till Johnny Depp i en klänning. Det var läskigt, det tog ett tag innan jag vågade klippa – tänk om hon skulle ångra sig! Jag har stor respekt för vintage, mycket av det vi använde går det inte att få tag på igen. Lite bananas gick jag, pinsen blev till små medaljer.

Detaljer från arbetet med klänningen.
Detaljer från arbetet med klänningen. Foto: Jaana Fomin

Målet var att Madeleine skulle sticka ut bland alla fans. Jaana Fomin fick fria händer.

– Jag gjorde klänningen med kärlek, var mån om att göra Madde rättvisa. Klänningen skulle ju bli ögonblicket, hon skulle bara ha den en gång. Sedan fick den vara ett minne.

Jaana Fomin kan känna igen sig i Madeleines fäbless.

– Det finns något fint och kul i sådan här hängivenhet. Maddes klänning blev också en påminnelse för mig om hur roligt det är att jobba med kostym. Jag hade tappat bort det lite, nu fick jag åter den där känslan av lust.

Madeleine Edling följde Jaanas jobb på håll.

– Jag följde arbetet på bild längs vägen och blev helt tagen redan vid första utkastet. I slutet av maj provade jag klänningen för första gången och den satt som en smäck. Jag har aldrig känt mig så cool och så snygg någon gång! Det var så klockrent.

Ena sidan av kreationen är mer Jack Sparrow – efter Johnny Depps rollfigur i äventyrsfilmerna ”Pirates of the Caribbean”. Den andra fokuserar med på ”Edward Scissorhands” och ”Cry baby”.

– Framtill på klänningen satt en t-shirt som jag köpte när jag såg Hollywood Vampires på Liseberg 2018. Dessutom har Jaana lagt in mycket av mig i klänningen – hon vet att jag gillar puffärmar och rosetter. Jag kände absolut inte att jag klädde ut mig, klänningen kändes mer som en del av mig. Så rätt.

Madeleine Edling i den färdiga klänningen och Jaana Fomin.
Madeleine Edling i den färdiga klänningen och Jaana Fomin.

”Hörde mig säga ’Hi Johnny’”

Kassen med Johnny Depp-prylar var essensen av en mångårig idoldyrkan. Allt började med filmen ”Gilbert Grape” när Madeleine Edling var 13 år. Det är fortfarande hennes Depp-favorit.

– Det var grejer jag samlat ihop under 20 års tid. Jag blev helt hooked efter att ha sett filmen på tv. Sedan har det rullat på genom åren.

Hon berättar om samlarprylar långt utöver kläder och affischer – specialutgåvor av filmer, mynt från ”Pirates of the Caribbean” och så vidare.

– Jag skulle ha sett Hollywood Vampires spela igen redan 2020 men pandemin satte stop för det, fortsätter Madeleine.

När hon hörde att bandet gav sig ut på en ny turné i år och att Paris fanns med bland städerna såg Madeleine Edling till att landa inte bara en konsertbiljett utan även tillträde till en exklusiv meet and greet. Den 25 juni var det dags.

– Två minuter med bandet fick jag, och en fotograf var på plats. Fort gick det!

Alice Cooper var den första att ta emot Madeleine Edling.
Alice Cooper var den första att ta emot Madeleine Edling. Foto: Kyler Clark

The Hollywood Vampires är ett löst sammanhållet all starband med Johnny Depp, Alice Cooper och Joe Perry, gitarristen från det amerikanska rockbandet Aerosmith. De spelar främst hårdrocksklassiker och har gästats av artister som Dave Grohl och Paul McCartney sedan starten 2012. Bandnamnet myntade Alice Cooper redan på 70-talet. Då var det namnet på en supa-klubb som höll till på Rainbow Bar and Grill in Los Angeles och bland de som tävlade om vem som kunde supa vem under bordet fanns John Lennon och Keith Moon.

– Först hälsade jag på Alice Cooper, fortsätter Madeleine.

– Han var kortare än jag trodde han skulle vara. Jag fick en kram av honom och önskade honom allt gott. Sedan väntade Joe Perry, som jag tycker är en av världens bästa gitarrister, och han var väldigt trevlig. Nästa karl i ledet var Johnny Depp.

Joe Perry är till vardags gitarrist i det amerikanska bandet Aerosmith.
Joe Perry är till vardags gitarrist i det amerikanska bandet Aerosmith. Foto: Kyler Clark

Madeleine Edling sprudlar när hon berättar om mötet. Hon har både humor och självdistans när hon återger upplevelsen.

– Jag jobbar i filmbranschen och har stött på många större namn genom åren. Så allt kändes lugnt, jag hade ju väntat på detta möte så länge. Men. När de där bruna ögonen – som jag har sett i filmer, intervjuer och på foton och affischer i 20 års tid – stirrade in i min själ blev jag Madde, 13 år.

Hon skrattar gott.

– Det var sjukt! Jag har beundrat honom som skådespelare, konstnär och musiker. Jag följde rättegången mot hans före detta fru, jag har varit involverad i hans liv och genom mitt intresse har ju han varit inkluderad i mitt. Det låter kanske konstigt, men så är det. Och så helt plötsligt stod han framför mig. Jag hörde mig säga ”Hi Johnny” och han svarade ”Hi sweetheart”. Jag höll fan på att dö.

Johnny Depp och Madeleine Edling innan konserten i Paris.
Johnny Depp och Madeleine Edling innan konserten i Paris. Foto: Kyler Clark

”Look at that fucking dress!

Johnny Depp fattade hennes händer och hon frågade om hon fick ge honom en kram.

– Men han hade ännu inte sett klänningen!

Men det hade Tommy Henriksen, som är bandets andregitarrist.

– Han skuttade fram bakom Johnny och skrek ”Look at that fucking dress! That’s the coolest dress I’ve seen!” Då reagerade Johnny: ”Oh, that’s me on the dress, I’m everywhere on that dress”. Han blev tagen. ”Wow”. Han hade inte sett något liknande tidigare.

The Hollywood Vampires - Tommy Henriksen, Johnny Depp och Alice Cooper - och Madeleine Edling.
The Hollywood Vampires - Tommy Henriksen, Johnny Depp och Alice Cooper - och Madeleine Edling.

Fotografen på plats avbröt: ”Shall we take some cool pictures with this cool girl in her cool dress?”.

– Yes, sa alla. När vi ställde oss framför kameran säger Johnny – med sin Willy Wonka-röst från ”Kalle och chokladfabriken” – ”You have me on your tummy”. Sinnesjukt.

– Jag tog chansen och frågade om en puss. ”Off course, darling”, svarade han och pussade mig på kinden. Men jag hörde inget klick från fotografen, han missade pussen! Varpå Johnny sa ”Then I have to kiss her again!”. Efter en andra puss försäkrade fotografen mig – ”I got the kiss, darling. I got the kiss”.

Johnny Depp ger Madeleine Edling en puss på kinden. För andra gången.
Johnny Depp ger Madeleine Edling en puss på kinden. För andra gången. Foto: Kyler Clark

Det blev två intensiva minuter, ett möte som Madeleine beskriver som det coolaste hon har gjort i hela mitt liv.

– När jag gjorde mig redo att lämna rummet och jag tackade för mig sa Johnny: ”No, thank YOU. For always being there”. Det var fint, han tog min hand och gav den en puss. Han såg nog på klänningen att han mötte en halv livstid av samlande.

Direkt när hon kom ut ur rummet där hon träffat filmstjärnan ringde hon upp Jaana Fomin.

– Jag var tvungen att berätta allt för henne, hur klänningen hade gjort sådan succé. Allt blev ju så bra.

Artikeltaggar

Ack VärmlandAerosmithAlice CooperDave GrohlEdward ScissorhandsFilmFilmerGilbert GrapeHollywoodJaana FominJoe PerryJohn LennonJohnny DeppKändisarKeith MoonKläderKonserterKonstLasse HallströmLisebergLos AngelesMänskligtModeMusikNöje/KulturParisPaul McCartneyPirates of the CaribbeanSkådespelareSmala SussieThe Hollywood VampiresTim BurtonTonåringarUlf MalmrosVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.