Hoppa till huvudinnehållet

Ivo: Vården brast när kvinna med hängande mungipa skickades hem två gånger

Publicerad:
En kvinna sökte vård på akuten tre gånger på fem dagar för samma symtom. Ivo har granskat ärendet och anser att vården var bristfällig.
En kvinna sökte vård på akuten tre gånger på fem dagar för samma symtom. Ivo har granskat ärendet och anser att vården var bristfällig. Foto: Lisa Olaison

Patientens ena mungipa hängde, hon hade svårt att blunda med ena ögat och sökte vård tre gånger gånger på fem dagar.

Vid de två sista tillfällena höll vården inte måttet, anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I slutet av sommaren för tre år sedan kände sig kvinnan yr under en promenad. Hon kände sig svimfärdig och sedan hängde vänster mungipa och hon hade svårt att blunda med vänster öga. Den vänstra armen fungerade inte riktigt som den skulle.

När kvinnan kom till akuten på Centralsjukhuset i Karlstad hade en del av symtomen försvunnit och man beslutade att göra en ny undersökning dagen efter. Kvinnan bedömdes ha drabbats av en ansiktsförlamning.

Fick åka hem

Två dagar senare sökte hon vård igen, eftersom symtomen kommit tillbaka. Två dagar efter det andra besöket sökte hon vård för samma symtom en tredje gång.

Båda gångerna fick hon åka hem med hänvisning till den vård som man planerat för tidigare.

Händelsen anmäldes till Ivo som ett klagomål enligt patientsäkerhetslagen. Beslutet i ärendet kan inte överklagas.

Enligt klagomålet genomgick kvinnan en magnetkameraundersökning några dagar efter att hon sökt vård för tredje gången. Den ska ha visat att hon fått en stroke, vilket ledde till att hon fick vårdas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fel att skicka hem

Region Värmland har uppgett till Ivo att patienten var ”ung och frisk” och att symtomen var svåra att bedöma eftersom de gått tillbaka.

Men det var fel att skicka hem henne när hon återkom, anser regionen i efterhand. Symtomen kunde också bero på tillfällig syrebrist i något blodkärl i hjärnan. När patienten återkom borde hon ha lagts in och utretts snabbare. Ivo delar den uppfattningen och anser att handläggningen brast under det andra och tredje besöket. Kraven på sakkunnig och omsorgsfull vård i patientsäkerhetslagen uppfylldes inte helt och hållet, anser Ivo.

Myndigheten pekar på ännu en brist, som bestod i att en läkare inte säkerställt att patienten genomgått skiktröntgen. Om undersökningen gjorts kanske patienten hade undersökts mer noggrant redan dagen efter att hon sökt vård första gången, anser Ivo.

Artikeltaggar

Akademiska sjukhusetCentralsjukhuset i KarlstadIvoKarlstadOmsorgRegion VärmlandStrokeUppsalaVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.