Hoppa till huvudinnehållet

För många kommunikatörer

Publicerad:
Känsligt om kommunikatörer.
Känsligt om kommunikatörer. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlstads kommun har för många kommunikatörer, enligt några oppositionspolitiker. Detta hade sedan kommunikationsdirektören Katarina Äleklint synpunkter på. Det borde hon inte ha.

Det var på kommunfullmäktige i förra veckan som bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna förfäktade åsikten att skära ner på kommunikationsavdelningen för att spara pengar. Istället borde kommunen koncentrera sig på kärnuppdraget, alltså vården, omsorgen och skolan. En fullt legitim åsikt som opolitiska tjänstemän inte skall ha någon uppfattning om, i alla fall inte offentligt.

Men i ett inlägg på den sociala medie-plattformen Linked In kunde inte kommunikationsdirektören avhålla sig från att reagera (NWT 29/6). I inlägget skriver hon att de kommunikatörer som finns behövs. "Tyvärr är det dålig kunskap om vad en kommunikatör för som får våra politiker att tro att det är dessa personer som ska bli färre när offentlig sektor står inför stora utmaningar."

Detta har i sin tur fått bland andra SD-politikern Mikael Strandman att reagera. Det är otroligt olämpligt att en tjänsteman lägger sig i politiken, i synnerhet om man är kommunikationsdirektör. Det har han helt rätt i. Strandman har också anmält Äleklint till justitieombudsmannen.

Oppositionsrådet Alexander Torin (M) är mer försiktig när han säger till NWT att han inte tycker det är lämpligt att han som vice ordförande i kommunstyrelsen ger sig in i en debatt med en medarbetare på en direktörsposition. Det har han förvisso också rätt i, men det understryker bara det problematiska med kommunikationsdirektörens utspel. Hon får stå oemotsagd av politiker som annars skulle kunna tänkas ha synpunkter.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) har däremot inga synpunkter på kommunikationsdirektörens inlägg. Men så håller hon ju med Äleklint när hon säger att kommunen har de kommunikatörer som krävs, och att bidrar otroligt mycket för att kommunen skall fungera och ha en dialog med Karlstadsborna. Gissningsvis hade det varit annat ljud i skällan om det rört sig om en åsikt där Socialdemokraterna inte höll med.

Samtidigt skall i alla fall inte Moderaterna slå sig för mycket för bröstet. Den stora expansionen av kommunikatörer i kommunen skedde under alla de år då de ledde styret av Karlstad. År 2015 hade kommunen 22 kommunikatörer för att i dag ha 35 stycken. Det skall jämföras med kommuner som Växjö och Borås, som kan mäta sig med Karlstad i storlek, och som "bara" har 25 respektive 23.

Debatten om det ökande antalet kommunikatörer i offentlig förvaltning, kommuner och regioner, är alls inte ny, och invändningen brukar vara att de tar tid och resurser i anspråk för att skapa en tillrättalagd bild för medborgarna. I synnerhet som media och nyhetsredaktioner kämpar i motvind och därmed hamnar i underläge. Karlstads 35 kommunikatörer är ju till antalet som en hyfsat stor tidningsredaktion.

Självklart tycker en kommunikationsdirektör att hennes kommunikatörer behövs. Men så tycker alla byråkrater. Det är upp till politiken att tygla dem, och det skall de inte ha några åsikter om. I alla fall inte utåt.

Artikeltaggar

Alexander TorinBoråsBorås kommunDebatterKarlstads kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLinda LarssonLinkedinMikael StrandmanModeraternaPolitikSociala medierSocialdemokraternaSverigedemokraternaVäxjö kommun