Hoppa till huvudinnehållet

Skjutningarna har kommit hit

Publicerad:
Polisavspärrning på Kronoparken efter skottdådet.
Polisavspärrning på Kronoparken efter skottdådet. Foto: Niklas Wallberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Helgens beskjutning av ett bostadshus på Kronoparken visar att Karlstad och Värmland inte är förskonade från den eskalerande gängkriminaliteten. Risken finns att detta kan vara början på en ny och farligare tid också här.

Det var under natten mot söndagen som ett flerbostadshus i stadsdelen Kronoparken urskiljningslöst besköts av ännu okända gärningsmän. Hänsynslösheten var, som det tyvärr brukar vara vid sådana här uppgörelser, stor, och många oskyldiga kunde ha drabbats. Kulor gick genom minst två fönster.

Polisen är tämligen säker på vem som var måltavlan – en ökänd gängledare med ett digert kriminellt register. Han har kopplingar till adressen men bor också en hel del i Stockholm. Karlstad må (hittills) ha varit relativt förskonade från den mer omfattande gängkriminaliteten med skjutningar och sprängningar som drabbat andra städer, men personer med bakgrund här har tidigare figurerat i gängrelaterad brottslighet i andra delar av landet.

Därför finns det en överhängande risk att konflikterna sprider sig hit. I en kommentar till NWT säger kommunalrådet Linda Larsson (S) att Värmland inte har något särskilt utsatt område enligt Polisens definition, men det får vi inte slå oss till ro med. Andra städer hade det inte heller förrän de hade det. Det är just för att undvika att vi hamnar där som vi måste agera kraftfullt här och nu.

Det är ännu för tidigt att säga om söndagens beskjutning är inledningen på en upptrappning, med ökad rivalitet mellan olika gäng. I våras ägde en annan skjutning rum på Herrhagen där en person med kopplingar till Hells Angels är misstänkt, och har rört sig om en konflikt mellan dem och det så kallade Grumsnätverket.

Det kan vara tillfälligheter, och det har varit skjutningar också förr om åren utan att det lett till att läget blev värre. Men med den utveckling vi sett i övriga landet de senaste åren har vi inte råd att ta chansen.

Polisen måste förstås sätta in de resurser som krävs för att stävja utvecklingen. Bland annat kommer närvaron på Kronoparken att öka. Kommunen har också beslutat om att styra om ordningsvakter och väktare till Kronoparken.

I övrigt så talar Linda Larsson om vikten av det förebyggande arbetet, bryta bostadssegregationen och stödja barn och ungdomar i skolan och på fritiden. Det låter ju vackert, men är desto svårare när det skall konkretiseras. Hög invandring har förvärrat bostadssegregationen i Sverige, och Karlstad har hittills klarat sig relativt bra på grund av att staden inte tagit emot lika många som andra har. Förutseende nog lade man också högskolan/universitetet till Kronoparken så att området fick en varierad karaktär.

Det som kallas förebyggande är oftast saker som borde gjorts för länge sedan. Med dagens gängkriminalitet är det oftast på tok för sent. Då måste brottslingarna och brottslingarna bekämpas i sig, och där behöver Polisen och rättsstaten fler och effektivare verktyg. Tack vare Tidöregeringen så har det arbetet inletts på bred front. Sedan får man förstås använda de förebyggande insatserna mot nästa generation.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättExplosionerGängkriminalitetHells AngelsKarlstadKarlstads kommunKonflikterKriminalitetKronoparkenLinda LarssonSkottlossningSocialdemokraternaSveriges regeringTidöavtaletVärmlands län