Hoppa till huvudinnehållet

Lycke Holm var oerhört nära drömgräns: ”Var på väg att fira”

Publicerad:
Med pappa Stefan och farfar Jonny på läktaren tangerade Lycke Holm sitt personbästa på 2,18, för att sedan göra tre medryckande försök på 2,20 under onsdagens Karlstad GP.
Med pappa Stefan och farfar Jonny på läktaren tangerade Lycke Holm sitt personbästa på 2,18, för att sedan göra tre medryckande försök på 2,20 under onsdagens Karlstad GP. Foto: Tommy Pedersen

Melwin Lycke Holm utmanade sig själv genom att prova på nya höjder under Karlstad GP, men fick nöja sig med en andraplats efter att ha nått sin mentala spärr på 2,20 meter.

– Jag trodde verkligen den låg kvar när jag landade i mattan, säger han efter tredje försöket på nya personbästat.

Höjdhopparen har länge beskrivits som en av Sveriges främsta friidrottstalanger – som 18-åring har han redan vunnit två SM-guld på seniornivå.

Pappa och tränare är som bekant OS-guldmedaljören Stefan Holm. Lycke Holm har hittills i livet alltid hoppat mycket högre än vad Stefan gjorde vid samma ålder.

Men frågan som cirkulerat i luften är: Kommer Melwin Lycke Holm att bli den yngsta i familjen att klara av att hoppa över 2,20 meter?

”På väg att fira”

Med pappa Stefan och farfar Jonny på läktaren tangerade han sitt personbästa på 2,18, för att sedan göra tre medryckande försök på 2,20 under onsdagens Karlstad GP på nya Sola Arena.

– Det kändes fantastiskt, det var många riktigt bra hopp i sista. Jag trodde verkligen den låg kvar när jag landade i mattan, men sedan tittade jag upp och såg den falla ner. Jag var på väg att börja fira, det kan man se på TV:n, men då föll den och det var ju riktigt surt, säger Lycke Holm.

Han fortsätter:

– Det var ingen tvekan om att jag till exempel skulle stå över bara för att det är över mitt personbästa. När man hamnar i ett sådant läge så finns det inget annat att göra än att köra och glömma att du hade rivning och plöja på framåt.

Mental stress

Han beskriver det som sitt hittills bästa försök på 2,20.

Men nu börjar han tröttna på att riva.

För Lycke Holm var det fjärde gången i karriären han klarade 2,18 meter och andra gången i år, vilket firades tillsammans med publiken.

Vid Karlstad Grand Prix nådde Melwin Lycke Holm höjden 2,18 meter för fjärde gången i sin karriär och andra gången i år. Publiken delade hans firande av denna prestation.
Vid Karlstad Grand Prix nådde Melwin Lycke Holm höjden 2,18 meter för fjärde gången i sin karriär och andra gången i år. Publiken delade hans firande av denna prestation. Foto: Tommy Andersson

– Jättekul att ändå få vara på hemmaplan och tangera sitt personbästa, men den där gränsen på 2,20 är tuff. Det vore så skönt att få den mentala blocken att släppa och hoppa högre igen. Men det är kul att hoppa.

Det blev till slut Eugenio Meloni, från Italien, som segrade i Karlstad Grand Prix då både han och Melwin Lycke Holm klarade höjden 2,18 meter i sina tredje försök.

Meloni hade däremot färre rivningar och tog hem segern.

– Det är väl surt att mista första platsen, men jag är ändå nöjd. Framför allt är det kul att hoppa inför publiken på hemmaplan.

Formen finns uppenbarligen där den ska?

– Allting tyder på att jag kan hoppa högre än jag gör. Men det gör jag inte än.

En av sommarens stora händelser är SM i Söderhamn den 28-29 juli, följt av U20-EM i Jerusalem veckan därpå. Melwin Lycke Holm har klarat kvalgränsen på 2,10 meter med gott om marginal.

– På SM är det väldigt bra chanser. Det är egentligen bara Fabian Delryd som är uppe på de här höjderna. Det är vi två som slagits genom åren.

Lycke Holm ser fram emot dessa tävlingar och förklarar att hans fokus denna säsong är att hoppa högre höjder snarare än att nå en absolut toppform. Han förväntar sig att vara på sin bästa nivå under SM och eventuellt även vid EM, där uttagningen sker den 27 juli.

En annan värmlänning som det fanns i startlistorna i höjdhoppningen under onsdagen var Arvid Ryberg, IF Göta, som rev alla tre försök på 2 meter.

Artikeltaggar

FriidrottGrand PrixHöjdhoppIF GötaKarlstadKarlstad GPKarlstad Grand PrixMelwin Lycke HolmSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.