Härligt och jobbigt.
Sommaren har sin egna stress, fylld av förväntan.
– Korta stunder av medveten andning kan hjälpa för att skapa lugn på insidan, tipsar yogalärare Hanna Staaff.
Hon jobbar tillsammans med psykologen Maria Hedfors och de har upptäckt att yogans tusenåriga filosofi har mycket gemensamt med modern psykologi.
– Det finns en essens i hur människan fungerar med gemensamma tekniker för att sänka stress, säger Hanna Staaff. Här kan medveten andning och att träna på att rikta vår uppmärksamhet vara hjälpsamt.
Här och nu
Det handlar om att vara här och nu, att inte älta det som inte blev så bra och att inte ladda på med förväntningar om hur det ska bli sen.
– Det är inte så lätt att bara vara, särskilt inte om man levt med stress länge, säger Hanna Staaff.
Hon driver Yogaskolan i Karlstad och håller också kurser i stresshantering tillsammans med Maria Hedfors.
Nu vill de skicka med lite tips inför sommarens ledighet.
”Inget att fly från”
Vissa har för mycket umgänge och aktiviteter, andra för lite. De flesta har en förväntan om att få slappna av och njuta.
Och det behöver inte vara så komplicerat.
– För medveten andning krävs ingen utrustning. Sätt dig hemma på en köksstol och ta några djupa andetag. Det är som att tjuvkoppla lugn och ro-systemet i hjärnan. Kroppen får signaler om att det är lugnt och att det inte finns något att fly ifrån, säger Hanna Staaff.
– Vi kan även ta hjälp av olika miljöer, som att vara ute i naturen för att komma ner i varv, säger Maria Hedfors.
Nya vanor
Hon tycker också att sommaren kan vara en bra tid att påbörja nya goda vanor som man kan ta med sig in i hösten och vardagen.
– Ta hjälp av mikrovanor och gör en miniversion av en aktivitet du vill öka. Du kan bygga in en återhämtande aktivitet i dina vardagssysslor, som till exempel en andningsövning innan tandborstning, säger Maria Hedfors.
Så får du kontroll på semsterstressen
Viktigt på riktigt. Vilka aktiviteter, miljöer och personer är meningsfulla för dig? Bestäm dig för att försöka öka kontakten med dessa.
Trappa ner och trappa upp. Halvdagar eller halv arbetsvecka när du inleder och avslutar din semester kan göra gott.
Tempoväxla medvetet. Sänk ditt inre tempo med en medveten ”långsamaktivitet” om dagen.
Tidsbestäm det du inte kan välja bort. Kolla av mejlen en bestämd tid under veckan.
Tänk tvärtemot. Fundera över vad det finns för mycket av under din dag och vilket beteende som är tvärtemot detta. Ska du spendera en aktivitetsfylld dag med släkten? Lägg lite tid före och efter på att göra något stillsamt på egen hand.
Källa: Maria Hedfors