Hoppa till huvudinnehållet

Så dog kvinnan som lagts i frysen: ”Hittades död i sängen”

Publicerad:
Kvinnan i frysen hittades död i sängen på gården utanför Årjäng.
Kvinnan i frysen hittades död i sängen på gården utanför Årjäng. Foto: Tommy Pedersen

Han förvarade sin döda sambo i frysen i drygt fem år.

Nu kan NWT avslöja att kvinnan, enligt mannens advokat, hittades död i sängen och att mannen sedan la kroppen i frysen för att den inte skulle ruttna.

– I ett senare skede skulle han begrava henne på tomten men sen rann det ut i sanden, säger mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck.

När mannen i 55-årsåldern hamnade på sjukhus i mitten av mars i år kom det fram uppgifter om att hans sambo var avliden.

Det ledde till en omfattande polisinsats vid parets gemensamma boende på en gård utanför Årjäng – och där hittade polisen kvinnan död i en frysbox.

Utredningen har sedan visat att kvinnan troligen dog redan i januari 2018 och därmed legat i frysen i drygt fem år.

Mannen hade tänkt att begrava sin döda sambo på gården.
Mannen hade tänkt att begrava sin döda sambo på gården. Foto: Tommy Pedersen

Mannen är sedan dess häktad för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott samt grovt bedrägeri.

Låg död i sängen

Det ovanliga fallet – som till en början misstänktes vara ett mord – har väckt stor uppmärksamhet i både Sverige och Norge, då både mannen och hans döda sambon är norska medborgare och frågetecknen kring dödsfallet har varit många.

Men nu kan NWT avslöja att kvinnan hittades död i sängen på gården i västra Värmland och att hon troligen avlidit i sömnen.

Mannen förvarade kvinnan i frysen i drygt fem år.
Mannen förvarade kvinnan i frysen i drygt fem år. Foto: Polisen

– Han hittade kroppen död i sängen och så flyttade han den till frysen och la den där för att den inte skulle ruttna, säger Stefan Liliebäck.

Varför ringde han inte sjukhus eller ambulans i samband med dödsfallet?

– Den frågan är högintressant men det har varit svårt att få svar på den frågan.

Planen ska i stället ha varit att begrava sambon på tomten till gården utanför Årjäng.

Parets gemensamma önskan

Mannen och kvinnan ska enligt Stefan Liliebäck ha talat tidigare om hur de ville att deras respektive begravning skulle vara och eftersom ingen av dem var religiös ville de inte ligga begravda på en kyrkogård.

– Han och frun har haft en gemensam önskan att det inte ska vara något kyrkligt förknippat med hennes eller hans död. De ville inte bli begravda på en allmän begravningsplats utan på gården faktiskt. Så han stoppade henne i frysen för att i ett senare skede begrava henne på tomten och sen rann det ut i sanden, säger Stefan Liliebäck.

Advokat Stefan Liliebäck.
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Tommy Andersson

Obduktionen av den döda kvinnan har inte kunnat fastställa någon säker dödsorsak men den brottsmisstänkte mannen tror att hans sambo dog av cancer även om det är oklart om hon hade någon sådan diagnos.

Rättegång

Mannen var tidigare skäligen misstänkt för mord på sambon, men åklagare Linda Karlsson avskrev de misstankarna för drygt två veckor sen.

Åtal mot mannen väntas komma på torsdag. Mannen har erkänt att han lagt kvinnan i frysen men kommer troligen neka till att ha utfört en brottslig gärning.

Rättegången startar nästa vecka.

Nya uppgifter: Frysboxmannen bestrider brott mot döda sambonÅklagaren lägger ner utredning: Inget mord i ÅrjängMisstänkte frysmördaren är frisk – lider inte av någon psykisk störning

Artikeltaggar

ÅklagareÅrjängÅtalBrottBrott, lag och rättFrysbox-falletLinda KarlssonMordNorgeStefan LiliebäckVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.