Hoppa till huvudinnehållet

Robin Dahlén lämnar Kevinstiftelsen – efter interna stridigheter: ”Ett jävla liv”

Publicerad:
Robin Dahlén berättar att hans pappa också valde att lämna Kevinstiftelsens styrelse, i slutet av 2022.
Robin Dahlén berättar att hans pappa också valde att lämna Kevinstiftelsens styrelse, i slutet av 2022. Foto: Helena Karlsson

Robin Dahlén har tappat förtroendet för Kevinstiftelsens ordförande.

Han lämnar därmed den stiftelse han en gång varit med och startat upp, efter att han och hans bror avskrivits från utredningen av Kevinfallet.

– De var beskyddande mot ordförande istället för att ha ett öppet samtal, säger Robin Dahlén.

En omfattande granskning, och medial uppmärksamhet, väckte liv i utredningen från 1998 – där de två bröderna pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika.

I samband med att de två bröderna avskrevs från utredningen, 2018, startades Kevinstiftelsen av de två drabbade familjerna. Den var tänkt att, genom insamling, dela ut stipendier till personer som kämpar mot alla odds.

Men den ena brodern, Robin Dahlén, vittnar nu om stridigheter i styrelsen den senaste tiden.

Nu har han valt att lämna och har skickat ett yttrande till länsstyrelsen – som har tillsyn över stiftelser.

– Jag hoppas de går igenom stiftelsen, och att styrelsen gör det rätt hädanefter. Vi skapade stiftelsen för att göra något bra och det har verkligen inte varit bra, säger Robin Dahlén.

Robin Dahlén riktar stark kritik mot Kevinstiftelsens styrelseordförande.
Robin Dahlén riktar stark kritik mot Kevinstiftelsens styrelseordförande. Foto: Anton Eriksson

Han menar att styrelsen har splittrats och att grupperingar har skapats.

– Det var som att det var två grupper i styrelsen. Om vi gjorde något utan att meddela resten blev det ett jävla liv. Men tvärt om så gick det bra, säger Robin Dahlén.

Tappat förtroende

Han har nu tappat förtroende för styrelsens ordförande, Andreas Slätt, som även skrivit en bok om de två bröderna.

Robin Dahlén menar att Kevinstiftelsen kan påverkas efter Andreas Slätts ordförandeskap även i stiftelsen för Marja i Myrom. SVT har rapporterat att konstnärens arv gått till den nystartade stiftelsen, vilket ifrågasattes av hennes släkt och nära vänner.

Han vill nu att Andreas Slätt tillfälligt avgår som ordförande tills det blivit klarhet kring arvet till Marjas stiftelse – vilket ogillades av Kevinstiftelsens styrelse.

– Det var tråkigt att de andra i styrelsen inte alls ville prata om saken när jag tog upp det på mötet. De var beskyddande mot ordförande istället för att ha ett öppet samtal, säger Robin Dahlén.

Då lämnade han själv.

– Jag är bara besviken och irriterad på hur vissa personer har betett sig i stiftelsen, speciellt ordförande. Att jag inte fick någon förklaring och blev utestängd när jag ifrågasatte, säger Robin Dahlén.

Andreas Slätt, ordförande för Kevinstiftelsen och stiftelsen för Marja i Myrom.
Andreas Slätt, ordförande för Kevinstiftelsen och stiftelsen för Marja i Myrom. Foto: Lisa Olaison

Vidare menar han att det finns felaktigheter vad gäller det formella arbetet.

– Jag började bli kritisk när det med Marja kom upp. Då kollade jag in i vår egen stiftelse mer noggrant, säger Robin Dahlén.

Det handlar bland annat om osignerade protokoll, missade punkter på dagordningen, för få justerare och ändringar i stadgarna.

Nu hoppas han på en förändring.

– Jag vill självklart vara en del av stiftelsen, men då måste ett par folk ut och saker och ting måste skötas mer professionellt, säger Robin Dahlén.

Stiftelsen svarar

NWT har varit i kontakt med Andreas Slätt som hänvisar till Annika Karlsson, kassör i styrelsen och mamma till Robin Dahlén. Hon skriver följande i ett mejlsvar:

”Vi i styrelsen har förtroende för vår ordförande. De uppgifter som lämnats i yttrandet till styrelsen gällande detta grundar sig på rykten på sociala medier, något vi inte vill, kan eller bör agera på.”

Hur ser ni på att Robin, som är så starkt kopplad till Kevinstiftelsen, har lämnat styrelsen?

”Vi tycker det är väldigt tråkigt men det är Robins eget val och vi kan inte och bör inte tycka något om det. Styrelsen består fortsatt av personer som är starkt kopplade till Kevinstiftelsen.”

Artikeltaggar

Andreas SlättArvikaEkonomiKevinstiftelsenRobin DahlénStiftelserStyrelserSVTUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.